Hamas dreigt vanuit Gaza Eurovisie Songfestival in Tel Aviv met raketten te bestoken

Binnen iets meer dan drie weken, gaat op 14 mei 2019 in Tel Aviv het 64ste Eurovisie Songfestival van start, het op één na meest bekeken live-tv-programma ter wereld en het culturele evenement met de hoogste kijkcijfers en grootste internationale berichtgeving ooit in Israël.

Omwille van het feit dat de wedstrijd wordt gehouden in de Joodse natiestaat Israël, riepen veel voorstanders van de antisemitische Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) -beweging op om het Songfestival te boycotten en af te zien van deelname. Maar dit heeft uiteindelijk helemaal tot nergens geleid en geen enkel deelnemend land heeft zich teruggetrokken uit de wedstrijd;

Burgemeester van Tel Aviv Ron Huldai zei in een verklaring: “Eurovisie is een kans voor ongelooflijke wereldwijde bekendheid. In een maand verwelkomt Tel Aviv duizenden toeristen; zal een duizendvijfhonderd journalisten herbergen en zal worden gezien door tientallen miljoenen kijkers.”

De enige die nog roet in het eten kunnen gooien zijn de talrijke terreurgroepen die de Palestijnse gebieden in Judea & Samara en vooral in ‘rijk’ zijn. Gazaanse terroristen dreigen het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv te bestoken met raketten “als Israël weigert een overeenkomst met Hamas te sluiten en de blokkade rond Gaza op te heffen,” berichtte Kanaal 20 op maandag  15 april.

Een video die deze maand op de Palestijnse sociale media circuleert, insinueerde dat inwoners van Gaza Israël en de zangwedstrijd zullen aanvallen als hun eisen niet worden ingelost:

De video opent met beelden van het Eurovisie Songfestival en verklaarde: “U bent uitgenodigd voor het grote evenement”, geschreven in het Hebreeuws en Arabisch. “Maar …” terwijl de muziek en video van toon veranderden, waarschuwt de video: “Vier niet en dans niet wanneer er twee miljoen inwoners van Gaza zijn. Als u het feest wilt vieren, hef het beleg dan op en kom tot een akkoord, wijk niet af.

De video zoomt vervolgens uit en toonde de hypothetische Eurovision-gebouwen vanuit vogelperspectief. Met de doelen onder schot genomen, worden sirenes gealarmeerd die waarschuwen voor inkomende raketten. Een geluid van een explosie kan worden gehoord terwijl de woorden “Implementeer de overeenkomst zodat u de festiviteiten kunt houden,” op het scherm verschijnen. Het is nog niet duidelijk wie de video heeft vrijgegeven of gemaakt.

Eurovision 2019 valt dit jaar samen met de 71ste verjaardag van de heroprichting van de Joodse staat en tegelijk ook met Nakba Dag, wanneer de vlucht van de Arabieren (sinds 1964 ‘Palestijnen’ genoemd) uit Israël wordt herdacht tijdens en na de Onafhankelijkheidsoorlog. Het Eurovisie Songfestival vindt plaats tussen 14 en 18 mei 2019 in Tel Aviv.


Bronnen:

♦ naar een artikelEurovision under attack? Gaza activists threaten the contest” van 16 april 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van David Israel “Tel Aviv Ready and Eager to Host 2019 Eurovision Song Contest” van 16 april 2019 op de site van The Jewish Press