Duitse Frankfurter krant vergelijkt premier Netanyahu met nazifilm ‘Der Ewige Jude’

Het hoofdartikel donderdag op de opiniepagina van de krant Frankfurter Rundschau vergeleek premier Benjamin Netanyahu met de antisemitische nazi film ‘Der Ewige Jude‘ uit 1940. Netanyahu won deze week de Israëlische parlementsverkiezingen en kan hiermede de langszittende premier worden van Israël

Het artikel kreeg de titel in de krant “Der Ewige Netanyahu‘ in een woordspel in verband met regisseur Fritz Hippler’s antisemitische pseudo-documentaire, gebaseerd op de middeleeuwse legende van de zwervende jood, die diende als een cinematografische rechtvaardiging voor de Holocaust.

De anti-Netanyahu kop was meteen een hot item op de Duitse Twittergemeenschap, met beschuldigingen van antisemitisme gericht tegen de linkse krant die door vele sociaal-democratische kiezers wordt gelezen. “Ongelofelijk”, schreef Ulf Poschardt, de hoofdredacteur van het dagblad Die Welt op Twitter, met een hashtag naast antisemitisme.

Adolf Hitler’s propagandaminister Joseph Goebbels organiseerde de productie van de film Der Ewige Jude, die algemeen beschouwd wordt als de meest gewelddadige anti-Joodse film die ooit werd gemaakt en in 1940 toen de beruchte film werd uitgebracht, was dat een nieuw dieptepunt in de nazipropaganda. Volgens de ondertitel was de film ‘een documentaire over het wereldjodendom’.

De grimmige boodschap, die werd gebracht in grove termen, was dat Joden niets meer dan ongedierte waren, ‘de parasitaire vernietigers’ van de Europese beschaving. In feite was deze documentaire film gebaseerd op een eerdere expositie met dezelfde naam, die door Duitsland was gereisd tussen 1937 en 1939. Hierin werden Joden belasterd en ontmenselijkt door verschillende antisemitische mythes in stand te houden (plaatje hieronder):

Plaatje hierboven: Afbeelding van een poster van de NS-propagandatentoonstelling ‘Der Ewige Jude’ in 1937 in München. Foto werd genomen op 4 november 1937 tijdens de opbouw van de tentoonstelling [beeldbron: AKG]

Filipp Piatov, een journalist met de bestverkopende Duitse krant Bild, vroeg op Twitter: “Wat is er aan de hand in een Duitse redactie die in de titel van het hoofdartikel speelt met antisemitische Nazi-taal?”

Na heftige protesten op Twitter gaf de Frankfurter Rundschau een verklaring af dat “de eerste versie van de titel van ons redactioneel commentaar op de verkiezingsuitslag van Israël een controverse teweegbracht – en terecht. We wilden wijzen op de ambtstermijn van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu – en we hadden niet meteen het verband gelegd met de nazi’s in 1940 met hun antisemitische propagandafilm ‘Der Ewige Jude’ die haatzaaide tegen de Joden.

De krant schreef: “De FR verontschuldigt zich voor het historische geheugenverlies.” De kop van de gedrukte editie luidde: “Der Ewige Netanyahu.” Het eerste online artikel luidde: ‘Der Ewige Bibi‘ en werd veranderd in: ‘Der Ewige Netanyahu.’ De online kop leest nu “De onvervangbare Netanyahu.”

De Frankfurter Rundschau schreef in zijn verontschuldiging dat het tegenwoordig “bijzonder moeilijk” is om woorden te vinden die niet geassocieerd worden met antisemitisme:

Wir haben die Überschrift um 8:52 Uhr geändert. Lesen Sie dazu bitte unsere Entschuldigung. Er ist nicht der einzige, der seine Kritik zu „Der ewige Netanjahu“ deutlich gemacht hat, wie der Titel in der ersten Textfassung lautete. Wir haben dabei nicht bedacht, dass die Nationalsozialisten 1940 mit dem antisemitischen Propaganda-Film „Der ewige Jude“ gegen Juden gehetzt haben. Diese Geschichtsvergessenheit bitten wir zu entschuldigen.

Alex Feuerherdt, een journalist die uitgebreid heeft geschreven over het Duitse antisemitisme, heeft de Frankfurter Rundschau haalde op Twitter scherp uit naar de RF voor zijn verklaring:

Het zou toch niet ‘bijzonder moeilijk’ mogen  zijn om woorden te gebruiken die niet besmet zijn met antisemitisme. Dat mag van een nationale krant worden verwacht. De kop en de verontschuldiging alleen al laten zien hoe diep antisemitisch denken is gesitueerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Weinthal “German paper compares Netanyahu tot nazi film ‘The Eternal Jew’” van 11 april 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelGerman paper compares Netanyahu to Nazi film ‘the Eternal Jew’” van 12 april 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

2 gedachtes over “Duitse Frankfurter krant vergelijkt premier Netanyahu met nazifilm ‘Der Ewige Jude’

Reacties zijn gesloten.