Israëlische kinderen ontdekken 1.600 jaar oude gouden munt in Galilea

Een uiterst zeldzame 1600 jaar oude gouden munt van de Byzantijnse keizer die Joden tweederangsburgers in het Land van Israël maakte is ontdekt – ironisch genoeg, in de buurt van een nieuw pad gebouwd ter herdenking van het Sanhedrin dat hij heeft afgeschaft. Het is de eerste keer dat deze munt in Israël wordt gevonden, volgens een persbericht van de Antiquities Israel Antiquities dat dinsdag is gepubliceerd.

In februari stuitten vier rondtrekkende tieners op de munt terwijl ze zich oriënteerden op de velden langs de Zippori-stroom in Galilea. De middelbare scholieren, Ido Kadosh, Ofir Sigal, Dotan Miller en Harel Grin, zagen onmiddellijk in dat dit geen gewone munt was en waarschuwden hun aardrijkskundige en geschiedenisleraar Zohar Porshyan, die contact opnam met de Israel Antiquities Authority.

De negende klassers ontvingen een certificaat van lof van de IAA aan de Haemeq Hama’aravi High School in Kibbutz Yifat in de vallei van Jizreël. De munt is overgedragen aan de schatkist.

De voorzijde van de solidus – een massief gouden munt met een gewicht van ongeveer 4,5 gram die geslagen werd in het latere Romeinse Rijk / vroege Byzantijnse tijdperk – beeldt keizer Theodosius II af; de andere kant van de munt wordt geïllustreerd met de overwinning van de godin Victoria die de staf van het kruis draagt.

Volgens IAA numismatisch expert Dr. Gabriela Bijovsky is “de gouden munt een solidus die werd geslagen tijdens de regeerperiode van keizer Theodosius II in Constantinopel (nu Istanboel) rond 420-423 CE. Vergelijkbare munten zijn bekend uit het Oost-Byzantijnse rijk, maar dit is de eerste in zijn soort die in Israël is ontdekt.

Keizer Theodosius II (401-450) begon zijn regering over Byzantium, het oostelijke deel van het Romeinse rijk waarvan de hoofdstad in Constantinopel lag, als een 7-jarige. Zijn naam is verankerd in de Codex Theodosianus of de Theodosiaanse wetcode, een verzameling wetten die in 438 is gepubliceerd en die de duizenden keizerlijke wetten van het uitgestrekte rijk verzamelde en redigeerde. Jammer genoeg voor de Joden van het tijdperk, die relatieve vrijheid genoten hadden, heeft de codex officieel hun status verlaagd.

Hoewel de munt de godin van de overwinning toont, was Theodosius een verdediger van het christelijk geloof en Oosters-orthodoxe christendom gepromoot als de officiële godsdienst van het rijk. Als zodanig, werden de rechten en privileges van de Joden afgebakend. Zij werden uitgesloten van militaire en civiele dienst — afgezien van de ondankbare beroep van tollenaar — en eer mochten geen nieuwe synagogen meer gebouwd worden.

In een nog meer resonante klap, afgeleid van de keizer codex moesten Joden ook belastingen betalen aan het hoofd van het Sanhedrin, die tot de uiteindelijke afschaffing van de Joodse juridische Raad leidde. Gamaliel VI (400 – 425) was de laatste houder van het kantoor van Nasi.

“De keizer Theodosius II schafte de post af van de ‘Nasi,’ het hoofd van de Raad van het Sanhedrin, en verordende dat de financieel bijdragen van de Joden aan het Sanhedrin worden overgedragen aan de keizerlijke schatkist,” zei Yair Amitzur, IAA chef archeoloog van het Sanhedrin Spoor (Sanhedrin Trail).

“Het door de IAA geïnitieerde Sanhedrin Trail vertelt het verhaal van het Joodse leiderschap in Galilea ten tijde van de Misjna en de Talmoed in de Romeinse en Byzantijnse periode. Het is symbolisch dat de gouden munt die naast het Sanhedrin-pad is gevonden, de periode weerspiegelt van dramatische gebeurtenissen toen het Sanhedrin ophield te functioneren in Galilea en het centrum van het Joodse leven van Galilea naar Babylon werd overgebracht,” zei Amitzur.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Israeli Kids Discover 1,600 Year-Old Gold Coin in Galilee” van 16 april 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “1,600-year-old gold coin of emperor who abolished Sanhedrin discovered by pupils” van 16 april 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Israëlische kinderen ontdekken 1.600 jaar oude gouden munt in Galilea

Reacties zijn gesloten.