Slapende terreurcellen van het ‘verslagen’ ISIS/Daesh, blijven Israël bedreigen

Plaatje hierboven: Gemaskerde Palestijnse aanhangers van ISIS (Daesh) zwaaien met de gekende zwarte vlag van de terreurorganisatie. Niet alleen ISIS is razend populair in de Palestijnse gebieden, in het bijzonder in de Gazastrook, maar ook het al even radicale Al Qaeda (WTC 9/11) en het Al Nusra Front trekt vele Palestijnen aan.

Een maand nadat de VS de terreuorganisatie Islamitische Staats (ISIS/Daesh) officieel verslagen verklaarden, verstoppen terreurcellen van ISIS zich nog steeds in de woestijn en hun leden vinden steun bij enkele lokale organisaties. De Koerden van hun kant worstelen om met gevangengenomen terreurverdachten en vluchtelingen om te gaan.

Slapende terreurcellen, gevangenissen overvol met jihadisten, kampen volgestouwd met hun vrouwen en kinderen blijven een groot gevaar vormen in Syrië, bijna een maand nadat het ‘kalifaat’ van de Islamitische Staatsgroep werd verslagen. De door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten verkondigden op 23 maart de overwinning op de IS-protostaat, na een bijna vijf jaar durende strijd tegen de terreurgroep.

De eliminatie van het fysieke ‘kalifaat’ sloot een lang hoofdstuk in het Syrische conflict af, maar de SDF en de door de VS geleide militaire coalitie hebben gewaarschuwd dat de strijd nog lang niet is afgelopen. ISIS is nog steeds in staat om ‘wekelijks regelmatig aanvallen uit te voeren’, zegt Tore Hamming, een expert op het gebied van jihadistische bewegingen aan het Europees Universitair Instituut.

ISIS-terroristen hebben 35 pro-Assad-soldaten gedood in twee dagen van aanvallen in de Syrische woestijn, in wat een controlegroep beschreef als hun dodelijkste aanslag sinds de val van het zogenaamde kalifaat. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrian Observatory for Human Rights zei dat vier vooraanstaande Syrische legerofficieren zich onder de soldaten bevonden die de afgelopen 48 uur door ISIS-terroristen en geallieerde militieleden werden gedood in de woestijn ten oosten van de provincie Homs.

Het met ISIS-geaffilieerde Aamaq persbureau beweerde dat ISIS de terreuraanslagen had uitgevoerd. Nog eens acht soldaten, waaronder twee officieren, werden gedood in een aparte aanval in de naburige provincie Deir Ezzor op donderdagavond, aldus het observatorium. Zes ISIS-terroristen werden uitgeschakeld tijdens de schermutselingen, zei het Observatorium.

De aanval was gericht tegen een woestijndorp ten zuiden van de stad Mayadeen, stroomopwaarts van het Eufraatdal, waar ISIS vorige maand wanhopig voor de ‘kalifaat’ opkwam en het verloor aan de Koerdische strijdkrachten. ISIS behoudt echter woestijn- en bergschuilplaatsen in zowel Syrië als Irak.

Commandanten van de door de VS geleide coalitie, die lucht- en artillerieondersteuning bood aan de door de Koerdische leiding geleide operatie, hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat het verlies van hun laatste stukje territorium door de jihadisten niet hun uitschakeling als gevechtseenheid betekende.


Bronnen:

♦ naar een artikelSyria: 35 killed in 2 days of ISIS attacks on pro-Assad troops” van 20 april 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Tony Gamal-Gabriel “Month after defeat of IS ‘caliphate,’ terror group still a threat” van 21 april 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.