Dakota Reed opgepakt nadat hij beloofde ‘zeker 30 Joden dood te schieten’ in terreuraanslag

Plaatje hierboven: De 20-jarige Dakota Reed uit Monroe, wordt beschuldigd van twee misdrijven o.a. voor het uiten van bedreigende, antisemitische berichten – zoals deze – gemaakt onder zeven valse namen op Facebook. Op de achtergrond is een vlag met een fascistisch symbool aka ‘flash and circle’ [beeldbron: Snohomish County Sheriff’s Office]

Een man in de Amerikaanse staat Washington werd maandag aangeklaagd wegens twee misdaden nadat hij naar verluidt berichten op sociale media had geschreven waarin hij dreigde een massale schietpartij tegen Joden te leiden.

De 20-jarige Dakota Reed (plaatje hierboven), schreef naar verluidt “een Dylann Roof-ke uitvoeren“, verwijzend naar de blanke supremacist die negen zwarte mensen doodde die op dat ogenblik baden in een kerk in South Carolina, berichtte het dagblad Everett Herald. Reed schreef dat zijn plot zou plaatsvinden in 2025. “Ik schiet zeker 30 Joden dood“, postte hij in november. “Geen woordspeling nodig. We zullen ons doel bereiken maar het is nog een eind te gaan. Ik zie jullie wel Goys.

De 25-jarige Dylann Roof is een Amerikaanse blanke supremacist en massamoordenaar die werd veroordeeld voor het plegen van moorden op 17 juni 2015 in de Charleston-kerk  in de Amerikaanse staat South Carolina. Tijdens een gebedsdienst in de Emanuel African Methodist Episcopal Church, doodde Roof negen mensen, allen Afro-Amerikanen en verwondde een andere persoon.

Nadat verschillende mensen Dylann Roof als hoofdverdachte hadden geïdentificeerd, werd hij het mikpunt van een mensenjacht die de ochtend na de schietpartij eindigde met zijn arrestatie in Shelby, North Carolina. Later bekende hij dat hij de schietpartij had gepleegd in de hoop een rassenoorlog te ontbranden. Op 15 december 2016 werd Roof veroordeeld tot, de doodstraf.

Reed werd gearresteerd in december, een maand nadat de Anti-Defamation League de FBI op de hoogte bracht nadat onderzoekers Reed’s berichten hadden ontmaskerd, waarvan er vele werden gemaakt onder online aliassen.

Twaalf geweren werden uit zijn huis gehaald, evenals militaire helmen, gasmaskers en fascistische symbolen, die allemaal overeenkwamen met die van hem in video’s op sociale media. Reed wordt beschuldigd van twee bedreigingen om eigendommen te bombarderen of te beschadigen. Hij wordt niet beschuldigd van een haatmisdaad.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aiden Pink “Washington Man Charged In Terror Plot: ‘I’m Shooting For 30 Jews’” van 9 april 2019 op de site van The Forward

♦ naar een artikelWashington White Supremacist Arrested for Threatening Mass Killings of Jews and other Minorities” van 17 december 2018 op de site van de ADL