Islamistische terreur is springlevend, ook in Israël!

Vorig jaar leek het erop dat de islamitische terreur was verslagen, of op zijn minst tot stilstand was gekomen. Het uitsterven van de Islamitische Staat in Syrië en Irak en de marginalisering van de Islamitische Staatsgroep zorgden voor een gevoel van opluchting voor velen in de Westerse en Arabische wereld.

Dit gebeurde na een paar jaar waarin terrorisme leek te toeslaan zonder genade en zonder grenzen. Het IS-fenomeen, dat sinds de zomer van 2014 massa’s mensen in het Midden-Oosten en Europa (maar ook in Noord-Amerika, Azië en Australië) heeft meegebracht, dreigde de al lang bestaande praktijken te verstoren: gedurende korte perioden heerste er angst in Parijs en Londen, Sydney en Brussel, en in elke stad en dorp in de Arabische wereld.

Het inzicht was dat bij afwezigheid van coördinatie en samenwerking de oorlog tegen de terreur was mislukt. Het resultaat was een wereldwijde campagne – een soort mini-wereldoorlog – waarin talloze landen, waarvan velen vijandig tegenover elkaar stonden, hun bijdrage leverden aan het verslaan van IS. In Syrië leidde Rusland samen met de Verenigde Staten een brede coalitie tegen IS. De Amerikanen voerden ook de strijd tegen de Islamitische Staat in Irak aan. Maar naast deze twee, Iran en Hezbollah, Saoedi-Arabië, en volgens verschillende berichten, nam Israël ook deel aan het offensief.

Deze operationele focus, samen met de samenwerking op het gebied van inlichtingen, leidde tot de preventie van talrijke terroristische aanslagen, de moord op hoge IS-functionarissen en uiteindelijk de ontmanteling van de elementen van de terroristische organisatie die de wereldorde bedreigden. De knoppen van zijn activiteit zijn nog steeds zichtbaar in Irak en Syrië, en zeker op het Sinaï-schiereiland en in Zuidoost-Azië, maar IS is niet langer in staat om angst op te wekken zoals het deed op het hoogtepunt van zijn macht.

Degenen die dachten dat het verslaan van Islamitische Staat de nederlaag van het terrorisme zou inhouden, hebben het heel erg verkeerd ingeschat. Islamitische Staat is mogelijk uitgestorven, maar het idee dat eraan ten grondslag ligt, is overal ter wereld springlevend. Of het nu volgers zijn van Al-Qaida’s leider Ayman al-Zawahiri, National Thowheed Jamath in Sri Lanka of de bedoeïenen die voor IS werken in de Sinaï (Wilayat Sinai), al deze mensen delen een gemeenschappelijke radicale ideologie, die is gebaseerd op het idee dat ongelovigen moeten sterven.

De weg om dit doel te bereiken, of het nu in Straatsburg, San Bernardino of Colombo is, loopt door angst. Dat is de geheime kracht van terreur: het verstoren van het dagelijkse leven, net zoals de Palestijnse terreurgroepen Hamas en de Islamitische Jihad.

Daarom richten deze terroristen zich op ‘zachte’ doelwitten die zullen leiden tot massale slachtoffers en wijdverspreide berichtgeving oogst in de media: de gepakte toeristenhotels en kerken in Sri Lanka hebben dit doel goed gediend.

Net als in Syrië is er geen manier om het terrorisme in Sri Lanka te bestrijden zonder een combinatie van intelligentie en operationele activiteiten. De details die tot nu toe zijn vrijgegeven zijn niet nodig (de informatie die door de Indiërs is doorgegeven, de waarschuwingen die in Sri Lanka zijn uitgegeven met de namen van een aantal van de betrokkenen bij de aanslagen) om te begrijpen dat dit een ernstige fout was door de overheid: een reeks aanvallen, uitgevoerd in een kort tijdsbestek op ten minste zes verschillende locaties, evenals anderen later, vereist vroege informatieverzameling, uitgebreide logistieke voorbereidingen, zorgvuldige coördinatie en natuurlijk de werving van terroristen.

Al deze componenten bieden de overheid een reeks kansen om de aanval te dwarsbomen. Jarenlange strijd tegen de Palestijnse terreur heeft van Israël een wereldkampioen op het terrein gemaakt, evenals de onofficiële gids van al zijn tegenhangers over de hele wereld. We hebben onze expertise met bloed en geld betaald, maar er is gewoon geen vervanging.

Degenen die levens willen redden, moeten 24 uur per dag, 7 dagen per week vooroplopen en elke terreuralarm met de grootst mogelijke ernst behandelen, elke potentiële vijand verdenken, om veiligheid te garanderen voor elk object dat bescherming behoeft. Ze mogen niet bang zijn voor aanvallende activiteiten waardoor de aanvallers zullen ontsnappen en vereisen dat ze het grootste deel van hun tijd op de vlucht doorbrengen in plaats van achtervolging.

Moderne technologie heeft terroristen talloze mogelijkheden geboden om berichten uit te wisselen, te coördineren, bij te werken en te leren, en zichzelf uit te rusten met een overvloed aan wapens. Maar het heeft ook talloze mogelijkheden voor defensie geboden: de staat heeft de mogelijkheid om toegang te krijgen tot computernetwerken en telefoons en de intelligentie te verzamelen die terreuraanslagen kan voorkomen. Dit vermogen is de afgelopen jaren talloze malen wereldwijd gebruikt en zal vanaf dit moment waarschijnlijk worden aangewend in Sri Lanka, mogelijk met de hulp van Israëlische bedrijven die worden beschouwd als wereldleiders in het veld.

Maar dit zal niet de enige Israëlische connectie zijn met de aanvallen in Sri Lanka. Terwijl de aanvallen in Colombo aan de gang waren, brachten tienduizenden Israëli’s hun paasvakantie door in de Sinaï. Ze zijn er naartoe gegaan ondanks de reiswaarschuwingen, met de opvatting dat ‘het mij niet zal overkomen.’ Egypte is misschien niet Sri Lanka, vooral gezien het feit dat buitenlandse publicaties Israël hebben gekoppeld aan voortdurende activiteit in de Sinaï. En toch, de dreiging blijft, relevant als altijd. En net als in Sri Lanka zal het zoeken naar een geschikt doelwit en de juiste mogelijkheid om te handelen.

ISIS nog steeds springlevend aan Israël’s zuidelijke grens


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoav Limor “Islamist terror is alive and kicking – Israelis spending their Passover vacation in the Sinai Peninsula, be warned: The Sri Lanka bombings are proof you are not safe from attack” van 23 april 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelSri Lanka Massacre – Watch: Smiling Muslim terrorists enter hotel before blowing themselves up” van 24 april 2019 op de site van Behind The News

♦ naar een artikel “Dodentol aanslagen stijgt naar 359, “een van daders studeerde in het Verenigd Koninkrijk en Australië” van 24 april 2019 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

Een gedachte over “Islamistische terreur is springlevend, ook in Israël!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.