Hamas tevreden met bereikte resultaten van indirecte onderhandelingen met Israël

Plaatje hierboven: Het nieuw aangelegde Palestine-Turkey Friendship Hospital is het grootste ziekenhuis in Gaza en zal dit voorjaar van 2019 volledig operationeel zijn. Gefinancierd door het Turkse Internationale Samenwerkings- en Ontwikkelingsagentschap (TIKA), is dit het tweede ziekenhuis dat in Gaza is geopend sinds de oorlog van 2014 met Israël [beeldbron: Bay Bloggers]

Hamasleider Khalil al-Hayya, een lid van het politiek bureau van Hamas en een vooraanstaand lid van de beweging in de Gazastrook, prees “de impact van de “Palestijnse strijd” tegen Israël, inclusief de “Grote Mars van de Terugkeer” -protesten in het licht van de indirecte onderhandelingen tussen Israël en Hamas.

In een interview met de Hamas-gelieerde Al-Aqsa TV heeft al-Hayya een aantal van de clausules van de afspraken met Israël uiteengezet, waaronder:

♦ Verhogen van de elektriciteitsvoorziening van Israël naar de Gazastrook via elektriciteitsleiding Nr. 161;

♦ Het opheffen van de “belegering” in ruil voor een bevriezing van het gebruik van de “gewelddadige middelen” tijdens de protesten van de terugkeermars, die desondanks blijven doorgaan op verschillende wijzen;

♦ Tewerkstelling van zowat 8.000 mensen in projecten van de Verenigde Naties in de Gazastrook;

♦ Uitvoering van welzijnsprogramma’s;

♦ Opheffing van het verbod op de introductie van materialen voor tweeërlei gebruik (die kunnen worden gebruikt voor zowel militaire als civiele doeleinden) naar de Gazastrook. Volgens hem is Hamas erin geslaagd om meer dan 30 procent van de items uit de lijst met verboden stoffen te verwijderen;

♦ Hergebruik van industriële zones in Karni en Beit Hanoun;

♦ Uitbreiding van het toegestane visgebied tot 15 zeemijl (ca. 28 kilometers).


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas: Israel to allow dual-use goods into Gaza” van 21 april 2019 op de site van Arutz Sheva