Herverkiezing Netanyahu betekent wellicht het einde van de 2-statenoplossing

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaf op dinsdag geen doorslaggevend antwoord op een vraag van de Democratische senator Chris Van Hollen, lid van de subcommissie van de subcommissie voor de Senaat, of de Amerikaanse regering nog steeds een Palestijnse staat steunt nadat premier Benjamin Netanyahu eerder had beloofd de Israëlische soevereiniteit op te leggen aan de Joodse nederzettingen van Judea en Samaria.

In plaats daarvan antwoordde Pompeo: “Uiteindelijk zullen de Israëli’s en de Palestijnen beslissen hoe ze dit kunnen oplossen.

Pompeo heeft wel gezegd dat de vredesgezanten van president Donald Trump, Jared Kushner en Jason Greenblatt, op het punt staan ​​hun voorstel te onthullen “om een ​​probleem op te lossen dat al decennialang aan de gang is en vorige regeringen niet konden oplossen“, en dat het bestuur “hoopvol is dat we enkele ideeën hebben die anders en uniek zijn, waardoor de Israëli’s en de Palestijnse bevolking tot een oplossing van het conflict kunnen komen.

Rechtse Unie-leider, het Israëlische parlementslid Bezalel Smotrich, verklaarde dinsdagavond dat hij het vuur aan de voeten van zijn partijleider Netanyahu zal houden omtrent zijn soevereiniteitsbelofte, zelfs al had hij alleen maar de stemmen van de kolonisten willen winnen.

Overigens, ondanks berichten in de media, heeft Netanyahu zich niet verplicht tot annexatie van delen of de hele bevrijde gebieden van Judea en Samaria. In plaats daarvan beloofde hij alleen de civiele regering van de IDF in die gebieden te vervangen door de reguliere Israëlische wetgeving – alleen in de nederzettingen.

Senator Chris Van Hollen, zich niet bewust van deze verschillen, vertelde Pompeo dat een eenzijdige annexatie houdt in “dat hij geen akkoord met de Palestijnen nastreeft”, en merkte op dat “het klinkt alsof je al afstand hebt gedaan van wat een tweeslachtig buitenlands beleid was van verzet tegen de annexatie van enige of de gehele Westelijke Jordaanoever door Israël.”

Khan al-Ahmar
Er moet ook worden opgemerkt dat een officiële, beperkte soevereiniteit geen groot verschil zou maken in het dagelijks leven van de Israëlische kolonisten. Dit komt omdat de militaire gouverneur van Judea & Samaria vrijwel elke nieuwe Knesset-wetgeving als vanzelfsprekend aanneemt.

Netanyahu zou deze beperkte beweging van soevereiniteit een veel belangrijkere impuls kunnen geven door de uitspraak van het Hooggerechtshof te volgen en Khan al-Ahmar, de illegale sloppenwijk nabij Kfar Adumim, te slopen.

Dit zou effectief een buffer creëren tussen de noordelijke en zuidelijke delen van de Palestijnse Autoriteit en de vestigingsstad Maale Adumim verbinden met Jeruzalem, waardoor een tweestatenoplossing de facto zo goed als onmogelijk wordt gemaakt.

Het afbreken of niet laten slopen van Khan al-Ahmar zou het eerste signaal kunnen zijn van Netanyahu, op weg naar zijn vijfde ambtstermijn, of hij wel of niet echt deel uitmaakt van het rechts conservatieve blok. Het ziet er niet naar uit dat Trump van plan is om hem tegen te houden.

Plaatje hieronder: Khan al-Ahmar, de door de EU gesteunde illegale Arabische nederzetting op Israëlische bodem


Bronnen:

♦ naar een artikel va David Israel “Following Netanyahu’s ‘Annexation’ Bid, Pompeo Won’t Support 2-State Solution in Senate Hearing” van 10 april 2019 op de site van The Jewish Press