Buitenlandse investeringen in Israël zijn van 2015 tot 2017 met 30% gestegen

De beruchte boycot-Israëlgroep, de antisemitische BDS-beweging, zal dringend een tandje moet bijsteken. Want buitenlandse investeringen in Israël, in het bijzonder uit de VS en Nederland, zijn namelijk de afgelopen twee jaren met 30% toegenomen volgens een nieuw rapport van Israël’s Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat op zondag 7 april werd vrijgegeven.

Uit het rapport van CBS blijkt dat de buitenlandse investeringen in Israël in 2017 $ 129,1 miljard (€ 114 miljard) bedroegen, een stijging van 20,2% in vergelijking met 2016 en 30% hoger dan in 2015, wat buitenlandse investeringen van minder dan $ 100 miljard (€ 88 miljard)  betekende. De CBS-cijfers hadden betrekking op investeringen door buitenlandse ingezetenen of bedrijven die meer dan 10% aandelen in Israëlische bedrijven kochten.

In 2017 ging 60,4% van de buitenlandse investeringen naar het gebied van handel en diensten. De resterende investering was verdeeld tussen hightech (32,6%); industrie (28,3%); en geavanceerde technologieën (15,8%). Het grootste bedrag aan investeringen door buitenlandse ingezetenen kwam uit de VS ($ 21,1 miljard), gevolgd door Nederland, de Kaaimaneilanden, Canada, China, Luxemburg, Singapore en Zwitserland.

Israëliërs in het buitenland investeerden ook meer buiten Israël. In 2017 zetten Israëli’s in het buitenland $ 100,3 miljard in buitenlandse ondernemingen, waarvan meer dan 65% in de industrie ging. Andere prominente beleggingsdoelstellingen waren onder meer bedrijven in de olie-, chemische en farmaceutische sector. Het leeuwendeel van de investeringen van Israëliërs in het buitenland ging naar Europa, dat meer dan 63% van de investeringen ontving. Waarmee de landen van de Europese Unie de belangrijkste handelspartners bleven van Israël.

Handelscijfers tussen Israël en Nederland 2017


Bronnen:

♦ naar een artikelForeign investments in Israel jumped 30% from 2015 to 2017” van 8 april 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelHandel Nederland – Israël” op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.