Israël keurt grootste partij van woningbouw goed in de ‘nederzettingen’ sinds Trump aantrad

Plaatje hierboven: De ‘buitenpost’ Haresha, is een Joods dorp in de Binyamin regio in Samaria in het noordelijke deel van de Westelijke Jordaanoever, Haresha werd twintig jaar geleden gesticht op 14 januari 1999. Ongeveer 35 families, waaronder meer dan 200 mensen, wonen in het kleine dorp [beeldbron: The Times]

Het ministerie van Defensie dat verantwoordelijk is voor het verlenen van toestemming voor de bouw van nederzettingen heeft vergevorderde plannen voorgelegd voor meer dan 3.600 nieuwe woningen in Judea & Samaria, vertelde een woordvoerster van het agentschap zondag aan The Times of Israel.

De High Planning Subcommittee van het Burgerlijk Bestuur heeft de meerderheid van de plannen tijdens een eerdere planningsfase, die bekend staat als ‘deposito’, tijdens de bijeenkomst van afgelopen donderdag vrijgespeeld en 1.226 huizen kregen de definitieve goedkeuring voor de bouw op de Westelijke Jordaanoever, in een sessie die plaatsvond kort voordat premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat hij van plan was de Israëlische soevereiniteit uit te breiden naar ALLE nederzettingen als hij de komende verkiezingen wint.

Volgens onofficiële schikkingsrichtlijnen gecoördineerd met het Witte Huis toen de Amerikaanse president Donald Trump aantrad, was Israël het ermee eens dat de commissie voor de civiele administratie eens in de drie maanden zou samenkomen in plaats van één keer per maand. Terwijl eerdere sessies de vooruitgang van 1.000 naar 2.000 huizen hebben gezien, vertegenwoordigden de 3.659 op de bank afgelopen donderdag de grootste partij huizen die gevorderd waren sinds Trump aantrad – die zelf reeds een periode van Israëlische groei zag voorbij de Groene Lijn in vergelijking met de acht jaar onder Barack Obama.

Bijna 1200 van de ver gevorderde planning van woningen zullen ver voorbij de Groene Lijn (aka de ‘pre-1967 lijn’ van Obama) liggen in geïsoleerde nederzettingen zoals Shilo, Elon Moreh, Rehelim, Mitzpe Jericho en Nokdim. Ook vooruitgeschoven door de deponeringsfase is een plan voor 720 nieuwe woningen in Haresha in centraal Samaria om met terugwerkende kracht de buitenpost te legaliseren van ongeveer 50 families die in 1999 zijn opgericht (plaatje bovenaan).

De regering heeft de gemeenschap van Haresha nog steeds niet volledig erkend voor meer dan twee decennia omdat de toegangsweg van Haresha geplaveid is op privé Palestijns land. Advocaat-generaal Avichai Mandelblit diende echter in november 2017 een juridisch advies in dat de onteigening toestond en het ministerie van Justitie kondigde in december aan dat het van plan is een ondergrondse tunnel te bouwen die de nederzetting zal bereiken.

De definitieve goedkeuring voor de bouw werd gegeven voor projecten in de meer ‘consensus’ nederzettingen van Etz Efrayim, Givat Ze’ev, Karnei Shomron, Beitar Illit en Ma’ale Adumim, die allemaal ten westen van de veiligheidshekken van de Westelijke Jordaanoever (of ten westen van waar de muur is gepland om te worden gebouwd).

Een plan voor 289 woningen kreeg de definitieve goedkeuring voor de bouw in de Alon-buurt van de Kfar Adumim-nederzetting. De Joodse gemeenschap is gepland om verder uit te breiden om uiteindelijk ook land te omvatten waar het bedoeïenen dorp Khan al-Ahmar zich momenteel bevindt (plaatje onderaan).

In mei gaf de High Court of Justice toestemming voor de plannen van de staat om het gehucht te slopen, dat illegaal werd gebouwd zonder de nodige vergunningen. Bewoners beweren dat dergelijke vergunningen bijna nooit worden uitgegeven aan Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Netanyahu bezwoer op zaterdag dat het gehucht binnenkort zal worden afgebroken, hoewel hij in de afgelopen anderhalf jaar verschillende keren dezelfde belofte heeft gedaan.

Khan Al-Ahmar


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Israel advances largest batch of settlement homes since Trump took office” van 7 april 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.