Anticlimax: Maanlanding van Israel’s Beresheet ruimtevaartuig geëindigd in een crash

Het Israëlische ruimteschip Beresheet kon niet op de maan landen zoals gepland op donderdagavond. Toen Beresheet de maan naderde, verloor SpaceIL verschillende keren het contact met het ruimtevaartuig. De wetenschappers bleven de hoop behouden toen de verbinding werd hersteld, maar slechts enkele minuten voordat het ruimteschip geacht werd te landen, werd contact opnieuw verloren en stortte het neer op de maan.

Israël “zal dus wellicht niet het vierde land ter wereld zijn” om te landen. “We zijn op de maan geraakt, maar niet op de manier die we wilden. Maar we zullen het opnieuw controleren,” werd het publiek medegedeeld. “Als het van de eerste keer nietlukt, probeer het dan opnieuw. Wat Israël deed was een belangrijke prestatie, die uiteindelijk zal leiden tot succes,” zei premier Benjamin Netanyahu kort na de crash.

Beresheet is ontwikkeld door SpaceIL, een voormalig team in de Google Lunar X Prize-competitie. Beresheet werd op 21 februari ’19 op een SpaceX Falcon 9-raket gelanceerd en werd in een grote baan rond de aarde gebracht.

Beresheet is de Hebreeuwse vertaling voor “in den beginne”. De sonde is onbemand, maar heeft wel de Israëlische vlag, het dagboek van een holocaust-overlevende, kindertekeningen en een digitale versie van het Bijbelboek Genesis aan boord. Beresheet had tevens de Onafhankelijkheidsverklaring bij zich alsmede afbeeldingen van historische Israëlische mijlpalen en een archief van 30 miljoen pagina’s met menselijke kennis dat was geëtst in een dvd-formaat metalen schijf.

Video: Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sarah zagen samen hoe het eerste Israëlische ruimtevaartuig van Israel Aircraft Industries crashte op de maan…


Bronnen:

♦ naar een artikelBeresheet fails to land safely on the moon – Netanyahu: If you don’t succeed at first – try again” van 11 april 2019 op de site van Behind The news (BTN)

♦ naar een artikelMoon Landing by Israel’s Beresheet Spacecraft Appears to End in Crash” van 11 april 2019 op de site van The New York Times

♦ naar een artikel van Lente Van Hee “Maanlanding Israëlische privélander mislukt: “Als de eerste poging mislukt, dan probeer je opnieuw”” van 11 april 2019 op de site van VRT NWS

3 gedachtes over “Anticlimax: Maanlanding van Israel’s Beresheet ruimtevaartuig geëindigd in een crash

  1. Jammer, maar de analyse is ook heel waardevol. Het publiek kijkt vooral naar het resultaat. Het leerproces zou juist centraal dienen te staan. Het competitieve element dwingt ons tot betere prestaties. Volgende keer beter.

    Like

  2. 150 m. voor het einddoel ging het mis, maar een tegenslag is geen reden om op te geven

    Of zoals Netanyahu zei……., linksom of rechtsom maar Israel gaat landen op de maan!

    De verkregen info zal meehelpen bij de volgende poging.

    Like

Reacties zijn gesloten.