Zowat 6000 Palestijnse relschoppers aan Gazaanse grens; raket afgevuurd zonder schade

Plaatje hierboven: Gaza, vrijdag 19 april ’19. Hamas stuurde weer zoveel mogelijk kinderen naar het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël. Foto’s van gewonde of gedode Palestijnse kinderen zijn erg gegeerd in de westerse media en leveren veel geld op voor Hamas [beeldbron: Al Qassam/Hamas]

Zoals elke vrijdag na het gebed in de moskee, trokken afgelopen vrijdagnamiddag zo’n 6.000 door Hamas gesponsorde terroristen naar het veiligheidshekken langsheen de grens met Gaza om te trachten er doorheen te raken, Israël te infiltreren en Joden te vermoorden tijdens de Pesach, het Joodse paasfeest.

De relschoppers verbrandden autobanden, gooiden met stenen, brandbommen en granaten naar de Israëlische soldaten. Volgens het Gazaanse ‘gezondheidsministerie’ (de propagandadienst van Hamas) bij monde van woordvoerder Ashraf al-Qidra raakten 37 mensen gewond tijdens de rellen, waaronder ook 5 vermeende ‘paramedici’ en een viertal ‘journalisten’.

Eerder op vrijdag werden schoten afgevuurd naar Israëlische soldaten die patrouilleerden aan het veiligheidshekken ten oosten van Al Bureij in Zuid-Gaza. Als reactie daarop troffen IDF-vliegtuigen en tanks twee militaire Hamas-posten in Gaza. Er werden geen verwondingen aan IDF-soldaten gemeld.

De legertop berichtte tevens over een mislukte poging om vanuit het noorden van Gaza een raket naar het zuiden van Israël af te vuren. Er werd een sterke ontploffing gehoord in het gebied van Sha’ar Hanegev. Echter het projectiel raakte niet over de grens en stuikte voortijdig neer in open terrein en explodeerde in Gaza zelves.

De gewelddadige wekelijkse rellen langs de grens tussen Gaza en Israël, die de ‘Mars van de Terugkeer’ worden genoemd, vonden het afgelopen jaar elke vrijdag plaats sinds 30 maart 2018. Hamas heeft vorig jaar openlijk toegegeven dat de meeste Gazanen die werden gedood aan de grens, relschoppers waren in dienst van de terreurgroep.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Thousands of Arabs demonstrate along Gaza border” van 19 april 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelRocket fired from Gaza falls inside Palestinian territory” van 20 april 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelRocket launched by Muslim terrorists towards Israel fell short and exploded inside Gaza” van 20 april 2019 en een artikelMuslim terrorists riot after mosque along the Gaza border and Samariaeen artikelIsrael strikes Hamas terror positions in Gaza after shooting attack on IDF patrol” en een artikelExplosive device attached to balloons lands in Ashkelon” van 19 april 2019 op de site van Behind The News (BTN)