Israël verwerpt de ‘immorele’ Franse eis om de belastingoverdrachten aan Abbas te hervatten

Plaatje hierboven: Parijs, 16 juli 2017. De Franse president Emmanuel Macron zei tegen Israël’s premier Binyamin Netanyahu dat Frankrijk klaar staat om de vredesonderhandelingen met de Palestijnen te hervatten gebaseerd op de tweestatenoplossing maar gaf verder geen details vrij [beeldbron: Al Jazeera].

Frankrijk eist dat Israël stopte met het bevriezen van belastinginkomsten van de Palestijnse Autoriteit en dat het alle fondsen die het voor de PA verzamelt naar Ramallah overmaakt, inclusief de bedragen die de PA betaalt aan terroristen en hun families.

Volgens het rapport van Channel 12 News werd de Franse eis duidelijk beantwoord door premier Netanyahu die in een officiële brief antwoordde dat “Israël zal blijven handelen in overeenstemming met de wet van de Knesset. Uw verzoek is noch moreel noch diplomatiek correct en is zelfs in tegenspraak met de beginselen van het Europese beleid inzake de strijd tegen het terrorisme.

De Fransen en de Europeanen beschouwen de Israëlische beslissing als onredelijk en als een persoonlijke blaams voor al-Fatahleider Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, de chef van de Palestijnse Autoriteit, die de stabiliteit ondermijnt, vooral wanneer Europa ziet dat geld stroomt… naar Hamas in de Gazastrook.

In protest van de van de Israëlische sanctie zei PA-president Mahmoud Abbas dat hij geen middelen van Israël zou accepteren, en de PA heeft sindsdien zijn ambtenaren slechts een deel van hun maandelijks loon uitbetaald.

Israël, dat namens de PA belastingen int, zegt dat de ‘terreinsalarissen’ verder geweld aanmoedigen. De PA beweert dat de betalingen een vorm van welvaart zijn voor gezinnen die hun hoofd kostwinner verloren hebben. Het Israëlische kabinet is het erover eens dat de door de Knesset aangenomen wet moet worden uitgevoerd zoals deze is en dat de bevriezing van het geld aan de PA wordt voortgezet.

“We zullen geen geld overmaken om de PA in staat te stellen terroristen en veiligheidsgevangenen te betalen”, zeggen ze in Israël. “Israël hoeft geen lessen te krijgen van Frankrijk inzake terreurbestrijding,” klinkt het vastberaden in Jeruzalem


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael said to reject ‘immoral’ French demand to resume tax transfers to Abbas” van 21 april 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelFrance’s harsh message to Israel – The French president asks Israel to transfer tax revenues to the PA. Netanyahu: ‘Your request is morally and politically wrong’” van 21 april 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Israël verwerpt de ‘immorele’ Franse eis om de belastingoverdrachten aan Abbas te hervatten

Reacties zijn gesloten.