Polen: Swastikas geschilderd op gedenksteen voor 2.400 Joden vermoord in 1942

Een hakenkruis werd geschilderd op het monument ter ere van de 2.400 Joodse inwoners van de stad Otwock ten zuiden van de hoofdstad Warschau, die in augustus en september 1942 door de nazi’s werden vermoord. Dit is niet alleen de plaats van hun executie, maar ook een gezamenlijk graf.

Op de gedenksteen staat gegraveerd: “Hier, in het massagraf, liggen ongeveer 2.400 Joden uit Otwock begraven die hier door de Duitse bezetter zijn vermoord in augustus 1942. We zullen hun tragedie en alle Joodse burgers die in onze stad werden vermoord blijvend herinneren.

Nadat de politie klaar was met het onderzoek op de plaats van het delict in Otwock, Polen, werden de swastika’s weggespoeld door een plaatselijke priester, samen met twee inwoners. Het getto in Otwock werd opgericht in de herfst van 1940 en naar schatting 12.000 Joden zaten hier opgesloten. Het monument op de site van massagraven in Otwock werd gebouwd in 1949.

Antisemitische haatmisdrijven nemen overal ter wereld toe, met swastika’s en haatgraffiti op Joodse instellingen en eigendommen. Twee Joodse begraafplaatsen werd in februari vernield in Polen, temidden een nieuwe diplomatieke crisis tussen de Poolse ultra-nationalistische regering en Israël over de actieve rol van Polen bij de gruweldaden van de nazi’s.

Plaatje hierboven: Otwock, 19 augustus 1942. In de verte zitten Joden ’s nachts op de grond, in afwachting van het transport naar het vernietigingskamp Treblinka [beeldbron: Wikipedia]

Otwock
Na de invasie van Polen door de nazi’s en de Sovjets in december 1939 richtten de Duitse autoriteiten in Otwock een Joods getto op. Een moorddadig euthanasieprogramma van Action T4 werd uitgevoerd door de nazi’s in het plaatselijke Zofiówka Sanatorium voor psychiatrische patiënten.

Het getto werd geliquideerd tussen augustus en 19 september 1942, toen ca 8000 Joden, 75% van de Joodse bevolking van 12.000-15.000, werden verzameld door de nazi’s en de Poolse politie op een tussenhof in Otwock (plaatje hieronder) en vervoerd in veewagens naar vernietigingskampen in Treblinka en Auschwitz.

De overgebleven Joden werden kort daarna geëxecuteerd in Reymonta Street. Ongeveer 1500 mensen werden begraven in collectieve graven tussen de straten van Reymonta en Slowackiego. Tussen 19 en 30 augustus 1942 werden 2250 Joden gedood. Op 24 juli nabij Swider werden 500 Otwock-joden geëxecuteerd. De collectieve graven liggen in naburige bossen.

Ongeveer 300 mensen werden begraven op de helling van de duinen tussen de straten Gorna en Staszica. De graven zijn ook in de buurt van het sanatorium ‘Marpe’. Individuele graven werden ook gevonden in bijna elke schuilkelder. In totaal zijn er ongeveer 3000 Joden gevonden en neergeschoten.

Otwock is de geboortestad van Irena Sendler (1910-2008), de Poolse humaniste die duizenden Joodse kinderen heeft gered tijdens de Holocaust; evenals van Krystyna Dańko, die beiden bekroond werden met de titels van Rechtvaardigen onder de Naties van Yad Vashem. Schrijver Calel Perechodnik, een Joodse Getto-politieagent uit Otwock, kwam ook uit deze stad. Na de bevrijding werd in Otwock een kindertehuis voor Holocaust-overlevenden gevestigd.

Plaatje hierboven: De Joodse begraafplaats van Otwock op 3 mei 2017. “De sporen waren er nog steeds. Maar de tijd zou ze langzaam vervagen en er zou niets meer overblijven” – Edgar Hilsenrath [beeldbron: Vanished World]


Bronnen:

♦ naar een artikelPoland: Swastikas painted on memorial stone for 2,400 Jews murdered in 1942” van 7 april 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel “History of the Jews of Otwock” van 18 maart 2015 op de site van Otwock-HiStory

♦ naar een artikelMonument in central Poland to mass graves for 2,000 Jewish Holocaust victims vandalized” van 7 april 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.