Paasboodschap van Netanyahu: Israël wordt thans bewonderd in de Arabische en moslimwereld

Premier Benjamin Netanyahu sprak in zijn jaarlijks Paasboodschap over wat hij noemde de “ontluikende banden tussen Israël en de Arabische en islamitische wereld” op vrijdag in zijn toespraak op video die hij op zijn social-mediaplatforms uitbracht, enkele uren voor het begin van het Joodse feest.

Hij zei in de Hebreeuws-talige clip (onderaan) dat Israël de bevrijding van het Joodse volk uit de slavernij viert en de Exodus uit Egypte:

In elke generatie strijden onze vijanden tegen ons. Maar nu hebben we de IDF en de Israëlische veiligheidstroepen…  en natuurlijk God. Burgers van Israël, Joodse broeders en zusters over de hele wereld. Elk jaar op de avond van Seder ben ik diep ontroerd. Pesach raakt de wortels van onze nationale identiteit. Duizenden jaren geleden hebben we het vaandel gehesen van vrijheid voor volk en staat. We gingen van slavernij naar vrijheid, van onderwerping naar onafhankelijkheid. We begonnen aan onze lange reis van Egypte naar ons huis – Zion en Jeruzalem.

Netanyahu heeft het diplomatiek contact hersteld met Afrika, Latijns-Amerika en het Verre Oosten en tot een hoeksteen van zijn buitenlands beleid gemaakt en heeft aangedrongen op meer open banden met gematigde Arabische staten. Israël heeft alleen formele betrekkingen met Egypte en Jordanië, maar zijn betrekkingen met sommige Golfstaten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, lijken inderdaad onlangs te zijn opgewarmd als onderdeel van een stilzwijgende alliantie tegen Iran.

In oktober werd Netanyahu verwelkomd in Oman door de oude heerser van het land Sultan Qaboos bin Said. Diezelfde maand reisde minister van Cultuur en Sport Miri Regev naar Abu Dhabi voor het Abu Dhabi Grand Slam judotoernooi en het Israëlische volkslied werd voor het eerst op het Arabische schiereiland gespeeld nadat Sagi Muki goud won in de categorie van minder dan 81 kilogram.

Ondertussen voelen de Palestijnen zich steeds meer buitenspel gezet, omdat ze bang zijn dat Israël, de Golfstaten en de VS van plan zijn een deal te sluiten achter de rug over de toekomst van landen die ze zoeken naar een toekomstige staat. Pesach, de Joodse Pasen, die zeven dagen duurt, is op vrijdagavond begonnen, wanneer joden over de hele wereld het festival vieren met het Seder feestmaal.


Bronnen:

♦ naar een artikelWATCH: Israel Rising to Become a Global Power, PM Says in Proud Passover Message” van 19 april 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikelNetanyahu in Passover message: Israel now admired by ‘the Arab and Muslim world’” van 19 april 2019 op de site van The Times of Israel