Airbnb annuleert zijn boycot van verhuur in ‘nederzettingen’ in Judea & Samaria

In een omkering van een beleidsaankondiging van 2018, zal Airbnb de lijst met vakantiebestemmingen in de zogenaamde ‘nederzettingen’ in Judea & Samaria en in ‘Oost’-Jeruzalem niet van haar website verwijderen.

De beleidswijziging vond plaats in een rechtszaak tussen de vakantieverhuurmaatschappij en een dozijn Amerikaanse Joodse aanklagers die het bedrijf hadden aangeklaagd, georganiseerd door Shurat Hadin-Israel Law Centre, een pro-Israëlische rechtsorganisatie.

Een kopie van de regeling die werd verkregen door de Jewish Telegraphic Agency zegt dat Airbnb nu zowel in Palestijnse gebieden als in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever verhuurt.

“Airbnb neemt geen standpunt in over de aanspraken van de eisers, of die van anderen, op de juridische eigendommen waarop de accommodaties zich bevinden”, luidt aldus de gerechtelijke schikking. “Alle aanbiedingen voor accommodaties in de getroffen regio [de Westelijke Jordaanoever] zijn te allen tijde toegestaan ​​op het platform, onderworpen aan de toepasselijke wetten, regels en voorschriften.”

Airbnb kondigde in november aan dat het zo’n 200 huurvermeldingen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou verwijderen, omdat het beweerde dat de nederzettingen “de kern vormen van het geschil tussen Israëli’s en Palestijnen.” De antisemitische BDS-beweging beschouwde dit als een overwinning in de strijd om een totale boycot van Israël.

Maar Airbnb heeft de vermeldingen nooit echt verwijderd. En ongeveer een week na de beslissing organiseerde Shurat Hadin de vervolging namens een dozijn Amerikaans-Joodse families, van wie de meesten eigendommen bezitten in de ‘nederzettingen’ op de Westelijke Jordaanoever.

De rechtszaak werd ingediend onder de Fair Housing Act, die bedoeld was om discriminatie van minderheden in de Verenigde Staten te voorkomen. Omdat Airbnb in de Verenigde Staten is gevestigd, moet het zich houden aan de wet in al zijn aanbiedingen wereldwijd.

In de rechtszaak beweerden de aanklagers dat Airbnb hen discrimineerde omdat ze Joods waren, aangezien het nog steeds lijsten toestond van Palestijnse moslims en christenen op de Westelijke Jordaanoever. “Het beleid dat Airbnb vorig jaar november heeft aangekondigd, was een abjecte discriminatie van Joodse gebruikers van de website”, zei Nitsana Darshan-Leitner, de president van Shurat Hadin, in een verklaring. “Wat je politieke visie ook is, discriminatie op basis van religieuze overtuiging zou nooit de oplossing moeten zijn.”

In een verklaring die dinsdag op haar website is gepost, zei Airbnb dat het alle winsten van de Westelijke Jordaanoever aan humanitaire groepen zal schenken. Het past ook hetzelfde beleid toe op Abchazië en Zuid-Ossetië, twee omstreden gebieden grenzend aan Georgië, en evalueert zijn lijsten in andere betwiste gebieden.

Airbnb moet nog aankondigen waaraan ofaan wie het de winst zal schenken. “We begrijpen de complexiteit van het probleem dat werd aangepakt in onze vorige beleidsaankondiging, en we zullen aanbiedingen op de hele Westelijke Jordaanoever toestaan, maar Airbnb zal geen winst maken uit deze activiteit in de regio,” zegt de verklaring. “Alle winsten gegenereerd voor Airbnb door een Airbnb host-activiteit in de hele Westelijke Jordaanoever zullen worden gedoneerd aan non-profitorganisaties die zich inzetten voor humanitaire hulp die mensen in verschillende delen van de wereld dienen.”

Airbnb zei in zijn verklaring dat het geen steun biedt aan de BDS-bewging gericht tegen Israël. “Airbnb heeft zich altijd verzet tegen de BDS-beweging”, luidt de verklaring. “Airbnb heeft Israël, Israëlische bedrijven of de meer dan 20.000 Israëlische hosts die actief zijn op het Airbnb-platform nooit geboycot. We hebben altijd geprobeerd om mensen bij elkaar te brengen en zullen blijven samenwerken met onze gemeenschap om dit doel te bereiken.”


Bronnen:

♦ naar een artikelAirbnb will cancel its ban on West Bank settlement listings” van 9 april 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelAirbnb Cancels Anti-Israeli Boycott” van 10 april 2019 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Airbnb annuleert zijn boycot van verhuur in ‘nederzettingen’ in Judea & Samaria

 1. Het is dus toch niet alleen ”de Joden” bij wie geld werkt.

  Shurat Hadin, de NGO van super capabele mensenrechten advocaten die ook de (internationale) wet kennen en niet zomaar onzin uitkramen of leugens vertellen met Nitsana Darshan Leitner aan het roer, een vrouw met wie je absoluut geen ruzie wil.

  De BDS oproerkraaiers hebben alwéér bakzijl gehaald.

  De domme Antisemitische, racistische actie van Airbnb is naar de prullebak verwezen…….en dat is precies waar hij hoort.

  Laat het een les zijn voor volgende ‘pro palestijnse’ moraal avonturiers die propaganda volgen en niet de feiten.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.