Britse negationist David Irving op zwarte lijst ongewenste personen in Litouwen

Litouwse functionarissen zeiden woensdag dat ze de Britse holocaustontkenner David Irving op de zwarte lijst hebben gezet om hem te beletten de Baltische EU-staat later dit jaar te betreden, in een gebaar dat werd toegejuicht door de lokale Joodse gemeenschap.

Irving is tot april 2024 verbannen uit Litouwen, nadat we een verzoek daartoe hebben ontvangen van het ministerie van Buitenlandse Zaken,” zei Evelina Gudzinskaite, directeur van de migratiedienst, tegen AFP. Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep op tot een verbod omdat “Irving’s opvattingen en zijn pogingen om de Holocaust te bagatelliseren onaanvaardbaar zijn en een misdaad vormen in Litouwen,” aldus woordvoerster Rasa Jakilaitiene.

De controversiële Britse zelfbenoemde historicus, die in 2006 gevangen werd gehouden in Oostenrijk vanwege het ontkennen van de nazi-genocide van zes miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, zei dat hij van plan was dit jaar Polen te bezoeken. Ambtenaren zeiden dat hij tijdens de reis ook naar het naburige Litouwen en de andere Baltische staat Letland zou kunnen komen.

“We verwelkomen het verbod. Het is een drastische maar noodzakelijke maatregel om de ontkenning van de Holocaust te voorkomen, ” vertelde Faina Kukliansky, voorzitter van de Litouwse Nationale Joodse Vereniging, aan AFP.

De thans 81-jarige David Irving is de auteur van ‘Hitler’s War’, een boek dat probeert om zowel nazi-gruweldaden als Hitlers verantwoordelijkheid daarin te minimaliseren dan wel te ontkennen. In 2010 leidde Irving een controversiële tour doorheen de sites van de Tweede Wereldoorlog in Polen, inclusief het voormalige vernietigingskamp Treblinka, dat verontwaardiging en veroordeling uit Holocaust-overlevenden en antiracismegroepen trok.

Irving had in 1989 tijdens verschillende lezingen in Oostenrijk beweerd dat Hitler niet achter de deportatie van joden in de Tweede Wereldoorlog zat en noemde het voormalige concentratiekamp Auschwitz niet veel meer dan een ‘Disneyland voor toeristen‘ dat pas in 1948 werd gebouwd. Hij zei dat de gaskamers niet hadden bestaan.

Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz zei in maart dat Irving deze keer “niet zal worden geaccepteerd in Polen” waar de ontkenning van de Holocaust ook verboden is. Volgens de Litouwse wet wordt iedereen die schuldig wordt bevonden aan het ontkennen of ‘brutaal bagatelliseren’ van de Holocaust geconfronteerd met een boete van maximaal twee jaar achter de tralies.

Ontkenning van de Holocaust is niet alleen een vervalsing van de geschiedenis, het is een uitdrukking van antisemitisme.

Litouwse Joden
Joden begonnen al in de 13de eeuw in Litouwen te wonen. Vóór de Tweede Wereldoorlog bedroeg de Litouwse Joodse bevolking ongeveer 160.000, ongeveer 7% van de totale bevolking.

De hoofdstad Vilnius (toen Wilno in de Tweede Poolse Republiek) had een Joodse gemeenschap van bijna 100.000, ongeveer 45% van de totale bevolking van de stad. Er waren alleen al in Vilnius meer dan 110 synagogen en 10 yeshiva’s. Aan de vooravond van de Holocaust tegen 1941 was de Joodse bevolking van Litouwen aangegroeid tot ongeveer 250.000, of 10% van de totale bevolking.

Tijdens de Duitse inval in juni 1941 werden 206.800 Joden vermoord door de nazi’s en Litouwse collaborateurs. Vooral de massamoord van Ponary, een voorstad van Vilnius , waar tussen 1941 en 1944 meer dan 100.000 Joden werden vermoord, staat in ieders (Joods) geheugen gegrift. Tegenwoordig wonen er ongeveer 2000 Joden  in Litouwen volgens een telling van 2005.

Plaatje hierboven; Premier Benjamin Netanyahu en zijn echtgenote Sarah, brachten op vrijdag 24 augustus 2018 een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust en aan de Litouwers die Joden hebben gered, tijdens een historisch bezoek aan de Baltische EU-staat Litouwen, het thuisland van zijn voorouders [beeldbron: Enlace Judío]


Bronnen:

♦ naar een artikelLithuania blacklists British Holocaust denier Irving – Lithuanian officials say they have blacklisted British Holocaust denier David Irving to prevent him from entering later this year” van 24 april 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelLithuania bans Holocaust denier David Irving for 5 years” van 24 april 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Britse negationist David Irving op zwarte lijst ongewenste personen in Litouwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.