Israëlische luchtmacht valt enkele Syrische basissen aan nabij Hama; twee Iraniërs gedood

De Israëlische luchtmacht viel Syrische doelwitten nabij de stad Hama aan en doodde twee Iraniërs, meldden Syrische media op zaterdag. Israëlische vliegtuigen richtten zich op een militaire positie nabij de provincie Hama in Syrië, maar de Syrische luchtverdediging onderschepte enkele van de raketten, berichtte aldus de Syrische staatstelevisie.

Met verwijzing naar militaire bronnen, zeiden het SANA nieuwsagentschap en de Syrische staatstelevisie dat Israëlische vliegtuigen gericht waren op “een van onze militaire posities richting de stad Masyaf. De vijandelijke raketten werden onderschept en sommige werden neergeschoten voordat ze hun doel bereikten, resulterend in schade aan enkele gebouwen alsmede drie gewonden.” De rapporten schreven de aanslagen toe aan Israël en merkten op dat deze werd uitgevoerd vanuit het Libanese luchtruim.

Echter, in tegenstelling tot de misleidende berichtgeving van SANA hierboven, werden naar verluidt tijdens de aanval twee Iraanse soldaten gedood en verschillende gebouwen vernietigd. De aanval zou zijn uitgevoerd op een militaire basis onder de controle van Iraanse troepen en werd in het verleden verschillende keren aangevallen.

Israël geeft zoals meestal het geval is geen commentaar op dergelijke berichtgeving. Geen ja of geen nee. Echter, sinds de burgeroorlog is begonnen, heeft Israël tientallen militaire aanvallen uitgevoerd in Syrië tijdens verdachte wapenleveringen en inzet van Iraanse troepen en hun Libanese Hezbollah-bondgenoten die de Syrische president Bashar al-Assad steunen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yasser Okbi “Israeli air force attacked Syrian targets, two Iranians killed” en een artikelSyria’s air defenses intercept Israeli warplane missles near city of Hama” van 13 april 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIranian forces said killed in reported Israeli airstrikes on Syria military site” en een artikelSyria says Israeli strike targets ‘military position’ in western Hama province” van 13 april 2019 op de site van The Times of Israel