Amerikaanse regering publiceert aangepaste kaart met Golan als Israëlisch territorium

De Verenigde Staten hebben voor het eerst een kaart gepubliceerd met de Golanhoogte als Israëlisch grondgebied, drie weken nadat president Donald Trump de Israëlische soevereiniteit over het strategische plateau erkende.

De Golanhoogtes werden op het einde van de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 heroverd op de Syrische arabieren en in 1981 toegevoegd aan het Israëlische grondgebied. De kaart toont de staakt-het-vuren lijn van 1974 tussen Israël en Syrië als een permanente grens. Syrië had tijdens de Yom Kippoeroorlog van oktober 1973 gepoogd om de Golan Hoogtes te heroveren op Israël maar faalde daar jammerlijk in.

Op de kaart wordt ook de grens met Libanon getoond die nog steeds wordt afgebakend als de wapenstilstandslijn van april 1949 (de zogeheten ‘pre-1967 lijn’). Voor de Amerikanen wordt de Westelijke Jordaanoever nog steeds aangemerkt als door Israël bezet gebied en dat de definitieve status ervan tijdens vredesbesprekingen bepaald zal worden.

De bewuste kaart markeert tevens dat hoewel terwijl de VS Jeruzalem als de hoofdstad van Israël in 2017 erkenden, het verder geen standpunt inneemt over de grenzen van de heilige stad, die ook door de Palestijnen wordt opgeëist als de hoofdstad van een toekomstige soevereine staat.

De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten Jason D. Greenblatt tweette dinsdag een foto van de kaart en zei: “Welkom bij de nieuwste toevoeging van ons internationale kaarten-systeem”:

Tweet van Jason Greenblatt met de nieuwe Golankaart


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Greenblatt Tweets Israeli Map with Golan Heights” van 17 april 2017 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelUS publishes first map showing Golan as Israeli territory” van 17 april 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Amerikaanse regering publiceert aangepaste kaart met Golan als Israëlisch territorium

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.