Wat gebeurt er met Palestijnen in Gaza die een beter leven eisen?

Plaatje hierboven: Mohammed Safi (rechts) verloor naar verluidt zijn gezichtsvermogen terwijl hij werd vastgehouden in een Hamas-gevangenis. Zijn misdaad: deelname aan demonstraties waarin wordt opgeroepen tot beëindiging van de economische crisis in de Gazastrook en protesteren tegen nieuwe belastingen opgelegd door Hamas [beeldbron: Chris McGrath/Getty Images]

De 27-jarige Mohammed Safi is het nieuwste slachtoffer van Hamas, de Palestijnse islamistische beweging die sinds 2007 de leiding heeft over de Gazastrook.

Terwijl de kiezers in Israël op weg waren naar de stembussen om een ​​nieuw parlement te kiezen, is Safi, afkomstig uit de stad Beit Lahia, in de noordelijke Gazastrook, naar verluidt zijn gezichtsvermogen kwijtgeraakt toen hij in een Hamas-gevangenis werd vastgehouden.

Zijn misdaad: deelname aan demonstraties waarin wordt opgeroepen tot beëindiging van de economische crisis in de Gazastrook en protesteren tegen nieuwe belastingen opgelegd door de heersers van Hamas.

De protesten – gehouden onder de vlag ‘We Want to Live!’ – waren de eerste anti-Hamas-demonstraties van hun soort in vele jaren. Duizenden Palestijnen in de Gazastrook gingen de straat op tijdens de protesten en riepen op tot oplossingen voor hun gruwelijke economische moeras, inclusief stijgende werkloosheid en de torenhoge kosten van levensonderhoud.

Safi was een van de Palestijnen die besloten dat ze genoeg hadden van het wrede en corrupte regime van Hamas. Zoals de meeste mannen op zijn leeftijd, wilde hij dat zijn Hamasleiders iets zouden doen om hun levensomstandigheden te verbeteren. Ze wilden een einde maken aan repressie en dictatuur. Ze wilden dat hun leiders hen hoop aanboden in plaats van hen uit te sturen omraketten naar Israël af te vuren en hevig te demonstreren aan de grens tussen Gaza en Israël.

Het lijkt er nu op dat Safi nooit letterlijk zal leven om te zien dat Hamas van de macht is gehaald. Hij zal niet letterlijk leven om een ​​verbetering van de levensomstandigheden en de economie in de Gazastrook te zien.

Volgens de familie van Safi is hij nu blind. Hij verloor zijn gezichtsvermogen, zeggen ze, onder foltering terwijl ze door de veiligheidstroepen van Hamas werden vastgehouden om te praten met mensen die zich op straat verzamelden om tegen economische tegenspoed te protesteren. De meeste demonstranten zeiden dat ze bruut werden aangevallen door de veiligheidstroepen van Hamas.

Sommigen klaagden dat Hamas veiligheidsagenten hun armen en benen hadden gebroken. Zelfs hoge Fatah-functionarissen zoals Atef Abu Seif werden het slachtoffer van Hamas’s gewelddadige optreden tegen vreedzame demonstranten die op zoek waren naar banen en een beter leven.

De prijs die Safi betaalde, was echter waarschijnlijk het hoogste. Zijn familie zegt dat hij minstens vijf keer werd vastgehouden voor ondervraging door de veiligheidstroepen van Hamas op verdenking van deelname aan de economische protesten halverwege maart in de Gazastrook.

Safi koos eenvoudigweg om de waarheid aan de macht te vertellen en de ellende van de Palestijnen in Gaza te plaatsen waar het hoort: aan de voeten van Hamas. Hij heeft duur betaald voor die keuze. Ondertussen kunnen Hamas-leiders nu een andere ‘prestatie’ claimen in hun jihad tegen Israël: ze hebben van een moedige jongeman met een helder inzicht veranderd in een blinde en gehandicapte man.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “What Happens to Palestinians Who Demand a Better Life?” van 12 april 2019 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Wat gebeurt er met Palestijnen in Gaza die een beter leven eisen?

Reacties zijn gesloten.