Meer dan 10.000 Palestijnen protesteerden aan de grens met Gaza; 70 gewonden

Plaatje hierboven: Gaza rellen, vrijdag 5 april 2019 Op de achtergrond het nieuwe hekken van ca. 7 meter hoogte dat Israël in snel tempo optrekt (maar nog niet voltooid is) en dat het gewelddadige Gaza scheidt van de democratische Joodse staat, de enige staat in het Midden-Oosten die naam waardig [beeldbron: Al Qassam/Hamas]

“Palestijnen vormen de speerpunt van de Arabische wereld die Israël van de kaart wil wissen en zijn Joodse bevolking wil vervangen door moslim Arabieren,” zei Joel Singer, de Israëlische diplomaat die hielp bij het opstellen van de Oslo Akkoorden 1993.

Meer dan 10.000 Palestijnen namen deel aan wekelijkse protesten en rellen langs de grens van de Gazastrook met Israël vrijdagmiddag.

Ondanks gerapporteerde oproepen van organisatoren en gewapende groeperingen om geweld te voorkomen, werden, terwijl Israël en Hamas werkten om een ​​langetermijnwapenstilstand te bereiken, schermutselingen gemeld. Sommige demonstranten slingerden stenen en explosieven naar Israëlische soldaten, die reageerden met minder dodelijke maatregelen.

Pallywood, de propagandamachine van Hamas in Gaza, zei dat 70 mensen gewond zijn geraakt, waarvan een kritisch. Tegen het vallen van de avond dropen de demonstranten weer af. Een Palestijn die over de grens was geraakt, werd vastgehouden door Israëlische troepen. De rally’s van vorige week, op het eenjarig jubileum van het begin van de marsen, trokken meer dan 40.000. Hamasleider Ismail Haniyeh zei eerder op vrijdag dat de gesprekken “in een positieve richting vorderden.”

Op donderdag vertelde een top-organisator van de ‘Mars van de Terugkeer’ aan de openbare zender van Kan dat demonstranten de opdracht hadden gekregen geen brandballonnen naar Israël te sturen tijdens de rally’s en dat de nachtelijke ‘verwarringsacties’ werden afgelast. Volgens de organisator, die niet was geïdentificeerd, hadden Gaza-facties zich gecommitteerd aan een geweldloos protest en Israël had ermee ingestemd niet met scherp te schieten om de grensdemonstraties te verspreiden. Er was geen bevestiging van Israëlische functionarissen.

Egypte, de Verenigde Naties en Qatar hebben recentelijk gewerkt om een hudna (staakt-het-vuren) te bemiddelen tussen Israël en Hamas, die, indien gefinaliseerd, waarschijnlijk een einde zal maken aan geweld dat afkomstig is van de Strook in ruil voor het versoepelen door de Joodse staat van enkele beperkingen op het verkeer van mensen en goederen in en uit de enclave aan de kust.

Israëlische functionarissen hebben lang geleden vastgesteld dat de bewegingsbeperkingen van de Joodse staat erop gericht zijn te voorkomen dat Hamas en andere terreurgroepen wapens naar Gaza verplaatsen. Er leek een doorbraak te zijn in de staakt-het-vuren vorig weekend, toen de Palestijnen in Gaza relatief kalm bleven langs de grens tijdens grote protesten op zaterdag.

Israël heropende op zijn beurt zijn twee overtochten met Gaza op zondag, nadat ze vorige week waren gesloten nadat een raketaanval een huis in centraal Israël had getroffen waarbij zeven mensen gewond raakten en het toegestane visgebied op maandag rond de enclave langs de kust aanzienlijk heeft uitgebreid.


Bronnen:

♦ naar een artikel9,000 Muslim terrorists riot along the Gaza border as part of a ceasefire with Hamas” van 5 april 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelOver 10,000 Palestinians protest at Gaza border, 70 injured” van 5 april 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Meer dan 10.000 Palestijnen protesteerden aan de grens met Gaza; 70 gewonden

  1. de “gewonde” gazanen worden ruim beloond met dollars uit qatar/iran !
    Terreur loont in pakkestenia !!

    Like

Reacties zijn gesloten.