Nieuwe peiling toont aan dat Palestijnen geen vertrouwen meer hebben in hun leiders

Plaatje hierboven: Gaza, 30 oktober 2017. Openingspagina van de (Arabisch-talige) website van de soennitische Al Qassam Brigades (Hamas) waarmee de alliantie in de Gazastrook wordt bevestigd met de rivaliserende sjiitische Al Quds Brigades (Islamitische Jihad). Hun beider logo’s staan links [beeldbron: Hamas/Al Qassam]

Uit een nieuwe openbare opiniepeiling die dinsdag 9 april werd bekendgemaakt, blijkt dat de overgrote meerderheid van de Palestijnen in de autonome gebieden in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) en de Gazastrook geen vertrouwen hebben in hun politieke leiderschap en wanhopig snakken naar verkiezingen.

Peiling
Uit de peiling van verleden week blijkt dat slechts een klein percentage van de ondervraagde Palestijnen, ongeveer 11%, zegt dat ze vertrouwen hebben in de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, de leider van Al Fatah en de PLO. De leider van Hamas, Ismael Haniyeh, ontving een goedkeuringspercentage van amper 6%.

De peiling, uitgevoerd door het Jerusalem Media and Communication Center en gebaseerd op de antwoorden van 1.200 mensen, toonde aan dat 87% van de ondervraagden het houden van wetgevende en presidentsverkiezingen eist. Palestijnen toonden weinig vertrouwen in de eerlijkheid van verkiezingen. 45% van de respondenten zei dat ze vreesden dat verkiezingen zouden worden gemanipuleerd.

89,6% van de ondervraagden vindt dat nationale verzoening tussen Hamas en Al Fatah belangrijk of erg belangrijk is, in tegenstelling tot 8,6% die zegt dat het niet belangrijk was. Slechts 21,2% gaf Israël de schuld voor de aanhoudende verdeeldheid tussen de Palestijnse facties, terwijl 32,2% zowel Hamas als Fatah de schuld gaf.

Uit de peiling bleek ook dat 59,3% van de deelnemers de voortgezette boycot van de Verenigde Staten door het Palestijnse leiderschap steunt, tegenover 30,3%, die zei dat ze er de voorkeur aan gaven dat het Palestijnse leiderschap betrokken zou zijn bij diplomatieke betrekkingen met het bestuur van Trump.

Verkiezingen
De laatste parlementaire verkiezingen dateren alweer van 25 januari 2006 die in al de Palestijnse gebieden werden gewonnen door Hamas waarna vervolgens Hamasleider Ismail Haniyeh de nieuwe premier werd van de Palestijnse Autoriteit.

Echter op 14 juni 2007 werd Haniyeh  ontslagen door Mahmoud Abbas (chef van de rivaliserende factie Al Fatah en van de PLO) en benoemde hij Salam Fayyad (Al Fatah) in zijn plaats. Daarop lanceerde Hamas een militaire staatsgreep en verjoeg met veel buitensporig geweld de meeste Fatah-getrouwen uit Gaza.

Aanhangers van Al Fatah werden door de Hamasmilitie door de knieën geschoten, anderen werden van de daken gegooid. Meer dan 600 Palestijnen werden gedood door andere Palestijnen. De breuk tussen Hamas en Al Fatah is sindsdien een feit en werd tot op heden niet gelijmd. De PA en Hamas hebben zich geëngageerd in een aantal mislukte verzoeningsinspanningen, waarvan de meest recente een overeenkomst was tussen de Egyptische bemiddelaars ondertekend in oktober 2017.

Abbas werd verkozen voor een termijn van vier jaar als president in 2005. De Palestijnse Autoriteit heeft sindsdien geen verkiezingen gehouden. De weigering van Abbas om vrije verkiezingen te houden in al de Palestijnse gebieden en zich eventueel te laten opvolgen, ligt aan de bais van het onderlingse Palestijnse conflict.


Bronnen:

♦ naar een artikelNew Poll Shows Broad Palestinian Support for Elections, Deep Distrust in Leadership” van 12 april 2019 op de site van The Tower

♦ naar een artikelNew poll finds Palestinians deeply distrust their leaders” van 9 april 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Nieuwe peiling toont aan dat Palestijnen geen vertrouwen meer hebben in hun leiders

  1. In een Dictatuur worden meestal geen verkiezingen gehouden !! Despoten blijven liever met maniakale middelen aan de macht ! het “gewone” volk weet toch niet wat goed voor ze is ?! Kan U al op de EU-machthebbers stemmen ??

    Like

  2. Waren ze bij een vorige rondvraag niet bij meerderheid voor invoering van de sharia? Geen Trump dus, maar wel EU of Putin, terwijl de US nooit zal accepteren dat het machtsevenwicht in deze wordt verstoord. Ook niet door de Europeanen.
    Weinig kans evenwel dat de machthebbers vanzelf opstappen. Wie vertegenwoordigt wie? Continuing story.

    Like

Reacties zijn gesloten.