Oekraïne wordt het eerste land buiten Israël, waarvan de president en premier beiden Joods zijn

Zoals gisteravond de officiële exit-opiniepeilingen van de presidentsverkiezingen in Oekraïne aantonen, zal dat land het enige ter wereld worden naast Israël, wiens president en premier beiden van Joodse origine zijn.

De dramatische aanvoerdersrol van de 41 jarige filmacteur Volodymyr Zelensky (plaatje hierboven) in de exit polls op zondag – waarvan hij in vele meer dan 73 procent van de stemmen acher zich kreeg, was dermate overweldigend dat de zittende Petro Poroshenko meteen zijn nederlaag toegaf, nog voordat de officiële resultaten bekend waren, zo meldde Radio Liberty.

ls Zelensky als president wordt beëdigd, zal zijn premier – althans voor een tijdje en mogelijk tot de parlementsverkiezingen die ergens later dit jaar zullen plaatsvinden – Volodymyr Groysman zijn, een Joodse politicus die burgemeester van de stad Vinnytsia was.

Sommigen vonden het echter ongebruikelijker hoezeer Zelensky de verkiezingen zo beslissend heeft gewonnen, ondanks het feit dat zijn Joodse afkomst – zijn moeder, Rimma, is Joods en hij er tijdens de campagne schertsend naar heeft verwezen – in Oekraïne algemeen bekend is.

Volodymyr Zelensky werd geboren op 25 januari 1978 in Kryvyi Rih, nabij Odessa en de Krim, uit een Joodse familie van wetenschappers. Zijn vader Oleksandr Zelensky is een professor die doceert aan het Kryvyi Rih Instituut voor Economie en staat aan het hoofd van een academische afdeling cybernetica en computerhardware. Zijn moeder Rimma Zelenska werkte vroeger als ingenieur.

Rusland en andere critici beweren immers dat de Oekraïense samenleving een ernstig antisemitische erfeneis met zich meedraagt. “Stel je voor, een volbloed Jood met het uiterlijk van een Sholom Aleichem-hoofdrolspeler wint met een aardverschuiving in een land waar de verheerlijking van nazi-misdadigers tot wet wordt aangenomen”, schreef Avigdor Eskin, een Russisch-Israëlische columnist, in een eerder gepubliceerde analyse maand door het persbureau Regnum.

Eskin in de column over Zelensky, bagatelliseerde beschuldigingen van wijdverspreid antisemitisme in Oekraïne, en besteedde veel aandacht aan het probleem in de media en daarbuiten aan propaganda door Rusland, dat betrokken is bij een gewapend conflict over grondgebied met Oekraïne. Maar de verklaring van Eskin over Oekraïense wetten waarin nazi-misdadigers worden verheerlijkt, is niet onnauwkeurig en Rusland is niet de enige die Oekraïne bekritiseert vanwege deze en andere kwesties die verband houden met antisemitisme.

Vorig jaar noemde de Israëlische regering Oekraïne als een regionale probleemplek in het jaarverslag van de Israëlische regering over antisemitisme. “Een opvallende uitzondering in de trend van afname van antisemitische incidenten in Oost-Europa was Oekraïne, waar het aantal geregistreerde antisemitische aanvallen verdubbeld was ten opzichte van vorig jaar en het record overtreft voor alle incidenten die in de hele regio samen zijn gemeld,” las het rapport. De auteurs van het rapport telden in 2017 meer dan 130 gemelde antisemitische incidenten in Oekraïne, zeiden ze.

Plaatje hierboven: Lviv, Oekraïne, 25 juli 2016. Oekraïense nationalisten en paramilitaire activisten van de neonazi-organisatie Sokil en de Svoboda partij, herdenken gekleed in nazi-uniformen de veteranen van WOII van de “Vrijwillige 14de Oekraïense Waffen SS Divisie” (14. Waffen-Grenadier-Division der SS) [beeldbron: screenshot YouTube]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Ukraine to become first country outside Israel whose president and PM are both Jewish” van 21 april 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogJoodse standup-comedian wint eerste ronde in Oekraïense presidentsverkiezingen” van 1 april 2019 en een artikelOekraïne viert Nazi-collaborateur en verbiedt kritisch boek over pogromleider” van 28 december 2018 en een artikelIsraël’s ambassadeur vertelt Oekraïners dat hun nationale helden ‘een gruwel waren voor de Joden’” van 9 december 2018

Een gedachte over “Oekraïne wordt het eerste land buiten Israël, waarvan de president en premier beiden Joods zijn

  1. Om te bescheuren : een neo-naziland onder leiding van joden ! Frans Timmermans krijgt nu nachtmerries ! gaat zijn groot-germaans ideaal niet door ? Maidan voor niets opgezet ? gaan die verdomde Jidden weer dwarsliggen ? zet Ukraine op uw watch-list : gaat leuk worden !

    Like

Reacties zijn gesloten.