Een meisje uit Georgië vervult haar militaire dienstplicht in Israël

Het aantal vrouwelijke soldaten in het Israëlische leger neemt elke dag gestaag toe. Volgens de Times of Israel (een online krant in Israël) werfde het leger deze zomer 1000 vrouwen in. De militaire dienst in Israël is verplicht voor zowel mannen als vrouwen.

De in Georgië geboren Joodse Lika Abgarova studeert momenteel aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Haar familie ging in 2008 naar Israël. In die tijd was Georgië in oorlog met Rusland dat uiteindelijk resulteerde in de Russische bezetting van twee Georgische provincies, met name Abchazië en Zuid-Ossetië. De VS en de Europese Unie hielden zich helaas compleet afzijdig.

Plaatje hierboven: Een kolom Russische troepen bereidt zich voor op het verlaten van het checkpoint bij een brug over de Inguri-rivier in West-Georgië in oktober 2008, nadat zij de Georgische provincie Zuid-Ossetië hebben veroverd. Eerder werd ook het Georgische Abchazië ingepalmd. Van het Westen geen nieuws. Zoals gewoonlijk veel bla bla, maar het liet verder alles op zijn beloop… [beeldbron: WBUR News]

In het begin was het erg moeilijk voor Lika om in een nieuw land te wonen en een nieuwe taal te leren. Maar Lika zegt dat Israëli’s elkaar heel veel helpen en dat ze zich zeer snel aan haar nieuwe omgeving heeft aangepast.

Toen Lika 18 jaar werd, meldde ze zich aan bij het leger. Het vervullen van je militaire dienst is een eer voor iedereen in Israël. Er zijn verschillende aanbiedingen voor vrouwelijke soldaten in de strijdkrachten in Israël. Ze kunnen kantoorpersoneel zijn of dienst doen in de luchtmacht. Niemand vermijdt militaire dienst in Israël. Als iemand geen fysieke training kan volgen, krijgen ze alternatieve banen aangeboden in ziekenhuizen, kleuterscholen, enz.

Lika kreeg een baan aangeboden in de media. Zij was verantwoordelijk voor de relatie tot de pers van buitenlandse zaken en sociale media. Ze heeft een fysieke training gevolgd, zoals schieten, Krav Maga, een combinatie van technieken uit boksen, worstelen, Aikido, judo en karate, samen met realistische vechttrainingen. Lika raakte ook bekend met de waarden van de veiligheidstroepen in Israël.

Op 11 november ’18 begonnen nieuwe schermutselingen tussen Israël en Hamas in Gaza. Het conflict werd getriggerd door een Israëlische clandestiene operatie die uitgevoerd in het Khan Younis-gebied van de zuidelijke Gazastrook. Het werd later gevolgd door daaropvolgende wederzijdse beschietingen op hun grondgebied.

Lika zegt dat de mening over de intense situatie in het land in twee delen uiteenvalt. Sommige Israëli’s geloven dat ze geen toevlucht moeten nemen tot militaire actie tegen Hamas en dat ze het leven van hun soldaten niet mogen riskeren. Terwijl anderen denken dat het beter is om een ​​einde te maken aan het conflict dan om voor altijd in angst te leven.

Ondanks het feit dat de Israëlische Iron Dome, een mobiel luchtweersysteem voor alle weersomstandigheden, wordt ingezet garandeert het geen 100% beveiliging. Volgens Lika is iedereen in Israël klaar om voor hun land te vechten, het is de waarde die alle Israëli’s van kindsbeen wordt bijgebracht.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 19 oktober 2015. Bezoek van de Georgische president Giorgi Margvelashvili aan Israël waar hij werd ontvangen door de Israëlische president Reuven Rivlin [beeldbron: Georgia Today]

In het algemeen zijn de relaties tussen Georgië en Israël vrij hecht. Israël heeft een ambassade in de hoofdstad Tbilisi, geleid door Yuval Fuchs en Georgië een ambassade in Tel Aviv geleid door Archil Kekelia. Tijdens zijn eerste ambtstermijn werd premier Benjamin Netanjahoe tijdens zijn bezoek aan Georgië in september 1998 door oud-president Edouard Shevardnadze tot ereburger benoemd van de hoofdstad Tbilisi. Meer recent, juni 2013, heette premier Netanjahoe de huidige Georgische premier en miljardair Bidzina Ivanishvili hartelijk welkom tijdens diens bezoek aan Jeruzalem en noemde hem een “ware vriend van Israël.”


Bronnen:

♦ naar een artikelA girl from Georgia doing military service in Israel” van 16 november 2018 op de site van Georgian Journal

Een gedachte over “Een meisje uit Georgië vervult haar militaire dienstplicht in Israël

  1. “Niemand vermijdt militaire dienst in Israël.”? En de ultraorthodoxe joden dan? Nog niet zolang geleden de nodige ophef over geweest.

    Like

Reacties zijn gesloten.