Israël dwingt de Verenigde Naties om uiteindelijk het antisemitisch terrorisme te veroordelen

Plaatje hierboven: Israël’s afgevaardigde aan de Verenigde Naties Danny Danon sprak op 4 maart 2019 de Algemene Vergadeing van de VN toe (UNGA) [beeldbron: J-Post ]

 De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) kwam deze week bijeen voor een speciale sessie om een ​​ontwerpresolutie aan te nemen gericht op haatmisdrijven, waaronder antisemitisme. De resolutie “Bestrijding van terrorisme en andere gewelddaden op basis van godsdienst of overtuiging” veroordeelt met klem “voortzetting van geweld en terreurdaden gericht tegen personen, inclusief personen die tot religieuze minderheden behoren, gebaseerd op of in naam van godsdienst of overtuiging.

In de oorspronkelijke versie verwees het voorstel alleen naar islamofobie na de terroristische aanval gericht op moslimgelovigen in Christchurch, Nieuw-Zeeland, vorige maand, maar na een diplomatieke inspanning geleid door de Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, en met de steun van vele VN lidstaten, werd het voorstel gewijzigd om een ​​veroordeling van antisemitisme op te nemen.

Toen hij tijdens de sessie de Algemene Vergaderig toesprak, zei Danon dat het onderhandelingsproces over de resolutie “inclusiever en transparanter had kunnen zijn” en “elke vorm van geweld tegen personen op basis van geloof of religie” veroordeelde. Danon verklaarde later dat “de herinnering aan de geschiedenis met de tijd lijkt te vervagen, maar onze diplomatieke inspanningen hebben aangetoond dat we de internationale gemeenschap niet zullen toestaan ​​om te zwijgen terwijl een golf van antisemitisme zich over de hele wereld verspreidt.

Antisemitisme over de hele wereld bereikte recordhoogtes in 2018, waarbij 13 Joden werden gedood in drie afzonderlijke dodelijke antisemitische aanvallen, het hoogste aantal Joodse doden in racistisch gemotiveerde aanslagen sinds de Joodse gemeenschap in Argentinië in de jaren negentig het doelwit was. Danon prees de resolutie als “een Israëlische prestatie bij de VN en een verpletterende [slag] voor de krachten van haat.

Hij merkte echter op dat “het erg jammer is dat we moesten vechten om antisemitisme op te nemen in de ontwerpresolutie“, en de wereld eraan herinneren dat “het Joodse volk het recht op zelfbeschikking in hun land ontkennen en anti-Israël zijn’ niet anders dan antisemitisme. Het is tijd voor de wereld om compromisloos te handelen tegen haat en antisemitisme, en om die te negeren, zowel binnen als buiten de Verenigde Naties, proberen deze inspanningen te ondermijnen,” concludeerde Danon.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael Pushes UN to Finally Condemn Anti-Semitic Terrorism” van 4 april 2019 op de site van United With Israel