Trump-regering looft $ 10 miljoen uit voor informatie die geldstroom naar Hezbollah verstoort

De Trump-regering biedt tot $ 10 miljoen aan voor informatie die de financiering van Hezbollah zou verstoren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken plaatste de beloning op maandag op haar site en somde een aantal manieren op om het geld te krijgen: de namen van donoren aan de Libanese terroristenmilitie verstrekken; Hezbollah-bedrijven en frontbedrijven; de namen van makelaars die transacties met Hezbollah faciliteren; en criminele regelingen gerund door Hezbollah.

De aankondiging van de beloning komt omdat de Trump-regering de druk op de hoofdsponsor van Hezbollah, Iran, opvoert. Maandag kondigde de regering aan dat het volgende maand een einde zou maken aan de sancties voor vijf grote afnemers van Iraanse olie: China, India, Japan, Zuid-Korea en Turkije.

Dat beleid, gericht op het verminderen van de Iraanse olie-export tot nul, zal Amerikaanse bondgenoten die een wortel-en-stok aanpak van Iran voorstaan, waarschijnlijk frustreren, maar het verdiende de lof van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die in een verklaring zei dat het “van groot belang is om de druk op het Iraanse terroristische regime te verhogen.

De regering-Trump wil dat Iran zijn nucleaire programma volledig afschaft en de steun voor terrorisme en interventies in naburige conflicten beëindigt. Van bijzonder belang is de steun die Iran en Hezbollah het Assad-regime in Syrië hebben gegeven, waar een 8-jarige burgeroorlog stilaan naar zijn einde loopt. Israël wil dat Iran en Hezbollah uit Syrië verdwijnen.

Bij de aankondiging van de opschorting van de ontheffing van de oliesancties, zei staatssecretaris Mike Pompeo dat het financieel droogleggen van Hezbollah een van de hoofddoelen van de regering was in haar voortdurende beleid om Iran economisch onder druk te zetten.

“We hebben gezien dat Iran verminderde macht heeft als gevolg van onze campagne,” zei hij. “Hun vermogen om schade te berokkenen over de hele wereld is absoluut duidelijk verminderd. Ik heb het erover gehad met betrekking tot Hezbollah dat niet in staat is gebleken om tijdig zijn betalingen te doen.”


Bronnen:

♦ naar een artikelTrump administration discourages use of ‘two-state solution’” en een artikelUS aims to stop Iran oil exports by ending sanctions exemptions for 5 countries” van 22 april 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)