Litouwse Joden hekelen de verkeerde en verwrongen informatie in het locale Holocaustcentrum

Plaatje hierboven: Kovno (Kaunas), Litouwen, 27 juni 1941. Litouwse nationalisten die collaboreerden met de nazi’s knuppelden op enkele dagen tijds een duizendtal Litouwse Joden dood in volle straat terwijl Duitse nazi’s en honderden Litouwse bijstaanders het gruwelijke schouwspel bijwoonden in wat later de Lietūkis Garage Massacre werd genoemd [beeldbron: Rare Historical Photos]

Vandaag kan ik bevestigen dat onze doelstelling, de oplossing van het Joodse probleem in Litouwen, is bereikt door Einsatzkommando 3. In Litouwen zijn geen Joden meer, behalve Joodse arbeiders en hun families” [SS-Standartenführer Karl Jäger vanuit Vilnius op 1 december 1941]

Het door de staat gefinancierde Centrum voor de Studie van de Genocide en het Verzet van Inwoners van Litouwen is vorige maand onder vuur komen te liggen met het bericht dat “de Litouwers opereerden tegen de wil van de Duitsers” tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat “de inwoners van bezet Litouwen in 1941 getto’s niet beschouwden als een onderdeel van de Holocaust.

Op haar website enkele weken geleden, haalde de Joodse Gemeenschap van Litouwen (JCL)scherp uit naar de verdediging door het Holocaust Centrum van de Litouwse legerofficier Jonas Noreika, de gouverneur van het Litouwse Šiauliai-district onder de Duitsers, die naar verluidt toezicht hield en persoonlijk profiteerde van de vervolging van de Joden in het gebied. “Noreika behoorde tot de anti-nazi-ondergrondse van Šiauliai die Joden redde, Noreika hielp degenen die de Joden redden,” beweerde het Centrum.

De JCL, die gedreigd heeft om juridische stappen te ondernemen tegen het centrum, tenzij deze citaten worden herroepen, zei dat de opmerkingen van het regeringsagentschap “kenmerken bevatten die onder het Litouwse strafwetboek vallen, namelijk ontkenning of grove minimalisering van de Holocaust.

Het Amerikaanse Joodse Comité (AJC) veroordeelde wat het bestempelde als een manier om de geschiedenis van de Holocaust in Litouwen te verdraaien. “Litouwen had aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het confronteren van het verleden van de Holocaust-era,” zei de directeur van de organisatie, Andrew Baker, over internationale Joodse zaken. “Dat is de reden waarom deze laatste ommekeer zo zorgwekkend is. Niemand kan vandaag aanspraak maken op onwetendheid over de rol van Litouwse collaborateurs.

Plaatje hierboven: Kovno (Kaunas), Litouwen, 27 juni 1941. Litouwse nationalisten die collaboreerden met de nazi’s knuppelden op enkele dagen tijds een duizendtal Litouwse Joden dood in volle straat terwijl Duitse nazi’s en honderden Litouwse bijstaanders het gruwelijke schouwspel bijwoonden in wat later de Lietūkis Garage Massacre werd genoemd [beeldbron: Rare Historical Photos]


Bronnen:

♦ naar een artikelLithuanian Jews slam Holocaust center’s faulty info” van 11 april 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelLithuania Jewish community slams state center for faulty details of Holocaust” van 10 april 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Daniel Brook “Double Genocide- Lithuania wants to erase its ugly history of Nazi collaboration—by accusing Jewish partisans who fought the Germans of war crimes” van 26 juli 2015 op de site van SLATE

3 gedachtes over “Litouwse Joden hekelen de verkeerde en verwrongen informatie in het locale Holocaustcentrum

 1. Shalom chaverim;
  Niet dat ik in die dagen daar was; maar wel in Haarlem (NH).
  Wanneer mijn vader zou zijn onder gedoken (om het z g. Arbeidslager te vermijden)zou ik dit niet hebben kunnen schrijven.
  Maar hij gaf zijn leven voor vrouw-kinderen en andere familie.
  Door zijn daad, leef ik.
  Goede week.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.