Hamas roept de VN op om de levering van hulpgelden uit Qatar te bespoedigen

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas die de Gazastrook controleert, heeft op vrijdag de Verenigde Naties opgeroepen om een ​​plan te versnellen om Qatari-hulpgelden naar de Palestijnse enclave te leiden als onderdeel van een door Egypte bemiddeld wapenbestand (hudna)  met de Joodse natiestaat Israël.

Nochtans staat Hamas zowel op de Amerikaanse lijst als op de Europese lijst van verboden terreurorganisaties maar blijkbaar is dat geen beletsel om goede relaties te mogen onderhouden met een wereldorganisatie als de VN die nu mag bemiddelen om de terreurgroep van gelden te voorzien waarvan iedereen weet dat ze door Hamas worden gebruikt om terreurtunnels te bouwen en wapens te kopen.

Echter, sinds PLO-leider Yasser Arafat op 13 november 1974 op uitnodiging van de Verenigde Naties de Algemene Vergadering in New York mocht toespreken met een wapen in zijn holster, kijkt niemand meer op wanneer Palestijnse terreurleiders ongehinderd de VN in- en uit wandelen. De weerzin van de VN voor Israël is dusdanig diep ingeworteld dat dergelijke taferelen als het ‘nieuwe normaal’ worden beschouwd.

Wapenbestand
Na zware schermutselingen tussen Israël en Hamas vorige maand nadat Hamas in de vroege maandaochtend van 25 maart een zwaarder type raket diep in het gebied van Sharon ten noorden van Tel Aviv in Israël had afgevuurd, daarbij een huis verwoestte en 7 mensen verwondde, werd door beide partijen aangestuurd op een staakt-het-vuren uit vrees voor escalatie van de vijandelijkheden.

Hamas zei dat het wapenbestand Israël zijn blokkade van de Strook zou verlichten in ruil voor kalmte. Israël heeft niet publiekelijk gereageerd op de gerapporteerde overeenkomst. Israël handhaaft de blokkade om te voorkomen dat Hamas, een terreurorganisatie die zich toelegt op de vernietiging van Israël, wapens, raketten en ander materiaal binnenbrengt dat wordt gebruikt om aanvaltunnels en andere vestingwerken aan te leggen. Een van de maatregelen om de Gazanen te helpen was een plan om geblokkeerde hulp uit Qatar te hervatten via een VN-programma voor contant geld voor werk

In november engageerde de Golfstaat Qatar, die al een lange tijd een bondgenoot van Hamas is, zich om maandelijks ongeveer $ 15 miljoen aan hulp te doneren voor een perode van zes maanden. Een deel van het geld werd oorspronkelijk gebruikt om salarissen van Hamas-werknemers te betalen, maar dit werd gestopt na politieke oppositie in Israël.

Khalil al-Hayya, plaatsvervangend chef van het politiek bureau van Hamas in Gaza, vertelde AFP vrijdag dat het alternatieve plan bij de VN is vastgelopen. “De Qatarese fondsen bestaan ​​en de fondsen die door de Wereldbank zijn toegewezen (voor cash geld voor werkprogramma’s) bestaan,” zei hij. “Maar het tempo van de implementatie van de mechanismen van de Verenigde Naties is traag,” zei hij, terwijl hij een beroep deed op VN-gezant Nickolay Mladenov. “We doen een beroep op de Verenigde Naties en de heer Mladenov om de implementatie te versnellen.”

Hayya waarschuwde ook dat als Israël zich niet hield aan de recente wapenstilstand, de Palestijnen in Gaza de lancering van brandgevaarlijke en met explosieven beladen ballonnen en vliegers naar de Joodse staat zouden hervatten, nachtelijke protesten zou houden in het grensgebied tussen de Joodse staat en de enclave aan de kust, “en andere maatregelen” zou nemen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Hamas calls on UN to speed up delivery of Qatari cash aid – Terror group blames bureaucracy at world body for holdup, says some understandings reached with Israel are ‘going well’” van 19 april 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Hamas roept de VN op om de levering van hulpgelden uit Qatar te bespoedigen

Reacties zijn gesloten.