VS vredesbemiddelaars willen geen soevereine Palestijnse staat; dan maar ‘zonder ons’, zegt Abbas

Het voorstel van de Amerikaanse president Donald Trump in het kader van zijn ‘Deal of the Century‘ om het Arabisch-Israëlische conflict op te lossen, belooft praktische verbeteringen in het leven van de Palestijnse Arabieren, maar zal waarschijnlijk geen afzonderlijke, volledig soevereine Palestijnse staat garanderen, schreef The Washington Post op zondag.

Verwacht wordt dat het Witte Huis later dit voorjaar of begin van de zomer zijn langverwachte vredespakket zal uitrollen, na meer dan twee jaar inspanningen van Trump’s adviseur en schoonzoon Jared Kushner. Ambtenaren hebben details van het plan geheim gehouden, maar opmerkingen van Kushner en andere Amerikaanse functionarissen suggereren dat het Palestijnse soevereiniteit niet ambieert als uitgangspunt van vredesinspanningen in tegenstelling tot zoals het de afgelopen twintig jaar is geweest.

Volgens The Washington Post zal het plan waarschijnlijk zwaar richten op de bezorgdheid van de Israëlische veiligheid. Trump heeft vrienden verteld dat hij de traditionele aannames over het oplossen van het conflict wil verbeteren, maar in tegenstelling tot zijn onorthodoxe persoonlijke diplomatie met Noord-Korea heeft Trump de vredesinspanningen in het Midden-Oosten grotendeels uitbesteed aan zijn schoonzoon.

Arabische functionarissen die bekend waren met Kushner’s verkooppraatjes zeiden dat hij geen details had aangeboden, maar suggereerden dat het plan economische kansen biedt voor de Palestijnen en een verankering van de Israëlische controle over het betwiste gebied. Kushner en andere Amerikaanse functionarissen hebben vrede en economische ontwikkeling gekoppeld aan de Arabische erkenning van Israël en acceptatie van een versie van de status-quo over de Palestijnse ‘autonomie’, in tegenstelling tot ‘soevereiniteit’, zeiden mensen die met het Kushner-team hebben gesproken.

Wij geloven dat we een plan hebben dat eerlijk, realistisch en uitvoerbaar is, zodat mensen een beter leven kunnen leiden“, zei een hoge ambtenaar van het Witte Huis vrijdag. “We hebben gekeken naar eerdere inspanningen en ideeën van beide partijen en partners in de regio gevraagd met de erkenning dat wat in het verleden is geprobeerd, niet heeft gewerkt. We hebben dus een onconventionele benadering gekozen, gebaseerd op het niet verbergen voor de werkelijkheid, maar in plaats daarvan spreken van de waarheid.

Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, heeft voorspeld dat het vredesplan ‘Deal of the Century’ in het Midden-Oosten, opgesteld door het bestuur van Trump, niet zal worden uitgevoerd, grotendeels als gevolg van de felle tegenstand van de PA tegen het voorstel. Abbas maakte de voorspelling tijdens de inauguratie van de nieuwe PA-regering in het weekend, toen hij besprak wat volgens hem de belangrijkste strategische uitdagingen voor de Palestijnse Autoriteit zijn.

Tijdens de inauguratieceremonie in Ramallah zei Abbas dat de PA onverminderd tegenstander zou blijven van het plan en voorspelde dat het vredesplan niet zou worden uitgevoerd. “Er zal niets uit voortkomen, het zal niets opleveren“, zei Abbas. “We verzetten ons vanaf het begin tegen de deal, omdat het Al Quds [Jeruzalem] uit Palestina verwijderde, dus we willen de rest van de deal niet, omdat er geen [Palestijnse] staat kan zijn zonder Al Quds [Jeruzalem], en daar zal geen enkele staat in Gaza zijn en er zal geen staat zijn zonder Gaza.

Abbas veroordeelde verder de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, en beweerde dat het Trump als bemiddelaar voor vrede diskwalificeerde. “Waarom wil president Trump over welke oplossing dan ook praten nadat hij de ambassade naar Al Quds [Jeruzalem] heeft verhuisd en Al Quds als de hoofdstad van Israël heeft erkend? Ik geloof niet dat er enige reden is om met hem te praten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Report: Trump plan won’t include Palestinian state” en een artikel van Dalit Halevi “Abbas: Trump’s Mideast peace plan will be foiled” van 15 april 2019 op de site van Arutz Sheva