San Diego, VS: Rechtsextremist doodt 1 vrouw en verwondt 3 anderen in aanslag op synagoge

Plaatje hierboven: Aanslag op het Chabad Community Center in Poway, ten noorden van San Diego in de Amerikaanse staat, California [beeldbron: screenshot NDTV]

Een 19-jarige man met een aanvalsgeweer opende op zaterdagochtend het vuur in de synagoge Chabad in Poway, Californië, waarbij volgens de autoriteiten één dode en drie gewonden vielen. Gisteren was de laatste dag van de Pesach, het Joodse paasfeest, die druk werd bijgewoond door Joodse gelovigen.

Omstreeks 11u20 locale tijd stormde de 19-jarige John Earnest de synagoge binnen tijdens de gebedsdienst, schreeuwde “F*ck the Jews” en opende tijdens de preek van de rabbijn met een half-automatisch geweer het vuur op de gelovigen. De dader kon op zijn vlucht uit de synagoge meteen worden ingerekend.

Lori Gilbert KayeDaarbij liet de 60-jarige vrouw Lori Gilbert Kaye (plaatje rechts) het leven en werden drie anderen gewond waaronder de de 57-jarige rabbijn Yisroel Goldstein die de dienst leidde. De andere twee slachtoffers waren een meisje afkomstig uit Sderot in Israël en haar oom, die vanaf daar op bezoek waren, volgens de Jewish Journal in Los Angeles.

Dat er niet meer slachtoffers vielen komt door het feit dat zijn wapen haperde waarop hij wegvluchtte. De dader werd bij het verlaten van de synagoge meteen ingerekend. De schietpartij in Poway, een stad ten noorden van San Diego, kwam precies zes maanden nadat een blanke supremacist 11 mensen doodde in de Tree of Life Synagoge in Pittsburgh, de dodelijkste aanslag op de Joodse gemeenschap in de Amerikaanse geschiedenis.

Over de dader is moementeel niet veel bekend. Maar hij verspreidde wel een ‘manifest’ op het internet enkele uren vooraleer hij zijn aanslag pleegde. In dat manifest identificeert hij zich als John Earnest en tracht zich te motiveren via de gekende blanke supremacistische nationalistische theorie.

Hij noemt Adolf Hitler, Ludwig van Beethoven, Bowers en Brenton Tarrant, die de moskee van Christchurch had aangevallen. Hij brabbelt verder over het “internationale Jodendom”, zegt dat hij de Amerikaanse president Donald Trump, die hij een Zionist noemt, niet steunt en beschuldigt de Joden herhaaldelijk ervan deel uit te maken van een wereldwijde samenzwering om blanke christenen weg te zuiveren en meer van die belachelijke antisemitische onzin..

Later meer.


Bronnen:

♦ naar een artikelWoman killed, 3 wounded in hate crime shooting at synagogue on Passover van 20 april 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Chana Roberts “One dead, three injured, in San Diego synagogue shooting – Shooting attack at Chabad of Poway claims at least one life in attack mayor says was a hate crime” van 27 april 2019 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.