Geen verkiezingsitem in Israël: ‘Hoe het conflict stoppen en vrede sluiten met Palestijnen’

Vijfentwintig jaar na de Oslo-akkoorden en een paar dagen voor de Israëlische verkiezingen is het tijd dat onze leiders leren van de geschiedenis. Het einde van het conflict komt pas nadat we een duidelijke Israëlische overwinning hebben behaald.

Naarmate we aan het einde komen van een gespannen verkiezingscampagne, één grimmige uitwisseling van beschuldigingen, zien we dat alle belangrijke items werden besproken en afgehandeld, behalve wat echt belangrijk is voor de Israëli’s: hoe beëindigen we het conflict en wanneer zullen we hier in vrede leven.

De heersende veronderstelling met betrekking tot het Palestijns-Israëlische conflict in vele kringen in Israël gedurende bijna dertig jaar was dat het alleen kan worden opgelost door onderhandelingen, diplomatie, compromissen en pijnlijke concessies die alleen door Israël zijn gedaan. Deze aanname is volkomen en volledig mislukt.

Het is nogal verrassend hoe dit land, dat er prat op gaat slim te zijn, zichzelf de ‘Start-Up’ en ‘Innovatie’ natie noemt, kan blijven steken in een politiek gebied van denken dat keer op keer heeft gefaald. Israël wordt voortdurend aangemaand om toe te geven aan de Arabische eisen en Palestijns geweld te tolereren, omdat, zoals ons wordt verteld, zonder na te denken er “vrede wordt gesloten met vijanden”.

Het Middle East Forum biedt een compleet andere aanpak. Prof. Daniel Pipes, de voorzitter van de organisatie, definieerde het als zodanig – “Vrede wordt niet gemaakt met vijanden – vrede wordt gesloten met voormalige vijanden.” Gedurende de hele menselijke geschiedenis zijn oorlogen alleen geëindigd toen duidelijk was dat de ene kant verslagen was, het opgaf en zich over gaf. De wereld – en voor een groot deel Israël – weigert dit simpele feit te internaliseren.

Het einde van het conflict zal alleen komen met een Israëlische overwinning. Dit zal alleen worden bereikt wanneer de Palestijnen hun terroristische daden stoppen en hun campagnes van delegitimisatie voor een langere periode stoppen. Ze zouden moeten laten zien dat ze niet langer automatisch Israël, de Joden en het Zionisme afwijzen. Om dit te laten gebeuren, moet er een drastische richtingsverandering plaatsvinden.

Israël moet absolute vastberadenheid en overtuiging tonen. Het moet een prijs bepalen die, met betrekking tot bijvoorbeeld Gaza, Hamas en de burgers van Gaza in het bijzonder zal overtuigen, dat hun rellen nutteloos zijn. Dat de oorlog voorbij is. Dat er geen ‘recht op terugkeer’ is. Het moet hen duidelijk worden gemaakt dat zij de oorlog hebben verloren.

We moeten onze vijanden bewijzen dat het geen zin heeft om hun strijd tegen ons voort te zetten. Nu de staat Israël een ongekende status heeft verworven op het internationale toneel en samenwerkt met de Arabische staten, moeten we voor onszelf opkomen en onze vijanden voor eens en voor altijd verslaan. Alleen een ondubbelzinnige overwinning zal een echte verandering brengen in het Midden-Oosten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Seaman “Missing from the Election Campaigns – How to end the Conflict” van 4 april 2019 op de site van MIDA

♦ naar een artikel (ingekort) van Alex Selsky “For the sake of real peace: Let Israel achieve Victory” van 19 maart 2019 en een artikel van Daniel Seaman “First, ‘The Deal of the Century’. Then – the Dismantle of the State of Israel” van 21 maart 2019 en een artikel van Daniel Krygier “An Israeli Victory benefits both Jews and Arabs” van 14 maart 2019 op de site van MIDA

3 gedachtes over “Geen verkiezingsitem in Israël: ‘Hoe het conflict stoppen en vrede sluiten met Palestijnen’

 1. Ja, dat zegt iedereen totdat ze het moeten oplossen. 🙂

  Wat mij betreft, ik ben voor het voortzetten van het status quo. Zoals de situatie al decennialang is denk ik dat dit ‘het beste’ is wat Israël kan verhopen.

  Af en toe in Gaza het gazon afrijden, wat kopstukken liquideren en de wapenvoorraad kortwieken. Een uitputtingsoorlog of een verrottingsproces dat uiteindelijk de implosie van Gaza zal veroorzaken.

  Geen openlijke oorlog dus maar er af en toe wat met de schaar inknippen. Israël heeft geen vrede nodig met de Palestijnen. Dat levert niks op en kost integendeel veel geld.

  Het kan zich beter focussen op stabiele relaties met de Arabische wereld en de rest van de wereld.

  Like

 2. Ja, Willy, natuurlijk is het dat maar eenvoudig is anders. Ik ben een optimist. Er is al zoveel opgebouwd en er is nog heel veel te doen. Dus ook veel te verdienen en de welvaart op een nog hoger peil te brengen waar ook andere landen van kunnen profiteren.
  Werk aan de winkel!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.