Joden eisen de begraafplaats op de Olijfberg weer op die bedreigd wordt door Arabisch vandalisme

Plaatje hierboven: de meer dan 3000 jaar oude Joodse begraafplaats (Har HaZeitim) op de Olijfberg in het oude Jeruzalem waar zowat 150.000 graven zijn, wordt al decennialang systematisch belaagd door Arabische islamitische vandalen; Joodse bezoekers worden bekogeld met stenen en andere projectielen en grafzerken stukgeslagen en onteerd [beeldbron: Chiourim]

Slechts een paar jaar geleden waren Joden bang om de graven van hun overledenen te bezoeken op Har HaZeitim (de Olijfberg), anders zouden hun auto’s met stenen worden bekogeld.

Het bereiken van de graven van familieleden en de talloze overledenen (tzaddikim) betekende het rijden door de A-Tur-wijk op de top van de berg. Bijna dagelijks bekogelden Arabische studenten van de middelbare school die langsheen de weg staat, de passerende voertuigen met Israëlische kentekenplaten.

Israëlische politie en grenspolitie soldaten zouden de delinquenten terug naar hun klas jagen, maar een half uur later zouden de energieke terroristen terugkeren. Tientallen Joden werden gewond en in het ziekenhuis opgenomen. Grafzerken werden omvergeworpen onder de Israëlische soevereiniteit. De veiligheidstroepen van Israël hielden hun handen omhoog ten teken van overgave, alsof ze wilden zeggen: “Er is niets dat we kunnen doen.”

Vandalisme op de Joodse begraafplaats op de Olijfberg in Jeruzalem

Vandaag is dat alles veranderd – niet door een wonder, maar door een nobele visie en vastberaden hard werk, waarvan een groot deel is geïnspireerd door rabbijn Avrohom Lubinsky, voorzitter van het in Brooklyn gevestigde Internationale Comité voor Har HaZeitim (ICHH), dat heeft gehandeld als een onvermoeibare lobbyist voor meer veiligheid op de berg.

Har Hazeitim – De Olijfberg – is de oudste en heiligste begraafplaats van het Jodendom, de rustplaats telt meer dan 150.000 joodse zielen. En toch is het door verwaarlozing en haatgevoelens ontheiligd, zijn graven verwoest en bezoekers en rouwenden aangevallen.

Dankzij de inspanningen van het Internationale Comité voor Har Hazeitim (ICHH), opgericht in mei 2010, is er veel gedaan om de verontreiniging van deze geheiligde grond te stoppen.

Er werden hekken gebouwd, beveiligingscamera’s geïnstalleerd en bewaakt, politiepatrouilles verhoogd (via een gevestigd onderstation van de politie) en strenge nieuwe wetten over de ontheiliging van graven en over geweld tegen rouwdragers en bezoekers werden aangenomen.

Har HaZeitim begon voor het eerst 12 jaar geleden terug tot leven te komen, door de inspanningen van Yisrael Goldberg, die leiding geeft aan het public relations bureau Pirsumei Yisrael in Jeruzalem. Nadat zijn 17-jarige zoon Aviah tijdens een verkeersongeval werd gedood en begraven op Har HaZeitim, begon de van geloof vervulde vader elk jaar herdenkingsbijeenkomsten bij het graf te houden, bijgewoond door tientallen klasgenoten van Aviah.

Vervolgens begon hij educatieve seminaries en Shabbatot te organiseren ter herinnering van de jongen in het Seven Arches Hotel, gelegen op de top van de berg. Het grotendeels verlaten hotel wachtte op een dergelijk initiatief. Eigendom van de regering van Israël, maar beheerd door een Jordaans bedrijf vanwege een complex web van staatswetten, werd de prachtige uitkijkpromenade gedurende twee decennia enkel bezocht door Arabieren, christenen, buitenlandse toeristen en dappere Joden.

Goldberg begon met groepsreizen van Joden uit het hele land en een jaarlijkse Hoshana Rabbah-viering van de hele nacht met Torah-leren en zingen, bijgewoond door 1.500. Hij vertelde The Jewish Press dat tijdens een rondleiding een man die een yahrzeit-kaars in de hand greep, de groep verliet en zich alleen over de helling van de helling begaf, zigzaggend door het labyrint van Joodse graven, waarvan velen vóór de Zesdaagse Oorlog door de Jordaniërs werden vernietigd. Toen Goldberg hem inhaalde, hoorde hij dat de man op zoek was naar het graf van zijn vader, dat hij sinds het uitbreken van de Eerste Intifada niet had bezocht.

Lees hier verder het volledige verslag van Tzvi Fishman


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tzvi Fishman “Jews Reclaim Har HaZeitim From Arab Vandals” van 29 maart 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Claire Dana-Picard “Har Hazeitim : des solutions contre les actes de vandalisme?” van 9 augustus 2015 op de site van Chiourim.com

♦ een artikel op deze blogVernieling 3000 jaar oude Joodse begraafplaats in Jeruzalem tijdens Jordaanse bezetting (1948-1967)” van 2 april 2019

Een gedachte over “Joden eisen de begraafplaats op de Olijfberg weer op die bedreigd wordt door Arabisch vandalisme

  1. het terrorisme van de Palestijnen tart iedere verbeelding laat de doden in vrede rusten.

    Like

Reacties zijn gesloten.