Amerikaanse regering ontmoedigt gebruik van ‘tweestatenoplossing’

Het Witte Huis ontmoedigt het gebruik van de term ‘tweestatenoplossing’ bij het beschrijven van mogelijke uitkomsten voor het conflict tussen de Israëlisch-Palestijnse Autoriteit (PA).

Een hoge ambtenaar van het Witte Huis bevestigde maandag aan het Joods Telegrafisch Agentschap (JTA) een bericht  dat in het weekend verscheen op Sky News Arabic, een satelliettelevisie-station, en opgepikt door de Times of Israel.

De term ‘tweestatenoplossing’ betekent verschillende dingen voor verschillende volkeren,” vertelde de functionaris aan JTA. “Het heeft geen zin een uitdrukking te gebruiken die nooit vrede heeft bereikt. Ons plan biedt een duidelijke, realistische en gedetailleerde visie van hoe vrede er eigenlijk zou kunnen uitzien.”

De regering van Trump is van plan al in juni een gedetailleerd vredesplan uit te brengen. De leidende architecten van het plan zijn Jared Kushner, de schoonzoon van de president van de VS, Donald Trump en senior adviseur; Jason Greenblatt, zijn beste vredesonderhandelaar, en David Friedman, zijn ambassadeur in Israël.

Vorige maand zei Friedman tegen het Amerikaanse Israel Public Affairs Committee dat Israël de veiligheidscontrole van Judea en Samaria zou behouden. Friedman ging daar niet dieper op in maar zoals bekend beschouwen PA-leiders de controle over hun eigen defensie en buitenlands beleid als een noodzakelijk onderdeel van Palestijnse soevereiniteit.

Joodse macht door kracht


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “Trump administration discourages use of ‘two-state solution’ – ‘No point in using phrase that never achieved peace,’ White House official says” van 23 april 2019 op de site van Arutz Sheva