Hamas heeft geld voor raketten en tunnels – maar niet voor verkeerslichten

Gazanen klagen al bijna twintig jaar over een gevaarlijk verkeerskruispunt buiten het vluchtelingenkamp van Al-Maghazi dat lokaal bekend is als het “kruispunt van de dood“;

Het gebied het toneel geweest van heel wat verkeersongevallen. De bevolking van het kamp, ​​geschat op zowat 30.000 duizend mensen, heeft zwaar geleden onder de ingang van hun kamp vanwege het ontbreken van verkeerslichten,” zegt Mohamed Al-Najjar de burgemeester van Al-Maghazi, in een interview met het Palestijnse persagentschap Palestine Today News.

Over het algemeen weten Palestijnen, wanneer er problemen van dit type zijn, bijna onbewust dat ze er geen grote zaak van kunnen maken omdat de media moeten toegewijd zijn aan het bashen van Israël en eventuele discussies over interne problemen (met uitzondering van Fatah en Hamas die elkaar voortdurend molesteren) moet worden gedempt.

In Gaza leven sinds 1949 ca. een miljoen Palestijnen in acht vluchtelingenkampen

Sommige lokale Facebook-groepen en dergelijke zijn de enige manier om meer te weten te komen over dit soort problemen; zelfs moorden worden nauwelijks gemeld. Het is Palestijnse omertà en er wordt amper over bericht. Maar na twee decennia van klachten hebben deze Gazanen er genoeg van en besloten om naar de media te gaan om druk uit te oefenen op de regering van Gaza – Hamas – om iets te doen aan het probleem.

Een verkeerslicht kost $ 75.000. Hamas spendeert miljoenen aan tunnels, raketten en andere wapens – allemaal ten koste van de gewone inwoners van Gaza. Ze weten dat Israël niet de kwestie is, en dat de Hamas / Fatah-splitsing hen pijn doet. Maar dat mag niet hardop gezegd worden en zeker niet voor westerse verslaggevers.

Hoeveel westerse journalisten denken zelfs aan het gebrek aan lokaal nieuws uit de Palestijnse media? Waarom zijn er zo weinig artikelen over rechtszaken of klachten van omwonenden? Geven ze dan niet om het gebrek aan vrije pers en vrije meningsuiting in de Palestijnse gebieden?

Soms geeft de afwezigheid van nieuws veel meer aan dan het nieuws zelf. Ervan uitgaande dat de Palestijnse media verslag doen van lokaal nieuws zoals we gewend zijn in lokale kranten is het een grote vergissing. In dit verhaal zegt het expliciet dat de bewoners het zo zat waren met de situatie dat ze hun toevlucht zochten tot de media om te laten zien hoe ongewoon dit is.

De waarheid ligt er pal voor hun neus als alleen verslaggevers alleen maar de moeite zouden nemen om ernaar te zoeken. Helaas delen te veel mensen de Palestijnse media agenda door alleen te melden waarin Israël er slecht wordt voorgesteld, of het nu waar is of niet.

Plaatje hierboven: Traffic jam in Gaza. Dagelijks tafereel in de Palestijnse autonome gebieden van Gaza. Hamasleider Ismail Haniyeh gaat met vrouw en kinderen even shoppen in de luxeuze The Andaluseyya Mall van Gaza City. Zoals steeds slaat ook nu weer de paranoïa hevig toe. “Geen Jood gezien hier? Pas maar op, hij verschuilt zich wellicht achter een boom of onder een steen! Kill them all! Allahu Akhbar!”


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Hamas has money for rockets and tunnels – but not traffic lights” van 18 april 2019 op de site van Elder Of Ziyon