Ondanks verkiezingsboycot brachten toch nog 46% van Israël’s Arabieren hun stem uit

Palestijnse kiezers in Israël? De Vlaamse openbare omroep VRT NWS flikt het weer! Journalist Jens Franssen zei op 10 april ’19: “Wat ook opvalt is dat er een relatief lage opkomst was voor de parlementsverkiezingen [in Israël]. Bij de Palestijnse kiezers was die zelfs historisch laag.

Dat de opkomst van de Israëlische Arabieren [er zijn geen Palestijnen in Israël!] erg laag was is zonder meer een feit. Momenteel zouden slechts 46 procent van de 1,9 miljoen Israëlische Arabieren hun stem hebben uitgebracht, vergeleken met 63 procent in 2015.

In 2015 leverde dit de Israëlische Arabieren toen 13 zetels op (op 120). Thans zouden de twee Arabische politieke formaties, United Arab List-Balad en Hadash-Ta’al uitkomen op respectievelijk 6 en 4 zetels, samen 10 zetels dus wat een duidelijk verlies is.

Wat VRT NWS uiteraard ‘vergeet’ te vermelden is dat Arabische leiders in Israël al wekenlang hebben opgeroepen tot een boycot van de ‘Zionistische verkiezingen’ en dat in het bijzonder omdat de leiders van de huidige Arabische partijen meer aan zichzelf denken dan aan de werkelijke belangen van de Arabieren in Israël en ook omdat ze er deze verkiezingen er niet in slaagden om een gezamelijke lijstin te dienen zoals in 2015, aka de Arab Joint List.

Tientallen activisten de Arabisch boycotgroep “Popular Campaign to Boycott the Zionist Knesset Elections” deelden overal pamfletten uit aan de verkiezingslocalen  en in de kleinere Arabische dorpen in Israël, wat ertoe heeft geleid dat zeker 1/5de van de Israëlische Arabieren die oproep beantwoordde en thuisbleef.

Ahmad Tibi, het oudste Arabische lid van de Israëlische Knesset die als de tweede kandidaat op de Hadash-Ta’al-lijst stond, zei op Twitter dat de lage opkomst bij de Palestijnen-Israëliërs “een reëel gevaar vormt voor beide lijsten”, een verwijzing naar de twee afzonderlijke Arabische allianties die bij de verkiezingen lopen. “Het is een heel ernstige slag voor de Arabische representatie in de Knesset,” zei Tibi.

Een hoge Hadash-functionaris zei tegen Haaretz dat vanwege de lage Arabische opkomst het gevaar bestaat dat alle Arabische allianties, de Verenigde Arabische lijst [Arab Joint List] – Balad en Hadash-Ta’al – hun positie in de Knesset verliezen. “Dat betekent dat de Knesset geen Arabische vertegenwoordiging zou hebben. Dat is een gevaarlijke situatie.”

Bij de verkiezingen van 2015 gingen beide Arabische partijen samen als de Joint List – hoewel hun splitsing van deze verkiezing die leidde tot de oprichting van de twee partijen, scherpe kritiek trok van veel Arabische Israëliërs met enkele oproepen tot een boycot van de verkiezingen.

Plaatje hierboven; Arabische Israëlische politieke leiders en parlementsleden houden plakkaten vast met een tekst in het Arabisch die vertaald luidt: ‘Stem voor de Arab Joint List, voor een nieuwe toekomst op 17 maart” voorafgaand aan de verkiezingen in 2015 [beeldbron: AFP]


Bronnen:

♦ naar een artikelArabs urged to boycott ‘Zionist’ election over nation-state law” van 5 april 2019 en een artikelDespite calls to boycott ‘Zionist’ election, Arab voter turnout surges in final hours” van 10 april 2019 op de site van Israel Hayom

5 gedachtes over “Ondanks verkiezingsboycot brachten toch nog 46% van Israël’s Arabieren hun stem uit

 1. Ik denk dat het eerder een zaak is van journalistiek, politiek, geld en belangen. Er zijn ook Engelse en Amerikaanse kranten met nep-nieuws en ook RT kan er wat van. Kijk eens naar de Israëlische kranten die kunnen er ook wat van. Daarom moet je altijd goed verifiëren of een verhaal eigenlijk wel klopt en altijd sceptisch blijven.

  Like

 2. Dat de Belgen een raar volkje zijn is bekend.Dat ze graag valse informatie geven en anti joods zijn is ook al lang bekend.
  Dat ze hun eigen fake nieuws zelfs geloven was nog niet algemeen bekend.
  Bij deze dus!

  Geliked door 1 persoon

 3. Deze VRT journalist heeft Israelische burgers van Arabische afkomst, met alle rechten & plichten van iedere Israelische burger, in één klap gedegradeerd tot ‘palestijnen’.

  Er zijn geen palestijnen in Israel! Er zijn Israeli’s.
  Joodse Israeli’s, Arabische Israeli’s, Druzische Israeli’s, Christelijke Israeli’s, etc.etc.etc.

  Er zijn ook geen ‘palestijnen in palestina!

  Er zijn Arabische palestijnen in Jordanie (getransformeerd tot Jordanier), in Judea/Samaria (zijnde ex-Jordaniers) en in Gaza & Libanon waar ze vooral als kanonnen voer en 5e ranks burgers worden gebruikt.

  Ik weet het, de waarheid is lastig maar het laat zien dat het vooral buitelandse ignorante arrogante intriganten zijn die racisme & apartheid stimuleren en van geboren Israeli’s statenloze palestijnen maakt….in naam van een ‘objectieve’ nieuwsdienst..

  Het zou de VRT sieren journalisten & commentatoren op pad te sturen met wat meer kennis van zaken en géén propaganda poppen.

  Zelfs domheid heeft zijn grenzen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Inderdaad een misleidende benaming “Palestijnse Israëli’s” ?? palestijnen hebben een eigen parlement en regering ! twee zelfs: in Ramallah en gaza !
  zoals in belgie is er geen stemplicht ! toch is iedere inwoner aangemoedigd om te gaan stemmen ; algemene vrije dag van werk – gratis openbaar vervoer en meertalige media-oproepen en promotie ! dat arabieren op hun handen blijven zitten is Eigen schuld-Dikke bult !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.