Van de Holocaust tot aan de Onafhankelijkheid: Soldaten en overlevenden reizen af naar Polen

Een speciale missie van IDF-soldaten, Vrienden van de IDF (FIDF) -vrijwilligers en overlevenden van de holocaust reizen volgende maand mei voorn negendaagse reis naar Polen en Israël. De groep begint aan de reis om aspecten van de Holocaust te onderzoeken tot aan Israël’s  onafhankelijkheid. De missie heeft de passende naam “Van de Holocaust tot aan de Onafhankelijkheid“.

De reis zal samenvallen met de viering van de Israëlische Onafhankelijkheidsdag, die (volgens de Joodse kalender) begint bij zonsondergang van 8 tot 9 mei. De 45 soldaten, 40 FIDF en een paar overlevenden zullen beginnen in Krakau, dat ooit werd bewoond door meer dan 60.000 Joden. De reis gaat verder naar het getto van de gemeenschap (het Tarnow Getto) en vervolgens naar het Buczyna Bos, waar de nazi’s meer dan 800 kinderen vermoordden.

De delegatie zal ook de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz-Birkenau bezoeken. De groep zal vervolgens naar Israël reizen om de Memorial Day van Israël en vervolgens de Onafhankelijkheidsdag te herdenken. “Deze historische missie zal de Joodse moderne geschiedenis onderzoeken gezien door de ogen van degenen die de gruwelen van de Holocaust doormaakten en degenen die hun leven riskeerden om het Joodse vaderland te verdedigen,” zei FIDF National Director en CEO majoor-generaal (op rust) Meir Klifi-Amir.

We vieren ons verhaal van heroïek – van bijna vernietiging tot de triomf van de vestiging van de staat Israël. Wanneer we hoog en trots door de poorten van de Auschwitz-Birkenau-kampen marcheren, samen met overlevenden van de Holocaust, FIDF-aanhangers en 45 Israëlische officiers in uniform, dankbaar de Israëlische vlag laten wapperen, zullen we een duidelijke boodschap sturen: dat we hier zijn, wij nooit zullen vergeten en dat we alles zullen doen wat we moeten doen om ons land en onze mensen te beschermen – Nooit Meer Opnieuw.

Deze missie dient als een van de laatste kansen voor overlevenden om terug te keren naar Auschwitz en hun vreselijke verhalen te delen,” zei FIDF, de nationale president Bobby Cohen. “We zullen door de poorten van de hel lopen, waar ontelbare Joden leden en omkwamen door toedoen van de nazi’s. We zullen ervoor zorgen dat de verhalen van overlevenden voortleven, beschermd door die dappere soldaten die de staat Israël en de Joodse mensen over de hele wereld verdedigen en beschermen.

Pijnlijk weerzien in KZ Auschwitz-Birkenau…


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael Is Our Country: From Holocaust to Independence Day” op de site van The Messianic Prophecy Bible Project

♦ naar een artikelHolocaust to Independence: IDF, FIDF and Holocaust survivors travel to Poaland” van 16 april 2019 op de site van The Jerusalem Post