Fakenews van de week: 130-jarige Argentijn Herman Guntherberg beweert dat hij Hitler is

Vandaag herdenken neonazi’s overal ter wereld en in het bijzonder zijn miljoenen aanbidders in de vele moslimlanden in Noord-Afrika, Azië en vooral in het Midden-Oosten de 130ste verjaardag van de geboorte van Adolf Hitler, die zoals bekend op 20 april 1889 in Braunau am Inn in Oostenrijk werd geboren.

Hitler was de Führer, architect en uitvoerder van het zogenaamde 1000-jarige Duitse Rijk. In de 12 jaar dat het de facto heeft standgehouden is de ravage die hij toen heeft aangericht tot op heden zichtbaar én voelbaar. Vraag het maar aan de nabestaanden van de 6 miljoen Joden van Europa die door Hitler en de zijnen meedogenloos werden uitgeroeid.

Maar kijk, de man is helemaal niet dood maar blijkt springlevend!  Een naar verluidt 130-jarige man in Salta, Argentinië heeft aangekondigd dat hij in feite de voormalige nazi-leider Adolf Hitler is en de laatste 70 jaar ondergedoken leeft. Terwijl zijn claims de grenzen van geloofwaardigheid tot het uiterste uitstrekken, vallen ze samen met de ontdekking van een reeks nazi-memorabilia in het land.

In een gesprek tijdens een interview met lokale media, legt de genaturaliseerde Duitse immigrant uit dat hij in 1945 arriveerde met een paspoort – naar verluidt een vervalsing geproduceerd door de Gestapo aan het einde van de Tweede Wereldoorlog – identificerend hem als Herman Guntherberg.

Hij zei dat hij besloot om zijn langdurige periode van onderduiken af te breken toen de Mossad – de Israëlische geheime dienst – officieel afstand deed van hun beleid om nazi-oorlogsmisdadigers te vervolgen in 2016. Veel van het vroege werk van Mossad betrof de gevangenneming van voormalige nazi’s die zich in Latijns-Amerika schuilhielden, met de ontvoering van Zyklon-B-aanbesteder Adolf Eichmann in 1960 een bijzonder beroemd exemplaar. Herman Guntherberg is van plan in september een autobiografie te publiceren en zijn publieke imago te “herstellen”.

“Ik ben beschuldigd van veel misdaden die ik nooit heb gepleegd. Daarom moest ik mezelf meer dan de helft van mijn leven voor de Joden verbergen, dus ik heb mijn straf al gehad. Ik ben alleen als een slechte kerel afgeschilderd omdat we de oorlog verloren. Wanneer mensen mijn kant van het verhaal lezen, verandert het de manier waarop het mij zla waarnemen,” zei zei Guntherberg aka Adolf Hitler.

Terwijl mainstream historici universeel instemmen dat Hitler zelfmoord pleegde op 30 april 1945 in de Fuhrerbunker in Berlijn, terwijl het Rode Leger ruw over de Duitse hoofdstad raasde, hebben sommige alternatieve kroniekschrijvers gesuggereerd dat de Führer mogelijk is ontsnapt naar Latijns-Amerika, zoals zoveel andere nazi’s dat deden bij de einde van de oorlog.

In juli 2016 publiceerde Abel Basti een herziene editie van ‘Hitler in ballingschap’ – hij suggereerde dat de gevallen Führer naar Argentinië was gevlucht waar hij vervolgens tien jaar leefde, voordat hij naar Paraguay verhuisde, onder bescherming van dictator Alfredo Stroessner, die Duitser wortels had. Basti zegt dat Hitler op 3 februari 1971 in Paraguay stierf.

Voorspelbaar, geloven slechts weinigen het verhaal van de oude man – inclusief zijn vrouw van 55 jaar, Angela Martinez. Ze suggereert dat zijn schokkende beweringen het product zijn van dementie en dat haar echtgenoot nooit Hitler of de nazi’s vernoemde tot in 2015, toen hij symptomen begon te vertonen van de ziekte van Alzheimer.

Hooguit denkt ze dat haar man een nazi was die zich schuldig voelt over zijn verleden. “Soms vergeet hij wie ik was en waar hij was. Hij zag eruit alsof hij in trance was en begon dan te praten over Joden en demonen. Daarna werd hij weer normaal,” zei ze.

Plaatje hieronder: Het Britse dagblad The Daily Mirror plaatste tachtig jaar geleden op 4 september 1939 deze poster nadat de nazi’s enkele dagen voordien Polen waren binnengevallen die het begin markeert van de Tweede Wereldoorlog: “Gezocht voor moord, kidnapping, diefstal en brandstichting: Adolf Hitler alias Adolf Schicklegruber. Deze roekeloze crimineel wordt gezocht – Dood of Levend!” [beeldbron: Poster Girl Press]


Bronnen:

♦ naar een artikelArgentina: 128-Year-Old Man Claims He’s Hitler, Authorities Find Nazi Trove” van 20 juni 2017 op de site van Sputnik

Een gedachte over “Fakenews van de week: 130-jarige Argentijn Herman Guntherberg beweert dat hij Hitler is

Reacties zijn gesloten.