1800 jaar oude Romeinse inscriptie op mijlpaal op de Golan eindelijk ontcijferd

De naam van de Romeinse keizer Maximinus Thrax, die regeerde van 235 tot 238 na Chr. werd voor de eerste keer ontcijferd op een mijlpaal die werd gebruikt om oude Romeinse wegen te markeren, volgens de laatste studie van het gebied van het oude Sussita (Hippos) dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Haifa.

Dit is de eerste inscriptie die onderzoekers hebben kunnen identificeren op de mijlpalen die de weg markeerden van Susita ten oosten van de Zee van Galilea naar Banias (Panias, vernoemd naar de god Pan) in de zuidelijke Golanhoogte.

Volgens Dr. Michael Eisenberg van het Instituut voor Archeologie aan de Universiteit van Haifa, die de opgravingen leidt bij Susita “Sinds de weg zelf in een veel eerdere periode is gebouwd, lijkt de naam van de keizer te wijzen op uitgebreide renovaties die werden uitgevoerd onder zijn heerschappij. Dit waren jaren waarin het Romeinse Rijk in verval was en dit uitgebreide bouwwerk, vooral in de grensgebieden, steeds zeldzamer werd.”

In de oude Grieks-Romeinse stad Sussita werden de afgelopen 20 jaar opgravingen verricht door wetenschappers van het Instituut voor Archeologie van de Universiteit van Haifa. Dit stelt de Nature and Parks Authority in staat om het Sussita National Park tijdens deze maanden te ontwikkelen voor openbare bezoeken.

Sussita (Grieks: Hippos) was de belangrijkste stad in het Golangebied en de onderzoekers wilden meer te weten komen over de relaties tussen de stad en haar agrarische achterland – de omliggende dorpen tijdens de Romeinse Periode (63 v.C. tot 323 n.C.) en de Byzantijnse Periode (324 n.C. tot 635 n.C.) waarna Islam in 636 n.C. zijn entree maakte in Jeruzalem. De stad raakte in verval onder islamitische heerschappij en werd verlaten na een aardbeving in 749 n.C.

De Grieks-Romeinse stad Sussita (Hippos) op de Golan Hoogtes aan het Meer van Galilea

In de afgelopen jaren is het onderzoek uitgebreid van de stadsgrenzen naar het Sussita-gebied in het centrum en vooral het zuiden van de Golanhoogten. Als onderdeel van deze uitbreiding wilden Dr. Eisenberg, Dr. Michael Azaband en onderzoekstudent Adam Pazout een mijlpaal onderzoeken die belandde in een tuin die toebehoorde aan een inwoner van de moshav Ramot in de westelijke Golanhoogten.

Mijlpalen werden naast de wegen geplaatst op vaste afstanden van één Romeinse mijl van elkaar – ongeveer 1.480 meter (0.9 moderne mijl), of 1.000 dubbele treden. In het geval van Sussita werden de mijlpalen langs de Romeinse weg ten oosten van de kust van Kinneret geplaatst, die zich uitstrekte van Sussita tot Banias in de noordelijke Golanhoogten.

In de loop der jaren zijn op deze weg een aantal mijlpalen gevonden, maar slechts één daarvan bevat bewijs van geschriften, die dezelfde onderzoekers tot nu toe niet hebben kunnen ontcijferen. De persoon die hen te hulp kwam, was dr. Gregor Stab, van de universiteit van Keulen in Duitsland, die een expert is in oud-Griekse inscriptieanalyse en de naam van keizer Maximinus Thrax kon identificeren. Naast zijn naam verschijnen ook de naam van zijn zoon en zijn lijst met titels in het opschrift.

In de loop der jaren hebben onderzoekers geavanceerde en geavanceerde 3D-scans geprobeerd, die niet succesvol waren“, verklaarden de onderzoekers, echter “toen we terugkeerden naar een meer traditionele methode, namelijk het maken van een kopie door papier tegen de basaltsteen te drukken, zijn we erin geslaagd om de oude gebeeldhouwde tekst te lezen.

Aangezien de weg vele jaren vóór de tijd van de keizer werd aangelegd, gaan de onderzoekers ervan uit dat de naam Maximinus Thrax omvangrijke renovatiewerken suggereert die tijdens zijn bewind werden uitgevoerd.

De mijlpaal diende niet alleen om de afstanden aan te geven en om een ​​gevoel van veiligheid in te blazen, maar vooral voor propagandadoeleinden. De Romeinse overheid demonstreerde haar controle door deze de plaatsen op de door Rome gebouwde hoofdverkeersaders, volgens Dr. Eisenberg, die zei dat de boodschap van de mijlpalen aan de voorbijgangers was: “U bent veilig onder onze bescherming, maar vergeet niet dat u zich bevindt onder de vleugels van het Romeinse Rijk.”

Romeinse mijlpaal met ontcijferde tekst


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “1,800 Year Old Roman Inscription on Milestone East of the Kinneret Deciphered” van 24 april 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Judy Siegel-Itzkovic “First-Ever Inscribed Milestone Deciphered Near Sea of Galilee” van 24 april 2019 op de site van Breaking Israel News

♦ naar een artikelStone marker in Golan dating to Roman times deciphered – The marker is one of three discovered in 2018 in the small agricultural town of Moshav Ramot in the Golan Heights” van 25 april 2019 op de site van The Jewish News Syndicate

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.