VS: Negen Joodse organisaties vragen Trump om Israël’s annexatie van nederzettingen te verhinderen

Plaatje hierboven: “As a Jew…” (“Als Jood zijnde vind ik dat…”) beginnen sommigen Joden in de Diaspora hun zin, telkens wanneer ze Israël naar de verdoemmenis willen wensen. Cineast Nicky Larkin zei er ooit dit over: “Ik denk soms, dat de slechtste vijanden van Israël de Joden zèlf zijn. Ze zouden naar Israël moeten gaan, om de werkelijkheid van het leven van dag tot dag in Israël te leren kennen, en niet wat ze denken dat het is of enkel afgaan wat er op het nieuws wordt getoond.”

Negen Amerikaanse Joodse organisaties, waaronder vijf verbonden met de Hervormde en Conservatieve bewegingen, hebben president Donald Trump aangeschreven met de vraag om de tweestatenoplossing te behouden in het kader van een belofte door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om [delen van] Judea & Samaria te annexeren.

De brief is ongebruikelijk, zo niet ongekend, in reguliere Joodse groepen die een Amerikaanse president smeken stappen te ondernemen om een ​​Israëlische premier in bedwang te houden. In de brief die begin vrijdag werd vrijgegeven aan het Joods Telegrafisch Agentschap, schreven zij onder meer:

Wij geloven dat dit zal leiden tot een groter conflict tussen Israëli’s en Palestijnen, de geslaagde veiligheidscoördinatie tussen de staat Israël en de Palestijnse Autoriteit ernstig zal ondermijnen, zo niet volledig zal vernietigen en inspanningen zoals de Boycot-, Desinvesterings- en Sancties (BDS) -beweging zal stimuleren die zijn bedoeld om Israël te isoleren en te delegitimeren. Het zal intense verdeeldheid binnen de Verenigde Staten creëren en de onwrikbare steun aan Israël en zijn veiligheid veel moeilijker te behouden.

De waarschuwing dat het annexeren van territorium “intense verdeeldheid zou creëren” binnen Verenigde Staten was significant vanuit de leiding van de twee grootste religieuze stromingen in de Verenigde Staten, met een gecombineerd lidmaatschap dat een overweldigende meerderheid zou vormen van Joodse Amerikanen die naar de synagoge gaan.

De brief werd ondertekend door de Centrale Conferentie van de Amerikaanse Rabbijnen (CCAR) en de Unie voor Hervorming van het Judaïsme (URJ), verbonden met de Hervormingsbeweging; en de United Synagogue of Conservative Judaism (USCJ), zijn Rabbinical Assembly (RA), en Mercaz USA, de Zionistische partner van de Conservatieve beweging.

De andere vier ondertekenaars zijn de Anti-Defamation League (ADL), de leidende Joodse belangenorganisatie voor burgerrechten; Ameinu, een liberale Zionistische groep; de Nationale Raad van Joodse Vrouwen (NCJW); en het Israel Policy Forum (IPF), een groep die zich richt op het bereiken van een tweestatenoplossing. Alle behalve IPF zijn leden van de Conferentie van Presidenten van Grote Amerikaanse Joodse Organisaties.

Met name rond dezelfde tijd dat de brief werd vrijgegeven, constitutionele jurist en auteur Alan Dershowitz, een van de bekendste verdedigers van Israël, zijn steun voor een tweestatenoplossing twitterde, met name “dat het tijd wordt voor een eerlijkse tweestatenoplossing die Israël’s veiligheid zal verzekeren“:

De brief merkt verder op dat premier Netanyahu beloofde om de Israëlische wet uit te breiden naar al de Joodse nederzettingen vlak voor de verkiezingen deze week, die hij won, en waarschuwde dat de implementatie de Amerikaanse steun aan Israël zou schaden. In de brief werd hierover gezegd:

De annexatie van de Westelijke Jordaanoever [en of delen ervan] is een onderwerp waarover momenteel wordt gedebatteerd. Israël, en werd vlak voor de verkiezing door premier Netanyahu zelf als een verkiezingsbelofte goedgekeurd.  Wij verzoeken u met respect om een ​​lang bestaande tweeledige consensus dat de tweestatenoplossing het essentiële pad naar een Israël is naast een toekomstige staat Palestina in vrede en veiligheid en dat u verklaart dat de Verenigde Staten geen Israëlische voorstellen zullen steunen om de Westelijke Jordaanoever geheel of gedeeltelijk te annexeren.

Trump is teruggekomen op de officiële Amerikaanse goedkeuring van een tweestatenuitkomst, hoewel hij heeft gesuggereerd dat hij er persoonlijk voorstander van is. Hij heeft gezegd dat hij binnenkort een Israëlisch-Palestijns vredesplan zal uitbrengen.

Twee weken voor de verkiezingen, in een beweging die Netanyahu’s verkiezingskansen versterkte, erkende Trump de annexatie van de Golanhoogten in 1981, die Netanyahu blijkbaar als een signaal hij zou door kunnen gaan met het annexeren van delen van Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever.

“As-a-Jew…” -Joden in actie te Antwerpen

Plaatje hierboven: Joods Actueel meldt vandaag dat afgelopen donderdag 10 mei 2012 op de speelplaats van de Satmar Cheider school te Antwerpen, publiek een Israëlische vlag werd verbrand en toont daar ook foto’s van.


Bronnen:

♦ naar een artikelReform and Conservative movements join letter asking Trump to oppose Netanyahu bids to annex territory” en een artikel4 prominent pro-Israel Jewish House Democrats warn Israel not to annex West Bankeen artikelWhite House invites Jewish leaders over for a talk” van 12 april 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogHerverkiezing Netanyahu betekent wellicht het einde van de 2-statenoplossing” van 10 april 2019 en een artikelNetanyahu belooft om nà de verkiezingen ALLE ‘nederzettingen’ te annexeren bij Israël” van 7 april 2019 en een artikelVerenigde Staten erkennen Israël’s soevereiniteit over de Golan Hoogtes aan Syrische grens” van 26 maart 2019

2 gedachtes over “VS: Negen Joodse organisaties vragen Trump om Israël’s annexatie van nederzettingen te verhinderen

 1. Vele van de US Joden, meestal Democraat & links in verschillende degradaties. zijn totaal van het padje af.

  Hun Joods zijn word gesymboliseerd door het eten van kippensoep m. matzeballen op vrijdag avond en het plaatsen van de Chanukia naast de kerstboom en het verkondigen van ‘hun versie van Tikun Olam, zonder énige kennis van zaken.

  Ze hopen, door zich te identifiseren met de anti Israel mantra van hun partij & ignorante ‘pro palestijnse activisten, dat het Antisemitisme hen zal passeren.

  Ze denken dat ze door hun Joods zijn het recht te hebben Israel’s veiligheid in gevaar te brengen door ‘mee te denken met de politiek.

  Laten ze vooral de problemen achter hun voordeur oplossen en die in Israel door Netanyahu.

  Die doet een prima job.

  Like

 2. Ze bedoelen waarschijnlijk dat ze geen onrust in hun eigen achtertuin willen. Tenminste uit de onderzoeken bij de Amerikaanse Joodse bevolking blijkt dat de aandacht vooral uitgaat naar plaatselijke problemen. Vaak niet eens religieus.

  Like

Reacties zijn gesloten.