Telegram over zelfmoord aankondiging van Adolf Hitler wordt eerstdaags geveild

Plaatje hierboven: Een van de laatste afbeeldingen van Hitler op 20 april 1945, zijn 56ste verjaardag, toen hij ten einde raad kinderen en bejaarden naar het front zond om Berlijn tegen het oprukkende Rode Leger te verdedigen. Tien dagen later schoot hij zichzelf een kogel door het hoofd [beeldbron: Life]

Een telegram genaamd “Adolf Hitler’s zelfmoordnota’“, gedateerd op 24 april 1945, waarin de nazi-leider weigerde om Berlijn te ontvluchten om als een dappere leider te worden beschouwd, slechts enkele dagen voordat hij zijn eigen leven zou nemen, wordt verkocht.

Het ‘zelfmoordbericht’ wordt eerstdaags in het openbaar geveild, tijdens een tweedaagse veiling die loopt op 30 april en 1 mei. Het veilinghuis Alexander Historical Auctions in Maryland, die het item veilt, verwacht dat het lot tussen de $ 60.000 en $ 80.000 zal opbrengen.

De Duitse Reichsführer stuurde de historische nota naar een van zijn favoriete commandanten, veldmaarschalk Ferdinand Schörner, die hem had aangespoord de belegerde hoofdstad te ontvluchten. Er staat:

Ik blijf in Berlijn om op een eervolle manier deel te nemen aan de beslissende strijd om Duitsland, en om een voorbeeld te stellen voor wie nog overblijft. Ik geloof dat ik zo de grootste dienst bewijs aan Duitsland. Voor de rest van jullie moet alles in het werk stellen om de strijd om Berlijn te winnen. U kunt daar doortastend helpen, door zo vroeg mogelijk naar het noorden door te stoten.

De enige ‘goede’ daad die Adolf Hitler ooit in zijn hele leven heeft gesteld was toen hij op 30 april 1945 zichzelf een kogel door het hoofd joeg nadat hij een paar minuten eerder Eva Braun vermoordde, zijn geheime minnares met wie hij een dag eerder in zijn bunker in het huwelijksbootje was gestapt.

Het bewuste telegram van 24 april 1945


Bronnen:

♦ naar een artikel “‘Zelfmoordbrief’ van Adolf Hitler wordt geveild: “Dit is een uniek document”” van 24 april 2019 op de site van Het Nieuwsblad

♦ naar een artikel van Michael Davis “Hitler’s ‘suicide note’: Nazi leader’s telegram saying he refused to flee Berlin reveals how the Fuhrer was determined to be seen as a valiant leader… shortly before taking his own life” van 24 april 2019 op de site van The Daily Mail