Saoedische journalist: ‘Allah wil dat moslims Joden liefhebben en respecteren’

In zijn column van 3 maart 2019 in het toonaangevende Saoedische dagblad Al-Sharq Al-Awsat uit de Verenigde Staten veroordeelde de Saoedische journalist Hussein Shobakshi de diepgewortelde haat jegens de Joden in de islamitische cultuur, waarin de term ‘Jood’ sterk denigrerend is.

Shobakshi peinsde over waarom de moslims geen onderscheid maken tussen de Israëlische Zionisten en de Joden in het algemeen, hoewel Allah de moslims had opgedragen om Joden en christenen lief te hebben en te respecteren, en hoewel de profeet Mohammed zelf met een Jodin was getrouwd, een pact met Joden had gesloten en relaties met hen onderhield.

Hussein Shobakshi Shobakshi riep de moslims op om eerst vrede tussen henzelf en de mensen om hen heen te bereiken, en om te erkennen dat ze een diepe antisemitische haat en racisme koesteren en dat ze desalniettemin in staat zijn het gebod van Allah uit te voeren en de Joden te respecteren.

Hussein Shobakshi schreef onder meer dit:

“Wanneer de extremisten in de politieke islamorganisaties karaktermoorden willen plegen tegen een leider in de Arabische wereld, zijn ze eraan gewend steeds opnieuw te herhalen dat “zijn moeder een Jodin was” of dat “hij Joodse wortels heeft”. supporters van deze of gene leider reageren hierop door van de leider van de Moslimbroederschap te zeggen dat “zijn moeder een Jodin was”.

“Dit heeft me doen twijfelen aan de omvang van de haat tegen Joden in onze cultuur, en aan ons onvermogen om de Joden te onderscheiden als Mensen van het Boek – die Allah ons geboden heeft lief te hebben en te respecteren en ons toestond om met hen te handelen, hun voedsel te eten en trouwen met hen – en het Israëlische Zionistische politieke project dat [in ons] schizofrenie [in onze houding jegens de Joden] heeft geïntroduceerd waarvan we nog niet zijn ontwaakt.

“De intensiteit van de Jodenhaat verspreid door de media en door kunst, literatuur en politieke cartoons [in de Arabische wereld] heeft een graad bereikt die niet kan worden genegeerd. Niemand beweert natuurlijk dat de Joodse en Israëlische arena zelf vrij is van een cultuur van haat erin.

“In de extremistische religieuze Joodse scholen is er [ook] dezelfde takfir [d.w.z. anderen beschuldigen van ketterij, zoals er onder moslims is] en differentiatie tussen het [Joodse] volk en de ‘heidenen’, die waardeloos zijn en kunnen worden beroofd en gedood. Uit deze scholen ontstonden de bekende extremistische terroristen Meir Kahana en Baruch Goldstein.

“Antisemitisme in de Arabische wereld is echter het product van walgelijke, racistische opvoeding die geworteld is in de Arabische mentaliteit die wordt gebruikt om mensen te labelen op basis van stam-, familie- en raciale verwantschap, en volgens de religieuze school waartoe ze behoren. Het is deze opvoeding die ertoe heeft geleid dat duizenden Joden die burger waren van Arabische landen emigreerden na de oprichting van de staat Israël … (dit is dezelfde mentaliteit waarmee christenen uit het Arabische Oosten en alle andere religieuze [niet-moslims] stromen worden geconfronteerd) in de regio).

“De profeet Mohammed huwde een Jodin, kwam tot een vreedzame co-existentieovereenkomst met de Joden van Medina, verpandde zijn schild aan zijn Joodse buurman en woonde de begrafenis bij van een Jood, en de Koran zegt over het Volk van het Boek dat zij niet allemaal zijn zoals elkaar [dat wil zeggen dat er respectabele mensen onder hen zijn]

“[Echter], we negeren al deze zeer positieve verwijzingen [naar de Joden] en presenteren theorieën, interpretaties en motieven die Joodse haat rechtvaardigen, en op basis hiervan hebben we meningen geformuleerd die vol achterdocht over hen en angst voor hen zijn, maar in werkelijkheid gebaseerd zijn op haat …

“Het is ondenkbaar dat [u, een moslim] moet beweren dat uw religie u beveelt om de mensen van het Boek te respecteren en dit toch niet in praktische, concrete bewoordingen te implementeren. Maar de [echte] uitdaging [waarmee u te maken krijgt, beantwoordt de vragen]: Kan vrede met de ander mogelijk zijn zonder eerst deze vrede met jezelf en met de mensen om je heen te actualiseren?

“En hebben we een probleem van haat en racisme jegens de Joden? Een eerlijk, geloofwaardig antwoord op deze vragen is noodzakelijk en zij kunnen de eerste zijn in een reeks beschamende vragen die we al vele jaren vermijden om te behandelen en te beantwoorden.”


Bronnen:

♦ naar een artikelSaudi Journalist: ‘Allah Commanded Us To Love And Respect’ The Jews; ‘Antisemitism In The Arab World Is The Product Of Loathsome Racist Education‘” van 10 april 2019 op de site van MEMRI

6 gedachtes over “Saoedische journalist: ‘Allah wil dat moslims Joden liefhebben en respecteren’

 1. Dat is het punt. Je kunt er alle kanten mee uit. Daarom dacht ik aan de Saoedische kroonprins die wellicht op de langere termijn denkt. Het is namelijk niet de eerste of tweede keer dat een Saoedie zoiets dergelijks binnen een betrekkelijk kort tijdsbestek zegt. Jullie weten hoe het afloopt met inwoners met ideeën die niet geaccepteerd worden door het koningshuis.

  Like

 2. In een sura staat:”…..kom hierheen dappere Jihadist; hier achter mij zit een Jood; doodt hem………..”.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat begrijp ik al jaren niet. Ik kom van de VU en daar moest ook zonodig een islamitische tak komen. Een christelijke universiteit. Ik dacht toen, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, dan wordt er beslist ook aandacht besteed aan de joodse theologie cultuur. Veel gedoe in Ad Valvas, ons krantje. Dat kon niet.
  Nooit begrepen. Toen niet en nu niet.
  Niet links genoeg? Niet in de mode? Geen geldschieters uit de olielanden? Ik heb het niet over wat vandaag gebeurt.

  Like

 4. het hele Arabisch/Israel conflict is eigenlijk een bijspel : de diepgewortelde HAAT ligt bestorven in de Moslim/niet Moslim opvoeding die mensen aanzet tot haat tegen niet-islamieten ! de toekomst van Europa gaat ook vollopen met fanatieke bekeerders en/of haters ! ze pogen nu al onverdroten om op openbare en katholieke basisscholen het islam-onderwijs in pakket te plaatsen ! ook in het openbare leven is hiervan veel op te merken : de “gelevest”protesten zijn volledig geislamiseerd , ieder legitiem debat wordt vervormd tot islamcultuur-debacle en van iedere niet-moslim wordt zeeeer veel raspek voor hun kaltoer geeist !

  gaat leuk worden zo !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.