Met bijna alle stemmen geteld staan Netanyahu en Likoed klaar om zichzelf op te volgen

Premier Benjamin Netanyahu staat deze woensdagochtend klaar om zichzelf op te volgen. Met ongeveer 95 procent van de stemmen geteld heeft zijn partij Likoed een duidelijke voorsprong op zijn grootste rivaal, de Blauw & Wittepartij van Benny Gantz, opgebouwd en kunnen Netanyahu en de zijnen gaan denken aan het vormen van een nieuwe regeringscoalitie.

Met meer dan vier miljoen stemmen geteld omstreeks 8 uur deze ochtend, heeft Likoed 26,27% van de stemmen gehaald, of 35 zetels van de 120 te begeven zitjes van het Israëlische parlement, aka de Knesset. Dat is zowat het beste resultaat van de partij sinds de verkiezingen van 2003 (toen het 38 zetels won onder Ariel Sharon), en het beste resultaat onder Netanyahu.

Zijn grootste rivaal in de verkiezing, de Blauw & Witte partij onder leiding van Benny Gantz en Yair Lapid, behaalt 25,94% van de stemmen, wat hen eveneens 35 zetels zou opleveren. In werkelijkheid is er slechts een verschil van 14.000 stemmen tussen de twee grootste partijen.

Die twee partijen, het centrumrechtse Likoed en het centrumlinkse B & W, hebben samen een comfortabele meerderheid van 70 op 120 zetels, en zouden dus makkelijk samen kunnen besturen maar voorlopig lijkt dit niet aan de orde. Met vijf rechtse en de ultraorthodoxe partijen die samen ongeveer 32 zetels haalden, lijkt Netanyahu een regering te kunnen vormen die vergelijkbaar was met zijn huidige rechtse coalitie, met een stevige 65 zetels.

Aan de andere kant van het politieke spectrum combineren vier linkse en de Arabische partijen slechts 20 zetels, die hen samen met B & W in de oppositie brengt. Op een verrassende derde en vierde plaats kwamen de ultra-Orthodoxe partijen Shas en United Torah Judaïsme, met respectievelijk 6,10% (8 zetels) en 5,90% (8 zetels). Op de vijfde plaats volgt het overwegend Arabische Hadash-Ta’al met 4,61% of zes zetels.

De historisch dominante Labour Partij strandt op de zesde plaats met 4,46% (zes zetels), het slechtste resultaat van de partij in haar 71-jarige geschiedenis. Met vijf zetels elk volgen Yisrael Beytenu (met 4,15%) en de Unie van Rechtse Partijen (3,66%). Tot slot volgen het extreemlinkse Meretz (3,64%), Kulanu (3,56%) en de Arabische partij Ra’am-Balad (3,45%) met elk vier zetels.

Meest opmerkelijk is het débacle van de Nieuw Rechts partij, geleid door Naftali Bennett en Ayelet Shaked, die de kiesdrempel van 3,25% niet haalden en slechts 3,14% van de stemmen verzamelde. Wat ook verbaasde is dat de Zehutpartij van Moshe Feiglin, die de afgelopen weken in enquêtes was gestegen tot wel 6 à 8 zetels, uiteindelijk slechts de steun kreeg van 2,53% van de kiezers. Wie ook faalde om erin te komen was Orly Levy-Abekasis’s Gesherpartij met 1,75%.

De resultaten zijn nog niet definitief, met tienduizenden stembriefjes die nog moeten worden geteld. De verkiezingsambtenaar zei dat de opkomst 67,8% was, zowat 4 procent minder vergeleken met de opkomst van 2015 met 71,8%. De Arabische opkomst was ook relatief laag met ongeveer 44,1 procent van de Arabische Israëliërs die gingen stemmen.


Bronnen:

♦ naar een artikelWith almost all votes in, Netanyahu-led right set for decisive victory” van 10 april 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Met bijna alle stemmen geteld staan Netanyahu en Likoed klaar om zichzelf op te volgen

  1. Alle ‘vrienden’ uit Europa, de media en collega’s van links die ‘niets tegen Israel hebben alleen tegen de politiek van Netanyahu zijn’ zijn deze morgen nog aan het herstellen van de apoplexie na de schoktherapie van Netanyahu, zeker als ze waren dat nu er eindelijk ‘verandering zou komen want…..*legale problemen met 3 generaals tegenover zich en véél te lang premier (alhoewel steeds democratisch verkoze) zouden Bibi zeker uit het ambt catapulteren.

    De overwinningsspeech van Gantz was al geschreven, zijn overwinnings roes life uitgezonden op TV, de arrogante bedankjes aan Netanyahu voor zijn diensten en de sneers aan zijn adres van leden van de in elkaar geplofte Arbeiderspartij…….allemaal in het water gevallen omdat deze nieuwkomers nog niet konden zwemmen.

    Ook onze VRT was van de partij. Zij waren vooral bezig met 1.8 miljoen Israelische burgers van Arabische afkomst tot ‘palestijn’ te degraderen. Israelische burgers die vooral in de steek zijn gelaten door hun eigen Arabische afgevaardigden die meer met het dwarsbomen van Israel bezig waren dan met hun kiezers.

    Het toont weer de totale incompetentie van vele journalisten uit het Westen die nog steeds niet hebben begrepen dat hun wensdenken niet bij de real politiek van het Midden Oosten past.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.