Stripboek ‘Tel Israel’ brengt de geschiedenis van het Joodse volk en zijn staat weer tot leven

Naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de Joodse staat Israël produceerde de Israëlische ambassade in Den Haag eind juni 2018 het stripboek ‘Tel Israel‘ uit waarin de geschiedenis van Israël wordt verteld, bestemd voor een nieuwe generatie Nederlandse en Vlaamse jongelui.

Op het scenario van André Diepenbroek tekende Danker Jan Oreel een prachtig stripalbum uit dat als leidraad kan dienen voor jong en oud – of ‘van 7 tot 77 jaar’ zoals Hergé, de stripauteur van Kuifje het zou typeren –  voor al wie nader wil kennismaken met ontstaan van de Joodse staat met inbegrip van de groeipijnen die een kersverse staat noodgedwongen zal moeten doormaken.

Al van bij de openingspagina wordt het duidelijk dat Israël geen nieuwe Joodse staat is maar de facto de restauratie en voortzetting van het oude koninkrijk Juda. Israël is namelijk geen uitvinding van de 20ste eeuw door een groep verdwaalde Joden, maar de heroprichting van de staat van het Joodse volk om en rond de Stad van David, die beroemd zal worden als Jeruzalem.

In de meer dan 3000 jaar oude geschiedenis van Israël waarbij het in het totaal maar enkele eeuwen complete soevereiniteit zou kennen, volgt de ene bezetting door vreemde mogendheden de andere op. Al de grootste beschavingen van de wereld hebben Israël voor korte of langere tijd bezet en uitgebuit. Soms ten goede maar meestal ten kwade.

Verscheidene malen werden de Joden in hun eigen land geknecht, verkocht en of tot slavernij gebracht, massaal verdreven en verbannen naar elders. Perzen, Egyptenaren, Byzantijnen, Grieken en Romeinen, Middeleeuwse Christen Kruisvaarders, Arabieren, Ottomaanse Turken en Britten, allemaal wilden ze Israël bezitten en hun grote voet plaatsen op Jeruzalem op de Tempelberg waar voorheen de Eerste en de Tweede Joodse tempel hebben gestaan.

Tel Israel is het verhaal van het Joodse land, gezien door de ogen van een groep middelbare scholieren. De studenten Julia, Noa, Aron en Frank hebben met hun schoolproject een interessante prijs gewonnen met name een midweek reis naar Israël. Hun gids is professor David Horowitz, een gepensioneerde archeoloog die hen laat kennismaken met koningen als David en Hizkia. Hij leert hen over politieke leiders zoals Theodor Herzl, de geestelijke vader van het Zionisme en David Ben-Goerion, een van stichters van Israël en de eerste premier van de staat Israël.

Helaas is Jeruzalem ook het strijdtoneel tussen Israël en zijn naaste buren. Een absoluut dieptepunt was het verlies van Jeruzalem tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 toen de omringende Arabische landen onmiddellijk nà de onafhankelijkheidsverklaring op 14 mei 1948 Israël aanvielen en de kersverse Joodse staat bijna van de kaart veegden. Enkele knap getekende pagina’s in het stripboek verhalen vervolgens het misschien wel belangrijkste hoogtepunt in de geschiedenis van Israël toen de Joden tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 hun millennia oude hoofdstad Jeruzalem heroverden op de Jordaanse legers.

Het is beslist een huzarenstuk geweest van de scheppers van dit stripalbum, André Diepenbroek en Danker Jan Oreel, om zowat 3000 jaar Joodse geschiedenis in 42 pagina’s te persen en op realistische wijze weer tot leven te roepen. Niemand die hen dat nadoet. Ook leuk is dat veel van de gekende iconische foto’s, schilderijen en plaatjes werden gebruikt om de geschiedenis te illustreren.

Al bij al doet dit prachtig verhaalde en getekende album onwillekeurig verlangen naar meer. Naar bijvoorbeeld de geschiedenis van de voorbije 70 jaren sinds de heroprichting van de Joodse staat. Want één dag Israël lijkt wel op een hele maand in om het welk welk ander land ter wereld; zoveel dingen die er soms tegelijk gebeuren. Geen enkele dag of week oogt hetzelfde. Een opmerkelijk feit dat, net zoals overigens ook dit stripboek ‘Tel Israel’ is geworden. Bravo!

Am Yisrael Chai!

Brabosh, Antwerpen 10 april 2019

Video: Van idee tot stripboek


Bronnen:

klik hier om naar de website van Tel Israel te gaan en het stripboek eventueel aan te kopen en te bestellen

3 gedachtes over “Stripboek ‘Tel Israel’ brengt de geschiedenis van het Joodse volk en zijn staat weer tot leven

 1. Goeidag mijnheerBrabosh !! : moeilijk te vinden, deze uitgave : bol.com kan niet (meer) leveren ! weet u ook ISBN nummer om te bestellen bij reguliere boekhandel ? behalve als verzamelobject ook mooi kadoartikel !
  groets newbie !

  Like

  1. Shalom, het boek is gemakkelijk te bestellen via de website http://www.telisrael.nl (ook individuele bestellingen). Het boek heeft als ISBN-nummer 9789087181123 voor de softcover. Er is ook een hardcover-editie, waarvan er nog enkele exemplaren beschikbaar zijn. Ook via de website te bestellen.
   Veel leesplezier!

   Like

Reacties zijn gesloten.