Wat was er eerst ‘in den beginne’, de kip of het ei? Eierschalen ontdekt in Stad van David

Overblijfselen van kippeneieren die gevonden zijn  tijdens opgravingen in de Stad van David werpen licht op het dieet van de lokale bevolking aan het einde van de bijbelse periode. De bevindingen van een nieuwe studie laten een aanzienlijk gebruik zien van gedomesticeerde kippen voor consumptie in de hogere klasse in Jeruzalem.

Tot op heden waren archeologische vondsten uit de vroegste perioden mager. Ze bestonden uit een paar botten en verschillende zegels van het koninklijke huis met het beeld van een vechtende haan, dus onderzoekers geloofden dat deze vogel alleen als huisdier werd gebruikt en voor hanengevechten.

De bevindigen van de recent voltooide studie, onder leiding van Prof. Zohar Amar, van het Martin (Szusz) departement Land van Israël Studies en Archeologie aan de Bar-Ilan Universiteit, zullen onthuld worden tijdens de jaarlijkse conferentie van het Departement volgende maand, die zal gaan over landbouw en natuur in het oude Israël.

Voor het onderzoek werden sporen van eieren gevonden in afval en as in gebied G van de Stad van David die dateren vanaf het einde van de Eerste Tempel periode. De eierschalen werden gevonden tijdens opgravingen uitgevoerd door Dr. Eilat Mazar ongeveer een decennium geleden.

Van enkele honderden fragmenten van eierschalen die door Prof Amar werden onderzocht, werden een aantal relatief grote fragmenten gevonden die konden worden gebruikt om de grootte en de hoeveelheid van de eieren te reconstrueren.

Deze werden onderzocht met behulp van een uniek algoritme, ontwikkeld door Dr. Avshalom Karasik van de Israel Antiquities Authority, voor de reconstructie van potten van aardewerk, en werd voor het eerst getest op de brokjes eierschalen van de Stad van David. De resultaten van de reconstructie toonden aan dat de hoogte van het ei ongeveer 50 mm was, de maximale diameter 40 mm en het totale volume met de schaal 61 cc.

Professor Amar merkt de buitengewone aard van de ontdekking op. Eierschalen in archeologische vondsten zijn zeldzaam; ze worden meestal niet bewaard vanwege hun kwetsbaarheid. Bovendien zijn kippeneieren van de Stad van David, vanaf nu, de vroegste archeologische vondst uit het Nabije Oosten. Deze vondst levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan de reconstructie van de oude voedselmand, maar ook aan de wereld van de Joodse wet (halakhah).

De reconstructie van het ei uit de Stad van David, evenals een vergelijking met latere vondsten uit de Romeinse periode, duiden erop dat de grootte van de kippeneieren en hun volume vergelijkbaar waren met de gemiddelde grootte van een ei tegenwoordig.

De maat die bekend staat als ‘ka’beytza‘ [de grootte van een ei] heeft halakhische implicaties op verschillende gebieden in metingen die door de Torah worden gebruikt. Volgens teveel poskim is de grootte die bekend staat als ‘ka’zayit‘ [de grootte van een olijf] ook afgeleid van de grootte van het ei. De vondst van de eieren van de Stad van David geeft dus de halakhische discussie een realistische dimensie.


De Stad van Koning David, ca. 3000 jaar geleden

Plaatje hieronder: een reconstructie van het ‘eerste’ Jeruzalem (Stad van David aka Wadi Hilweh), een versterkte stad tijdens het Bronzen Tijdperk. Jeruzalem lag toen wat lager beneden de Moriahberg (de huidige Tempelberg) tussen de Hinnom-vallei in het zuiden en de Kidron-vallei in het oosten.

Wetenschappers denken dat dit het oude Jeruzalem was dat volgens de Bijbel de periode was van het eerste Verenigd Koninkrijk van Israël en Juda, dat geleid werd door zijn eerste Koning Saul. Van Koning David wordt volgens het Bijbelse narratief aangenomen dat hij de 2de Koning van Israel en Juda was.

De discussie tussen wetenschappers en religie én religieuzen onderling, omtrent de oorspronkelijke locatie van Jeruzalem woedt al sinds het einde van de 19de eeuw en zal waarschijnlijk nog eeuwen blijven doorgaan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israeli Scientist Reveals First Temple Period Eggs Differ Little Than Today’s Fare On the Passover Plates of Jerusalem Residents” van 14 april 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Daniel K. Eisenbud “Chickens first commercialized in Israel, 2,300 years ago, researchers say” van 21 juli 2015 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Wat was er eerst ‘in den beginne’, de kip of het ei? Eierschalen ontdekt in Stad van David

 1. DE KIP WAS ER EERDER DAN HET EI

  Iedereen breekt er al eeuwen zijn hoofd over: wat was er eerder, de kip of het ei? Het raadsel is nu opgelost. Per ongeluk nog wel. De kip was eerst.

  Onderzoekers van de Britse universiteiten van Sheffield en Warwick stuitten op het antwoord toen ze onderzoek deden naar hoe de schaal van een kippenei eigenlijk ontstaat.

  Eureka!
  Wat bleek: voor de vorming van een eierschaal is een bepaalde proteïne onmisbaar. En die proteïne, ovocledidin-17 heet-ie trouwens, komt alleen voor in de eierstokken van een kip. Om een lang verhaal kort te maken: geen ei zonder kip, dus de kip was eerst.

  Maar toch ook geen kip zonder ei, zou je zeggen? Ook daar dachten de Britse geleerden over na. Naast heel veel andere mogelijkheden, bestonden er al langer theorieën dat de voorlopers van de kippen zijn geëvolueerd tot dieren die harde eieren konden leggen.

  Opgelost
  Die mogelijkheid blijft gewoon overeind, terwijl er een streep kan door de mogelijkheid dat de eerste kip uit een ei is gekropen. Het vraagstuk waar kleuterklassen, oude Grieken en filosofen al eeuwen hun hoofd over braken, is opgelost.

  Tijdloos vraagstuk
  “Toen we de resultaten bekeken, beseften we pas dat we een tijdloos vraagstuk hadden opgelost. We waren er zelf ook nogal verbaasd over”, aldus een van de onderzoekers tegenover het Engelse tabloid The Sun.

  Fascinerend
  Want eigenlijk hielden ze zich helemaal niet bezig met dit probleem. De vorming van een eierschaal is om een andere reden heel fascinerend: zo licht en toch zo stevig en een kip produceert hem binnen enkele uren. De grootste supercomputer in Groot-Brittannië deed er weken over in een simulatie. “Als we iets vergelijkbaars zouden kunnen maken, dan betekent dat niets minder dan een revolutie”, volgens diezelfde wetenschapper.

  Geliked door 1 persoon

 2. Waauw ; de kip en het ei ! sauriërs en vissen en schaaldieren legden al eieren voor dat vogels dat kunstje leerden ! artikel ging over mogelijke kippen in davids tijd : mogelijk was de kip pas NA de Babylon-periode in het Midden-Oosten bekend geraakt via persia india ( oorsprong laos-cambodja-thailand) bankiva-hoen !
  fazant en duif waren wel bekend in david’s tijd ! ook kamelen( dromedaris) kwamen in die tijd via kasagshtan in M.O en israelieten zette daar me handels-reizen mee op van Jaffa naar Jemen !
  het EI bestaat al miljard jaar : de Kip heeft het na-geaapt !!

  FIJNE PASEN ALLEMAAL !! tik een eitje !

  Like

Reacties zijn gesloten.