Mahmoud Abbas beëdigt nieuwe nep-regering om financieel bankroet van de PA af te wenden

Plaatje hierboven: De schijn van een democratisch bestel ophouden zodat de kassa blijft rinkelen met euros en dollars. Meer dan 13 jaar na de laatste parlementaire verkiezingen beëdigde PA president Mahmoud Abbas een zoveelste kabinet (zonder Hamas en zonder Gaza) met Mohammad Shtayyeh (6de van links) als de nieuwe premier [beeldbron: SCMP]

Abu Mazen, nom de guerre van president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, heeft op zaterdag 13 april een nieuwe regering ingezworen onder leiding van een loyalist van zijn dominante Fatah-partij, een actie die door zijn islamitische rivaal Hamas werd verworpen als zijnde een poging om eenheid te verhinderen.

Mohammed Shtayyeh, een econoom en een oude Abbas-adviseur, zal dienen als eerste minister van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. Minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki en minister van Financiën Shukri Bishara zullen hun functie voortzetten.

Shtayyeh werd reeds op 10 maart ’19 tot premier van de Palestijnse Autoriteit benoemd, ter vervanging van de onafhankelijke universitaire president Rami Hamdallah. Hij zal de ministeries van binnenlandse en religieuze zaken leiden totdat nieuwe benoemingen voor de twee posten worden genoemd.

De rivaliserende Hamas-groep die Gaza controleert, noemde dit manoeuvre van Abbas een aanval op de eenheidsinspanningen die bliven haperen zijn sinds de twee groepen in oktober 2017 een nieuw eenheidakkoord ondertekenden in Caïro, maar geschillen over verdeling van de macht hebben het akkoord geblokkeerd.

Dit is een separatistische regering, het heeft geen nationale legitimiteit en het zal de kansen vergroten om de Westelijke Jordaanoever van Gaza af te scheiden“, las een verklaring van Hamas in reactie op de eedaflegging in Ramallah.

Twee facties van Abbas Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) weigerden deel te nemen aan de regering van Shtayyeh. De directe uitdaging van Shtayyeh is om de in financiële nood verkerende Palestijnse Autoriteit te ondersteunen, die beperkt zelfbestuur uitoefent onder tussentijdse vredesakkoorden met Israël.

De Palestijnse Autoriteit is onder druk gezet door scherpe besnoeiingen op de Amerikaanse hulp, met de crisis die verergerd werd door een geschil met Israël over de aftrek van een bedrag dat gelijk is aan wat de PA betaalt aan terroristen en hun families van de belastinginkomsten die het voor de PA verzamelt, wat neerkomt op ongeveer 5% van het belastinggeld.

De Palestijnse Autoriteit heeft geweigerd om enige belastingoverdrachten van Israël te accepteren totdat die fondsen zijn hersteld. Het de lonen verminderd die in februari en maart aan ambtenaren werden betaald om de crisis te doorstaan.

In gesprekken met zijn nieuwe kabinetsleden herhaalde Abbas zijn afwijzing van het tot nu toe onbekende vredesplan van Trump en zei dat het niet zinvol was om met Trump te praten nadat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem had verhuisd en de heilige stad als de hoofdstad van Israël erkende.

“Er zullen de komende dagen meer ontwikkelingen plaatsvinden, maar we zullen samenwerken en de confrontatie aangaan omdat ze moeilijk zullen zijn,” zei Abbas, een aanwijzing voor de mogelijke aankondiging van het vredesinitiatief van Trump.

Nickolay Maldenov, de speciale speciale vredesgezant uit het Midden-Oosten, verwelkomde de aankondiging van een nieuwe regering en beloofde ermee samen te werken.

“De Verenigde Naties blijven zich ten volle inzetten voor samenwerking met de Palestijnse leiders en mensen bij het beëindigen van de bezetting en het bevorderen van hun legitieme nationale aspiraties voor de soevereiniteit op basis van VN-resoluties,” zei Mladenov.

Hij sprak echter met geen woord over Hamas en de ca. twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook die niet vertegenwoordigd worden in Abbas’ regering.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “New Palestinian government sworn in – Hamas: Fatah gov’t will solidify divide between West Bank and Gaza” van 13 april 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelAbbas swears in new PA government amid factional tensions” van 14 april 2019 op de site van Israel Hayom

3 gedachtes over “Mahmoud Abbas beëdigt nieuwe nep-regering om financieel bankroet van de PA af te wenden

 1. Ben ik mee eens, hoor. Maar ze worden tot nog toe gewoon gefinancierd. Zoals je zegt door tot voor kort de VS, de EU en misschien nog wat. Geld komt ergens vandaan. Ze hebben een kleine eigen economie die enorm zou kunnen groeien als de ondernemers gewoon zaken zouden kunnen doen met Israëli’s. Velen staan te springen.
  De machthebbers blijven aan de macht door hun geldstroom in stand te houden. Dit zal nu moeilijk worden. Andere partijen zullen eisen stellen. Dat vinden ze vast niet prettig. Ze kunnen ook onderhandelen.

  Like

 2. Lennybrit : de palestijnen hebben zelf geen ENKELE bron van inkomsten !
  alle budgetten komen van giften en bijdrages uit EU en USA ! de UN betaalt miljarden aan de zogenaamde vluchtelingen : weinigen van hun hebben een betalende baan ! ook al zijn alle pre 67 arabieren in Judea en Samaria geboren als jordanier weigert Amman al jaren iedere hulp of handreiking !
  de pally’s zijn niet alleen s’werelds grootste terreur-groep maar zijn ook de speelbal en kannonenvoer van de islamitische warlords ! in gaza hetzelfde plaatje : hoewel geboren als Egyptenaren zijn ze NOOIT meer welkom daar !
  het vriendenklubje wat nu regering speelt is een cabaret-gezelschap waarover ze zelf hard kunnen lachen ! niemand kan dit serieus nemen !

  Geliked door 1 persoon

 3. Het geld voor de financiering van de activiteiteiten van deze entiteit, een kunstmatige constructie, moet ergens vandaan komen. Net als een rijk land als Venezuela kan bewijken aan verkeerd financieel beleid dreigt hier hetzelfde te gebeuren.
  Goed beleid zou voorrang geven aan een gezond financieel beleid op korte en lange termijn, omdat hierdoor de welvaart van de burgers wordt gediend en met de lange termijn belangen ook de veiligheidsbelangen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.