Luchtmachten van Verenigde Arabische Emiraten en Israël voeren samen militaire oefening uit

Piloten uit Israël en de Verenigde Arabische Emiraten vliegen naast elkaar als onderdeel van Iniohos 2019, de grootste jaarlijkse militaire oefening van Griekenland. De oefening begon op 1 april op de basis van Andravida op de Peloponnesos en eindigde op 12 april 2019.

De Verenigde Staten, Italië, Cyprus en bijna de hele Griekse luchtmacht (Hellenic Air Force / HAF) namen deel aan de oefening, die bestond  uit complexe luchtoperaties en ook marine- en grondtroepen omvatte.

“Het doel van de oefening is om een ​​realistische operationele training te bieden in omstandigheden die lijken op een complexe gevechtsomgeving met meerdere bedreigingen om de operationele mogelijkheden van de luchtmacht te maximaliseren”, las een verklaring van de HAF.

De volgende vliegtuigen nemen naar verluidt deel aan de gezamelijke militaire oefening:

♦ HAF: F-4E x 6, F-16C / D x 32, M2000 x 6 (Griekenland)
♦ Cyprus
♦ ItAF: Tornado ECR / IDS x 6 (Italië)
♦ IAF: F-16C / D / I x 12 (Israël)
♦ USAF: F-16C / D x 12 (VS)
♦ UAEAF: M2000-9 x 6 (VAE)
evenals AAR Tankers.

Als onderdeel van de oefening namen Israëlische piloten begin deze maand deel aan een formatie van zeven vliegtuigen, bestaande uit F-35’s, F-4, M-2000 en Tornado-jets die boven centraal Athene vlogen.

“Gezien het hoge niveau van het HAF-personeel en ons vermogen om oefeningen te doen met verschillende wapensystemen binnen een van de grootste oefengebieden in Europa, neigt de INIOCHOS-oefening naar een van de meest concurrerende oefeningen in Europa en het Middellandse-Zeegebied, en biedt deelnemers een hoog niveau van training en een unieke ervaring van deelname,” merkte HAF op.

De jaarlijks weerkerende oefening is niet de eerste keer dat piloten uit de Israëlische en de VAE in dezelfde militaire oefening hebben gevlogen. In augustus 2016 namen de twee landen deel aan de Red Flag-oefening die werd georganiseerd door de Amerikaanse luchtmacht in Nevada, samen met vertegenwoordigers van Pakistan.

Hoewel Israël en de VAE geen formele diplomatieke banden hebben, heeft de toegenomen dreiging van Iraanse expansie in de regio ertoe geleid dat sommige Golfmonarchieën zich met de Joodse staat bezighouden.

 In oktober 2018 werd Benjamin Netanyahu de eerste Israëlische premier die Oman in meer dan 20 jaar bezocht. Diezelfde maand bracht de Israëlische Cultuur- en Sportminister Miri Regev een historisch bezoek aan de VAE om te zien hoe de Israëlische delegatie meedeed aan de Abu Dhabi Judo Grand Slam.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael and UAE Fly Together in Joint Aerial Exercise in Greece” van 11 april 2019 op de site van The Tower

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Israel Air Force in Greece as part of INIOHOS 2019 – Israeli pilots are once again flying alongside pilots from the United Arab Emirates” van 8 april 2019 en een artikel van Yonah Jeremy Bob “Israel, Pakistan, UAE join US Air Force execise – Countries without diplomatic relations are rarely seen in joint military exercises, but few nations would miss an opportunity to work with the US Air Force” van 16 april 2016 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Israel, UAE to fly together in Greek air force exercise – For second time in a year, pilots from the United Arab Emirates will take part in an aerial drill with the Jewish state” van 27 maart 2017 op de site van The Times of Israel