Iraanse Revolutionaire Gardes door de VS op lijst verboden terreurorganisaties gezet

Plaatje hierboven: Teheran, 16 juni 2013. Parade van de Iraanse Revolutionaire Gardes aan de vooravond van de interventie in de Syrische burgeroorlog. De soldaat in het midden draagt een portret mee van Hezbollahleider Hassan Nasrallah, daarmee openlijk de nauwe banden onderschrijvend tussen Hezbollah en Iran [beeldbron]

De Verenigde Staten hebben de Iraanse elite Revolutionaire Garde aangewezen als een buitenlandse terroristische organisatie, zei president Donald Trump op maandag, de eerste keer dat Washington formeel een tak van de strijdkrachten van een buitenlandse regering heeft genoemd als een terreurgroep.

Deze ongekende stap, geleid door het ministerie van Buitenlandse Zaken, erkent de realiteit dat Iran niet alleen een staatssponsor van het terrorisme is, maar dat de IRGC actief deelneemt aan, financiert en het terrorisme promoot als een instrument voor staatsmanschap“, zei president Donald Trump.

Iraanse Revolutionaire Garde
De Iraanse Revolutionaire Garde, die voortaan door de regering van Trump als een ‘buitenlandse terroristische organisatie’ wrodt aangeduid, evolueerde van een paramilitaire, binnenlandse veiligheidsmacht met oorsprong in de islamitische revolutie van 1979 naar een transnationale macht die de bondgenoten van Teheran in het Midden-Oosten te hulp is geschoten, van Syrië en Libanon naar Irak.

De strijdkracht legt alleen verantwoording af aan de hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, opereert onafhankelijk van het reguliere leger en heeft enorme economische belangen in het hele land. Hieronder zijn enkele belangrijke zaken om weten over de Iraanse revolutionaire garde of IRGC.

De Revolutionaire Garde werd opgericht parallel aan de bestaande strijdkrachten van het land om de macht te consolideren onder ayatollah Ruhollah Khomeini in de Islamitische Revolutie van 1979. Het jaar daarop werd het opgeroepen om Iran en zijn klerikale leiding te verdedigen in een ruïneuze oorlog met Irak die acht jaar zou duren en de ideologische, economische en veiligheidsvoetafdruk van de bewaker thuis zou versterken.

De groep heeft naar schatting vandaag tussen de 125.000 en 150.000 leden, maar het is onduidelijk hoeveel daarvan de Quds Force omvatten, een elite vleugel van de IRGC die toezicht houdt op buitenlandse operaties. De groep, verankerd in de grondwet, beantwoordt alleen de hoogste leider van Iran.

De IRGC houdt toezicht op het ballistische raketprogramma van het land en heeft verschillende tests uitgevoerd sinds de belangrijke nucleaire deal tussen 2015 tussen Teheran en wereldmachten. Hoewel het akkoord niet specifiek die tests verbiedt, hebben Amerikaanse functionarissen gezegd dat ze de geest van de deal schenden. President Donald Trump trok vorig jaar Amerika uit de deal en legde opnieuw zware economische sancties op aan Iran.

Daarnaast runnen de Gardes een enorm bouwbedrijf genaamd Khatam al-Anbia, met 135.000 werknemers die zich bezighouden met civiele ontwikkeling, de olie-industrie en defensie. Bedrijven die door de IRGC worden beheerd, bouwen ook wegen, bemannen de havens, controleren telecommunicatienetwerken en bieden zelfs oogoperaties met laser aan. De IRGC heeft zich ingezet tijdens reddingspogingen tijdens de recente verwoestende overstromingen van Iran, waarbij ten minste 70 mensen in het hele land om het leven kwamen.

De Opperste Leider van Iran Ayatollah Ali Khamenei heeft vorig jaar de Gardes opdracht gegeven zijn greep op de economie los te weken en enkele van zijn enorme economische belangen te privatiseren. De Iraanse president Hassan Rouhani heeft tevergeefs geprobeerd de expansieve bevoegdheden van de groep thuis te beperken.

De Revolutionaire Garde rekruteert en traint duizenden strijders in het buitenland door middel van zijn Quds Force, geleid door generaal Qassem Soleimani, een schimmige maar prominente figuur, wiens strijders hebben gevochten samen met de troepen van de Syrische president Bashar Assad en tegen islamitische staatsmilitanten die sjiieten beschouwen als ketters.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat de IRGC onder Soleimani Iraakse militanten heeft geleerd hoe ze dodelijke bermbommen tegen Amerikaanse troepen moeten maken en gebruiken na de invasie van Irak in 2003, een aanklacht die Iran ontkent.

De groep houdt ook toezicht op de Basij, een vrijwilligersgroep van enkele miljoenen die zijn leden trekt uit de arme, ongeschoolde jonge mannen van het platteland en de buitenwijken van de stad. Het Basij-model is naar het buitenland geëxporteerd, met tienduizenden sjiieten die werden gerekruteerd uit landen als Afghanistan, Pakistan, Libanon en Irak om te vechten in de proxyoorlogen in Syrië en elders in Teheran.

Een van die jonge sjiitische mannen, die deelnamen aan een golf van Afghanen die gerekruteerd en getraind waren om te vechten ter ondersteuning van Assads regering in Syrië, sprak onlangs met The Associated Press over de ervaring, zeggende dat hij werd gedreven door armoede en niet door ideologie of loyaliteit aan Iran .

De IRGC ondersteunt een aantal sjiitische milities in het Midden-Oosten, evenals de Fatimiyoun-brigade in Afghanistan. De belangrijkste onder hen is Hezbollah, de oudste en meest ervaren strijdkracht van de IRGC in de regio, opgericht na de inval van Israël in Libanon in 1982. De militie, geleid door Hassan Nasrallah, was medio 2013 in het openbaar onderdeel van de Syrische burgeroorlog, waardoor een reeks van harde overwinningen werden behaald ter verdediging van de door Iran gesteunde Iraanse regering.

Door de Gardes gesteunde Iraakse milities hebben ook in Syrië gevochten ter ondersteuning van Assads troepen en tegen de Islamitische Staatsgroep in Noord- en Midden-Irak (ISIS/Daesh). Enkele van de gewapende groeperingen in Irak gesteund door Iran zijn de machtige Kataeb Hezbollah, Haraket Hezbollah al-Nujaba en Asaib Ahl al-Haq.

In Pakistan bestaat de Zeinabiyoun-brigade meestal uit sjiitische strijders die ook in Syrië hebben gevochten. Veel van de strijders van de groep worden getraind en gefinancierd door IRGC.

Jemen’s Houthi-rebellen zijn ook verbonden met Iran. Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten en andere landen hebben de Gardes beschuldigd de Houthis van langeafstandsraketten te hebben voorzien, een beschuldiging die het ontkent. Een door Saoedi-geleide coalitie, gesteund door de VS en Groot-Brittannië, is sinds maart 2015 in oorlog met de Houthis.


Bronnen:

♦ naar een artikelThe long reach of Iran’s Revolutionary Guard” van 8 april 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelUS designates Iran’s Revolutionary Guard a terror group – Zarif: Election-eve gift to Netanyahu” van 8 april 2019 op de site van Behind The News

♦ naar een artikelIsrael Cheers as US Designates Iranian Military Faction a Terror Group” van 8 april 2019 op de site van United With Israel

Een gedachte over “Iraanse Revolutionaire Gardes door de VS op lijst verboden terreurorganisaties gezet

Reacties zijn gesloten.