Verkiezingen: Israël hernieuwt conservatieve regering met Gantz of Netanyahu als premier

Israël lijkt zo goed als zeker af te stevenen op een vernieuwde centrum-rechtse conservatieve regering. Maar wie de premier zal worden is nog niet zeker. Wordt het nieuwkomer Benny Gantz of volgt Benjamin Netanyahu zichzelf opnieuw op? De Blauw & Witte partij van Gantz en Bibi’s Likoedpartij liggen nek aan nek in zowat al de kiespeilingen van de voorbije weken.

De recente opiniepeiling van het Miskar Instituut op donderdag toont resultaten in de Israëlische verkiezingen die sterk naar rechts buigen, met Netanyahu’s Likoedpartij die 3 zetels voorsprong heeft op Gantz’s Blauw & Wit -partij, met Feiglin’s Zehut en Smotrich’s Right-Wing Union die elk 8 zetels hebben, Bennett’s Nieuw Rechtspartij op 7 zetels staat, de Arabieren status quo behouden met een gecombineerde 11 zetels, en Kahlon’s Kulanupartij die onder de drempel duikt, net zoals Liberman en Orly Levy-Abekasis.

De enquête betrof 4.500 respondenten in de hele Israëlische samenleving en werd deze week uitgevoerd tussen 2 en 4 april. De wiskunde suggereert een brede overwinning voor Netanyahu, hoewel peilingen in Israël berucht zijn omdat ze de verkiezingsresultaten niet nauwkeurig voorspellen. En dus, met een korrel zout, hier is Bibi’s wiskunde: Likoed – 31 Rechtse Unie – 8 Zehut – 8 Nieuw Rechts – 7 Verenigd Torah Jodendom – 6 Shas – 6 = 66. Dit is een zeer sterke, rechtse coalitie, die 4 jaar zou moeten kunnen functioneren.

Iedereen in deze potentiële rechtse coalitie zal zonder enig probleem een ​​Israëlische versie van de ‘Franse Wet’ steunen, die de strafrechtelijke aanklacht van een uitvoerende bestuurder verbiedt, wat betekent dat Netanyahu niet in problemen voor de rechtbank zal komen zolang hij in functie is. Voor aanhangers van Feiglin is dit ook heel goed nieuws: Netanyahu zal zijn coalitie niet zonder Zehut kunnen handhaven en zal dus waarschijnlijk toegeven aan de drie eisen van Feiglin: cannabis legaliseren en Zehut de portefeuille van Fiancieën en Opvoeding toekennen.

Ook Naftali Bennett kan wegkomen met zijn eisen: de portefeuilles van Defensie en Justitie. Ook zou Itamar Ben-Gvir daadwerkelijk zijn eis kunnen krijgen om leiding te geven aan de Knesset-commissie die kandidaten op hooggerechtshof screent. Uiteindelijk, met Avigdor Liberman die niet over de kiesdrempel raakt, is dit het meest bevredigende voorbeeld van het vers (Spreuken 26:27): “Degene die een kuil graaft voor een ander, zal er zelf in vallen.”

Een donderdagavond Kan, Israël’s Publieke Omroep, peiling toont ook een sterke peiling voor Netanyahu, waardoor hij 31 zetels heeft vergeleken met Gantz’s 30. Netanyahu eindigt met een coalitie met 64 plaatsen, waarin Feiglin, met 6 zetels, nog steeds de beslissende factor: geen rechtse coalitie zonder Zehut. Het is mogelijk dat toekomstige historici wijzen op de verkiezingen van april 2019 als het keerpunt in de Israëlische politiek, waar het land toetrad tot de diep-rechtse trend van de westerse wereld.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Latest Miskar Poll (4,500 Respondents): Bibi 31, Gantz 28, Feiglin 8, Bennett 7” van 4 april 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelPolls: Likud, Blue and White in tight battle, but right-wing bloc clearly ahead” van 4 april 2019 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Verkiezingen: Israël hernieuwt conservatieve regering met Gantz of Netanyahu als premier

  1. Er zijn veel te veel partijen & partijtjes waardoor er versplintering dreigt & zetels verloren gaan.

    Benieuwd wat het gaat worden want er is nog niets van te zeggen.

    Like

    1. Tja, officieel nemen er deze keer 45 politieke partijen deel aan de verkiezingen en dat zijn ze nog niet eens allemaal. Naar schatting zijn er meer dan 100 politieke partijen in Israël actief wat af en toe wel eens tot een Babelse verwarring leidt. 🙂

      Like

Reacties zijn gesloten.