Palestijnse Autoriteit: Israël heeft gestemd tegen vrede en voor behoud van het status quo

Saeb Erekat, onderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit, zei dat de Israëli’s “nee tegen de vrede” hadden gestemd nadat exit polls na de nationale parlementverkiezingen slecht uitdraaiden voor de linkse partijen en de rechtse zittende premier Benjamin Netanyahu en zijn centristische uitdager Benny Gantz nek-en-nek de leiding betwisten.

De Israëliërs hebben gestemd om het status-quo te behouden. Ze hebben nee gezegd tegen vrede en ja tegen de bezetting,” zei Erekat in een verklaring.

Netanyahu lijkt flink op weg te zijn naar herverkiezing, begin woensdag, toen de bijna-complete onofficiële resultaten aantoonden dat hij zijn opponent Benny Gantz voorblijft in een strakke race die wordt gezien als een referendum over de aanstaande leider. Met een overwinning zou Netanyahu een vierde achtereenvolgende periode en een vijfde plaats in het algemeen veroveren, wat deze zomer hem de langst dienende leider van Israël zal maken. De herverkiezing betekent voor hem een ​​belangrijke impuls om zijn beleid verder te zetten.

In Israël is de president degene die de taak overdraagt ​​aan parlement, dat volgens hem het best geplaatst is om een ​​levensvatbare coalitie te vormen. Er is veel gespeculeerd over de vraag wie de aanbeveling van de president zou ontvangen, gezien het feit dat peilingen het rechtse blok projecteren om gezamenlijk meer zetels te behalen. Israëls rechtse partijen zijn tegen de oprichting van een Palestijnse staat en pleiten ervoor delen van Judea en Samaria te annexeren in het bijzonder waar de Joodse nederzettingenblokken geconcentreerd zijn.

Eerder op dinsdag sprak PA-president Mahmoud Abbas de hoop uit dat de algemene verkiezingen van Israël kunnen bijdragen aan het brengen van vrede in de onrustige regio. De 84-jarige Palestijnse leider gaf geen steun aan een bepaalde kandidaat, maar zei dat hij hoopte dat de nieuwe regering van Israël zou werken aan “vrede in de onze, de hunne en de wereldbelangen.”

Hij zei dat de Palestijnen hopen dat Israël “naar de onderhandelingstafel zal komen” onder een nieuw leiderschap. De PA, gevestigd in Ramallah, heeft de banden met de Verenigde Staten bevroren nadat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël in december 2017 erkende en enkele maanden later zijn ambassade van Tel Aviv opdoekte en naar Jeruzalem overbracht.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 7 februari 2017. De Israëlische politie arresteert een Palestijnse betoger tijdens een demonstratie tegen het status quo beleid van de Amerikaanse president Trump ten aanzien van het Joods-Islamitisch conflict in het Midden-Oosten. Maar Trump liet zich niet stoppen. Op 6 december 2017 kondigde de Amerikaanse president Donald Trump de erkenning aan van de Verenigde Staten van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. En op 14 mei 2018 werd de Amerikaanse ambassade officieel geopend in Jeruzalem naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de Israëlische Onafhankelijkheids Verklaring [beeldbron: Shadi Hatem/Apaimages]


Bronnen:

♦ naar een artikelPA official: Israelis voted no to peace, yes to occupation” van 10 april 2019 op de site van Israel Hayom via i24News

9 gedachtes over “Palestijnse Autoriteit: Israël heeft gestemd tegen vrede en voor behoud van het status quo

 1. Het zijn juist erekat en zijn trawanten die ieder voorstel bij voorbaat afwijzen en iedermaal de weg van geweld nemen ! Israel heeft wederom voor ZICHZELF gekozen : volkomen terecht !

  Like

 2. Abbas zei te hopen dat Israel onder een nieuwe regering naar de onderhandelinstafel zou komen om te werken aan vrede ‘in aller belang.

  Mooie woorden die natuurlijk per direct door onze opgewonden journalisten in de regio met een grote glimlach zullen worden overgenomen.

  Zulke wensdromen van deze vredesapostel met zijn fact checker Saeb Erakat, kan je gewoonweg niet negeren.

  Peace & the Peace Process.
  Het ligt voor het grijpen…….’als die vervelende Netanyahu niet herkozen was.

  Like

 3. Lachen met Abbas hij roept maar wat en heeft geen idee van vrede maar een ding staat voor zijn ogen” heel Palestina “ zonder joden
  Dat gaat nooit gebeuren

  Like

 4. Met terroristen kun je nooit onderhandelen.
  Daarom is het te hopen dat Netayao zijn beleid zal voortzetten en nog ietsje harder wat mij betreft.
  Wens het volk Gods zegen toe

  Like

 5. Al die jaren onderhandelen heeft de Israëli’s geen stap dichterbij gebracht. Beveiliging van de Syrische en Libaneze grens wordt met de dag belangrijker.
  Overal waar de PA of Jordanezen zich ergens mee bemoeien respecteren ze het land niet en laten velen niet na duidelijk te maken hoe ze erover denken.
  Voor het veiligheidsbeleid spelen er grotere belangen. Tijd om eens paal en perk te stellen aan buuronvriendelijke activiteiten op Israëlische en betwiste bodem.
  Feite te gek dat Joden zich moeten schamen om op hun eigen stukje grond te wonen omdat een paar Engelsen met kronkels in de hersenen en belangen in het achterhoofd de kaart eventjes hertekend hebben. De meeste landen in regio zijn nota bene constructies.
  Dus men is het zat.

  Like

  1. Lennybrit ! die buurlanden beschouwen zichzelf als “eeuwenoude” beschavingen hoor ! die vervloekte Joden zijn indringers en nieuwlichters die een “oud testament” verzonnen hebben om te kunnen koloniseren ! die verderfelijke zionisten verkopen nu zelfs al falafel in het islamitische paradijs van Palestina ! hoe durven ze !

   Like

  1. Lennybrit : uiteraard was bovenstaand als grapje bedoeld !
   er zijn zoveel luitjes die beweren “palestijn”te zijn maar dat “volk”is pas in 1967 uitgevonden ! Erekat is van saoudi-ouders Abbas van Algerijnse migranten !
   volgens Islam mag je Taqiya overal toepassen waar dat goed uitkomt voor Islam !
   het hele “palestijn”gebeuren IS Taqiya !!

   Like

   1. Weet ik wel hoor. Kan het af en toe niet laten. Niet dat het iets helpt. Ik hoop dat met een daadkrachtig maar eerlijk beleid de onduidelijkheden en vaagheden van de afgelopen jaren achter ons gelaten kunnen worden en dat de rest van de wereld de nieuwe werkelijkheid accepteert. Alles draait uiteindelijk om het veiligheidsvraagstuk. Hoewel niet zo duidelijk was wie de uiteindelijk de meeste stemmen had, is de richting wel overduidelijk. De kiezer heeft duidelijk gekozen.

    Like

Reacties zijn gesloten.