VN erkent eindelijk dat tunnels onder Libanees-Israëlische grens van Hezbollah zijn

De VN-vredesmacht UNIFIL in Libanon erkende op donderdag dat een tunnel die eerder dit jaar was ontdekt door Israël die de Libanees-Israëlische grens had overschreden, een derde feitelijke schending was van de demarcatielijn, aka de Blauwe Lijn, een onderdeel van een staakt-het-vuren overeenkomst van 7 juni 2000.

Israël beschuldigde de Libanese Sjiitische terreurorganisatie Hezbollah in januari ervan een tunnel te hebben gegraven die “de diepste, langste en meest gedetailleerde tunnel was die het had ontdekt.” Het Israëlische leger zei dat de tunnel werd gegraven vanuit de Libanese stad Ramyeh – op slechts 800 meter van de grens – die enkele tientallen meters onder het grondgebied van Israël reikte en afdaalde tot wel 55 meter onder de grond.

UNIFIL zei op donderdag dat de tunnel de derde was die de ‘Blauwe Lijn’ overschreed, een door de VN getrokken afbakeningslijn om Israëls terugtrekking uit Zuid-Libanon in 2000 te markeren.

De onafhankelijke beoordeling door UNIFIL bevestigt dat deze tunnel die de Blauwe Lijn overschrijdt, in strijd is met Resolutie 1701 van 11 augustus 2006“, die de oorlog van 2006 tussen Israël en Hezbollah beeindigde. “UNIFIL heeft de Libanese autoriteiten geïnformeerd over de overtreding en heeft dringende vervolgacties aangevraagd“, zei de VN-vredesmacht in een verklaring.

Libanon en Israël zijn nog steeds technisch in oorlog. Israël bouwt momenteel aan een muur langs de 130 kilometer lange grens om Hezbollah-pogingen om te infiltreren te blokkeren. Sinds begin december heeft Israël gezegd dat het zes tunnels heeft ontdekt, waarbij het deze vernietigde met explosieven of door ze te vullen met een cementachtig materiaal. Vijf ervan werden bevestigd door UNIFIL. “Van deze zijn drie tunnels gevonden die de Blauwe Lijn oversteken,” zei de vredesmacht.

Israël beschuldigt Hezbollah ervan dat het van plan was om de tunnels te gebruiken om zijn burgers of soldaten te ontvoeren of te doden en Israëlisch grondgebied te veroveren in het geval van vijandelijkheden. Op 26 januari zei Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dat het Israël jaren had gekost om enkele van de tunnels te ontdekken, maar niet specificeerde wie ze had aangelegd.

De Verenigde Staten hebben Hezbollah een ‘terroristische groep’ genoemd sinds 1997, terwijl de Europese Unie in 2013 haar militaire macht op de zwarte lijst heeft gezet. Maar het fungeert ook als een politieke partij, met posten in het huidige kabinet. De Verenigde Staten hebben maandag een beloning van $ 10 miljoen aangeboden voor informatie die de financiele geldstromen naar de terreurgroep zou verstoren.

De Blauwe Lijn tussen Libanon en Israël
De lichtblauwe lijn is die van de VN-vredesmacht UNIFIL die het gebied controleert tot aan de Blauwe Lijn, de 3de tunnel die UNIFIL erkende vertrok vanuit Ramyeh


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Bandler “UN: 3 Hezbollah Tunnels into Israel Violate Ceasefire” van 25 april 2019 op de site van The Jewish Journal

♦ naar een artikelUN says 3rd Hezbollah tunnel crossed into Israel” van 25 april 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “VN erkent eindelijk dat tunnels onder Libanees-Israëlische grens van Hezbollah zijn

  1. Het is uitstekend als er aandacht is voor de activiteiten van Hezbollah aan de grens. Uiteindelijk zal het probleem met dit terreursnest moeten worden opgelost.

    Like

  2. De VN word ook eindelijk door de VS gedwongen om haar taak uit te voeren en niet als politieke loopjongen van Hezbollah te fungeren.

    Onder dwang vanuit Washington gaat Unifil opeens Hezbollah sites onderzoeken waar ze nog nooit waren geweest.

    Ja, ook Europa zal er, samen met haar palestijnse, Hezbollah en Iraanse vrienden aan moeten geloven…..times are a changing.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.